34 °C Budapest
Woman wearing face mask sitting on examination table talking with female doctor holding an injection. Doctor discussing with patient before giving a vaccine to her.

Kijöttek az új maszk-szabályok: itt még mindig kötelező hordani

2021. július 8. 09:26

Megjelent a redelet az új maszkviselési szabályokról. Bár 5,5 millió beoltottnál a kormány eltörölte az általánosan kötelező maszkviselést, az egészségügyi, és szociális intézményekben még mindig kötelező hordani.

Szerda este megjelent a Magyar Közlönyben az új maszkviselési szabályokról szóló rendelet. Ebben részletezik, hogy mik azok az intézmények, helyek hol az enyhítések ellenére továbbra is kötelező maszkot viselni.

Az új rendeletben az áll, hogy

az egészségügyi intézményben – a (2)–(4) bekezdés szerinti kivétellel – mindenki köteles orvosi maszkot, munkavédelmi maszkot vagy textil, illetve más anyagból készült maszkot olyan módon viselni, hogy az az orrot és a szájat folyamatosan elfedje.

Fontos, hogy az egészségügyi intézményben ápolt beteg az elhelyezésére szolgáló kórteremben nem köteles maszkot viselni. Valamint a hatodik életévét be nem töltött kiskorú, és az értelmi vagy pszichoszociális fogyatékossággal vagy autizmus spektrumzavarral élő személy sem köteles maszkot viselni.

Az egészségügyi intézményben foglalkoztatott személy nem köteles maszkot viselni a betegellátásra nem szolgáló, betegforgalom számára nyitva nem álló, pihenésre és étkezésre szolgáló helyiségekben, orvosi és nővérszobában és irodai és egyéb munkahelyen.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Szociális intézményekben a védettnek nem minősülő látogató, ellátott köteles orvosi maszkot, munkavédelmi maszkot vagy textil, illetve más anyagból készült maszkot olyan módon viselni, hogy az az orrot és a szájat folyamatosan elfedje az alábbi esetekben:

  • látogató fogadásakor,
  • közösségi programok alkalmával,
  • közösségi terekben való tartózkodás esetén.

Emellett a munkát végző személynek, és az egyéb célból jelenlévő személynek is kell maszkot hordani, ha nem védett. A hatodik életévét be nem töltött kiskorú, valamint az értelmi vagy pszichoszociális fogyatékossággal vagy autizmus spektrumzavarral élő személy nem köteles a szociális intézményben maszkot viselni.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
NAPTÁR
Tovább
2021. augusztus 1. vasárnap
Boglárka
30. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. július 31. 19:15