Doctors measure pressure.

Az egészségével játszik rengeteg magyar: az orvosok szerint már nem éri meg halogatni

2021. június 14. 16:47

Rengeteg magyar hagyta ki az orvosi szűrővizsgálatokat a járvány miatt: most, hogy valamelyest normalizálódott az élet ideje visszatérnünk a rendelőkbe! Mutatjuk, hogy az orvosok szerint milyen vizsgálatokra érdemes most bejelentkezni. Egy kutatásból például kiderült, hogy a lezárások alatt a magyarok jelentős része a fogorvosi beavatkozásokat is jegelte.

A járvány mindenki életét megváltoztatta, az utóbbi hónapokban például elfelejthettük a nem létfontosságú orvosi kivizsgálásokat is. Az ellátás azóta újraindult Magyarországon, negatív COVID-teszt, vagy oltási igazolás kell a nagyobb vizsgálatokhoz.

A Kaiser Family Foundation 2020 májusi közvélemény-kutatása szerint az Egyesült Államokban a felnőttek közel fele azt mondta, hogy ők, vagy háztartásuk egyik tagja kihagyta az orvosi kivizsgálasokat a járvány miatt.

Egy évvel ezelőtt érthető volt inkább hagyni az olyan panaszainkat, amelyek nem igényeltek sürgős ellátást. De most lejárt a várakozási idő, újra kapcsolatba kell lépnünk az orvosunkkal, ha bármilyen panaszünk van, vagy csak kivizsgáltatnánk magunkat

- mondta a HuffPostnak Eric Goldberg, a NYU Langone Internal Medicine Associates orvosigazgatója. Hozzátette, ha valami új panaszunk van, akkor már nem szabad várni, mert csak rosszabb lehet.

Paul Fenyves , a Weill Cornell Medicine és a New York-Presbyterian orvosa hozzátette, hogy vannak olyan tünetek, amelyekkel azonnal foglalkozni kell, mint például a mellkasi fájdalom vagy a szívdobogás, de a stroke előtti jeleket sem szabad figyelmen kívül hagyni - például homályos látás, nehéz beszéd vagy gyengeség a test egyik oldalán. De az új csomók vagy anyajegyek sem maradhatnak mostmár vizsgálat nélkül.

Akkor is érdemes orvoshoz fordulni, ha valamilyen tünetünk már megszűnt, de korábban nagyon erőteljes volt

- tette hozzá Fenyves. A szakértők azt javasolják, hogy minél előbb menjünk el egy kivizsgálásra még akkor is, ha amúgy topformában érezzük magunkat. Mindenképp csináltassunk például vérképet, amely megmutatja a koleszterinszintet, az esetleges vitaminhiányt, fertőzéseket és még sok mást.

Egészséges embereknél az éves kivizsgálás célja, hogy egyetlen egy rejtett betegség se maradjon felderítetlenül

- magyarázta Fenyves.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

A rákszűrésekről pedig ne feledkezzünk meg: az American Cancer Society például nemrégiben csökkentette a vastagbélrák szűrésének ajánlott életkorát 50-ről 45 éves korra. Az ACS azt is javasolja, hogy a 45 és 54 év közötti nők évente menjenek mammográfiára, az 55 évnél idősebb nők pedig minden második évben.

Érdemes fogorvosi időpontot is foglalni akkor is, ha amúgy nincs panaszunk, és a szemészetet sem árt meglátogatni, főleg ha az utóbbi hónapokban otthon görnyedtünk a monitor előtt.

Rengeteg magyar szkippelte a fogorvost

A pandémia alatt sokan hagyták ki a fogászati szűrővizsgálatot és halasztották el kezelésüket. Időnként kimaradt a fogmosás, és több volt az édesség fogyasztás, különösen home office-ban – derült ki egy korábbi online kutatásából. A fogápolási szokások megváltozásának már érezhetők a kedvezőtlen hatásai.

A kutatásban megkérdezettek között 29 százalékkal kevesebben mentek fogászati szűrővizsgálatra az elmúlt egy évben, mint korábban. 57 százalékuk közvetlen a koronavírus-járvány miatt halasztotta el a szűrővizsgálatot, 20 százalék pedig pénzügyi nehézségek miatt. Hat százalékuk azért hagyta ki a szűrővizsgálatot, mert a járvány miatt nem fogadta a fogorvosa - derült ki MindentMent Fogászati Rendelők felméréséből.

A helyzetet súlyosbítja a karantén alatt megnövekedett alkoholfogyasztás és dohányzás, ami nemcsak a fogakra, hanem a nyálkahártyára is káros hatással lehet. Már néhány hónap alatt kialakulhat olyan elváltozás, ami szövődményekhez vezethet.

Hasonló a helyzet a fogászati kezelések terén is. A válaszadók 16 százaléka a koronavírus miatt, 8 százaléka pénzügyi okokból döntött az elhalasztás mellett, míg a megkérdezettek 3 százaléka egyszerűen csak a fogorvostól való félelmében döntött így. A fogorvos az esetek mindössze 1 százalékában halasztotta el a beavatkozást. A fogászati kezelés elhalasztása a home office és az iskolabezárás miatt otthonmaradásra kényszerült válaszadók között számottevően magasabb volt, mint más válaszadók esetében.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Erre kevesen számítottak: egyre kevesebben veszik a Tokaji Aszút, ez fogy helyette a hazai boltokban

Tokaj-Hegyalján például bárki örökbe fogadhat egy szőlőtőkét, és egy év után, fáradozások nélkül, akár a saját névvel ellátott borát is kézhez veheti.

Több ezer magyar szülő rontja el így a gyerekét: vigyázz, nehogy elkövesd ezt a hibát

Mi, magyarok nem vagyunk a toppon, ha pénzügyi tudatosságról van szó, pedig fontos lenne, hogy jó példával járjunk gyermekeink előtt is.

Ismét zsebbe kell nyúlnia a magyar szülőknek: súlyos kiadás vár rájuk a következő hónapokban

Az infláció miatt a szülőknek a zsebpénz politikájukat is át kell gondolniuk, hiszen minden drágul, így bizony a zsebpénzt is emelni kellene.

Ők azok, akik a válságból is profitálnak: keveseknek jön be, de nagyot kaszálnak majd

Pistyur Veronika szerint a válságban erős üzleti tervek is születhetnek, hiszen jobban figyelünk, és reagálunk, mint akkor, ha kényelem van.

NAPTÁR
Tovább
2022. október 7. péntek
Amália
40. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Portfolio Future of Finance 2022
Pénzügyeink 5, 10 vagy 20 év múlva? Új konferencia ad teljes képet.
EZT OLVASTAD MÁR?