Coronavirus,Blood research,Scientists Laboratory,Research lab,Analyzing a blood sample in test tube at laboratory with microscope. Medical, pharmaceutical and scientific research and development concept.

A delta elképesztően ritka variánsát azonosították itthon: nyakunkon a negyedik hullám?

2021. július 24. 10:52

A koronavírus indiai mutánsának egy rendkívül ritka variánsát mutatta ki négy magyarországi mintában egy szegedi cég, akik egyébként a fertőzésszám lassú emelkedését mérik, ami utalhat a negyedik hullám közeledésére.

A járvány kezdete óta végez tömeges teszteket nagy cégek számára az Avidin Kft.. Az elmúlt hetekben igen alacsony esetszámot napi 1-2 fertőzöttet találtak csak, ami megfelelt a tavaly nyári szintnek. Ezen a héten azonban kissé megemelkedett az esetszám, napi 10-15 új fertőzöttet találtak. Egyik nap Veszprém megyében 10, Pest megyében 6 pozitív eset volt, ezek egyértelműen egy-egy gócpontot, jelentenek. Csütörtökön 2 delta típusú (B1.617.2) vírusvariánst is kimutattak, ami nagy meglepetést hozott.

„Mivel eddig még nem detektáltunk indiai mutánst, ezért alaposabb szekvenálásnak vetettük alá, - meséli Puskás László ügyvezető. - Ez azt jelenti, hogy betűről betűre meghatároztuk a DNS egy részét, amiből ki lehet deríteni, hogy milyen variánsról van szó.

Egy olyan ritka indiai mutánst tudtunk detektálni, amelyet eddig a világon összesen csak 21 alkalommal jelentettek.

Pénteken két újabb fertőzöttnél mutatták ki ezt a ritka variánst, amelyet Del156/157-tel jelölnek. Azt még nem lehet tudni, hogy ez a változat milyen tüneteket okoz és a fertőzőképessége eltér-e az ismert indiai típustól. Egy nagy magyar cégnek nálunk élő külföldi dolgozói kapták el a betegséget. Érdekesség, hogy egyikük kapott oltást, és nem kínai vakcinát. Egy 50-60 év körüli emberről van szó, és viszonylag súlyos tünetei vannak.

A labor a betegség lefolyásáról nem kap részletes tájékoztatást. Puskás László szerint, ha egy új variánsnak súlyosabbak a tünetei, akkor még fontosabb időben megállapítani, hogy melyik változattal is fertőződött meg valaki. Az új mutációk kimutatását az Avidin egy-két nap alatt el tudja végezni. A biológus-ügyvezető szerint egyébként elképzelhető, hogy az esetszám növekedése a negyedik járványhullám közeledését jelzi.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
NAPTÁR
Tovább
2021. szeptember 29. szerda
Mihály
39. hét
Szeptember 29.
Nemzetközi kávé nap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?