10 °C Budapest
Healthy ginger and lemon drink, natural cold remedy

A gyömbér tea készítése: Mi a gyömbér tea hatása, gyömbér tea hol kapható, gyömbér tea hány éves kortól fogyasztható?

2021. június 5. 18:03

A gyömbér a világ egyik legismertebb gyógyhatású fűszernövénye. Felhasználása sokrétű: fűszerezhetjük vele az ételeket nyersen, reszelve vagy karikázva, illetve szárított verzióban is, ha nem szeretnénk otthon friss gyömbért tartani. A gyömbért évezredek óra használják a gyógyászatban, ugyanis a nyers gyömbér és a belőle készülő gyomber tea nem csak nagyon finom, hanem jótékony hatással van szervezetünkre is.

Nézzük, melyek a gyömbér tea hatásai és hogyan történik a gyömbér tea elkészítése! A gyömbér tea a gyerekek számára is megfelelő folyadék? Ha igen, gyömbér tea hány éves kortól adható a gyerekeknek? A friss gyömbérből készült gyömbér tea a hatásosabb, vagy ugyanolyan jó a gyömbér tea filteres verziója is? Gyömbér tea hol kapható?

A gyömbér

A gyömbér egy csípős, kesernyés, erős ízű növényi gyökérrész. Állaga kemény, világosbarna, vékony héj borítja, belseje pedig erősen rostos és élénk sárga színű. A gyömbér származását tekintve Kínai eredetű gyógy- és fűszernövény, nagy szerepe volt a középkori fűszerkereskedelemben, ma pedig legnagyobbrészt Dél-Ázsiában, Dél-Amerikában és Nyugat-Afrikában termesztik.

A gyömbér felhasználása sokrétű: az emberiség évezredek óta alkalmazza gyógyszerként, kellemes íze miatt teaként és különféle ételek ízesítése céljából fűszerként is, leginkább a keleti, távol-keleti gasztronómiában. Magyarországon leggyakrabban desszertekhez használjuk, ugyanis a gyömbér nagyszerű fűszere olyan finomságoknak, mint például a gyömbéres keksz vagy a mézeskalács.

Friss gyömbér és őrölt gyömbér
Friss gyömbér és őrölt gyömbér

A gyömbér tea hatása

A gyömbértea nem csak finom, csípős és átmelengető, hanem számos jótékony hatással is bír: amellett, hogy a gyömbér tea kiváló gyulladáscsökkentő, görcsoldó és köhögéscsillapító főzet, mikrobaellenes hatással is rendelkezik, illetve kifejezetten gazdag A, B, C és E-vitaminokban. A gyömbér tea mindemellett tartalmaz cinket, magnéziumot, foszfort, káliumot és vasat is, egy igaz vitamin- és ásványianyagbomba.

A gyömbért gyulladás- és fájdalomcsökkentő hatásának köszönhetően menstruációs görcsök és ízületi fájdalmak csillapítása céljából is alkalmazható, emellett a gyömbér tea napi fogyasztásával kordában tarthatjuk vércukorszintünket és elősegíthetjük emésztőrendszerünk megfelelő működését is. Mindenkinek ajánljuk a gyömbér tea fogyasztását, aki megfázással, görcsökkel és gyulladásos megbetegedéssel küzd, ugyanis a gyömbér tea természetes gyógyszerként csillapítja a kellemetlen tüneteket.

Melyik a jobb: a friss gyömbér tea vagy a gyömbér tea filteres változata?

Mi a különbség a házi és a filteres gyömbér tea között? Mindkét gyömbér tea esetében ugyanúgy számolhatunk a gyömbér kellemes ízével, a gyömbér tea jótékony hatásaival, egy különbségtől eltekintve: a gyömbér tea készítése során, ha friss gyömbért használunk, az íze sokkal intenzívebb lesz és több vitamint, ásványi anyagot is oldhatunk ki belőle, mint egy őrölt gyömbér tea tartalmú filterből.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

A gyömbértea készítése alatt arra mindenképp figyeljünk oda, hogy ha friss gyömbérrel dolgozunk, áztassuk azt legalább 10-15 percig a megfelelő ízért és hatásért, illetve, ha csak 1-2 bögrényi gyombertea készítését tervezzük, ne használjunk túl nagy darabot, csupán néhány szeletet, ugyanis nagyon erős az íze! A következő egyszerű gyömbér tea recept segít, hogyan készítsük, hogy a lehető legtöbb jótékony hatást megtapasztalhassuk!

A gyömbér tea készítése friss gyömbérből

A gyömbér tea hozzávalói

  • 1 kis db gyömbér (vagy 2-3 gyömbértea filter)
  • 1 citrom leve
  • 4 ek méz
  • egy csokor friss menta
  • 2 l víz

A gyömbér tea receptje

  1. Hámozzuk meg a gyömbért, majd szeleteljük minél vékonyabbra, a mentát pedig aprítsuk durvára.
  2. Tegyük a gyömbért hőálló kancsóba vagy edénybe, majd öntsünk rá 2 l forró vizet. Adjuk hozzá a citromlevet és a mentát is.
  3. Lefedve hagyjuk állni, hogy feloldódhassanak benne a vitaminok, ásványi anyagok (minimum 10-15 percig).
  4. A 15 perc elteltével adjuk hozzá a mézet (így a közvetlen forrázás nem semmisíti meg a mézben található vitaminokat, ásványi anyagokat).
  5. Kínáljuk forrón, ízlés szerint több mézzel vagy frissen facsart citromlével!

A gyömbér tea hány éves kortól adható gyerekeknek?

A megfázás ugyanolyan nagy teher, sőt, még kellemetlenebb lehet egy kisgyerek számára. Ebben az időszakban igazi felüdülést nyújthat a kicsik számára is egy finom, mézes gyömbér tea, sok-sok vitaminnal. A gyömbér gyerekeknek is adható: a gyömbér tea 10 hónapos kortól adható, ha kisgyermekünk immunrendszerét szeretnénk erősíteni vele. Vigyázat: túl meleg vagy túl erős gyömbér teát ne adjunk a gyerekeknek!

Gyömbér tea hol kapható?

A gyömbért bármelyik nagyobb élelmiszerboltban megvásárolhatjuk, az év bármelyik időszakában. A gyömbér tea filteres verziója ugyanígy, bármelyik nagyobb élelmiszer-áruház teaosztályán megtalálható, de megvásárolhatjuk azt gyógynövény szaküzletekben vagy a gyógyszertárban is.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 24. szerda
György
17. hét
Április 24.
A rendőrség napja
Április 24.
Zajvédelmi világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem