Man self isolating at home

Megszólalt a víruskutató: hamarosan túl lehetünk a harmadik hullámon

2021. május 13. 10:04

Rusvai Miklós arra is előrejelzést tett, mikor jöhet a negyedik hullám és, hogy mikor szabadulhatunk meg a maszkoktól.

Rusvai Miklós biológus az RTL Klub híradójának elárulta, a napi járványadatokban történő hirtelen megugrásokat vagy visszaeséseket úgy van értelme figyelni, ha hozzánézzük a csúszó átlagokat is.

Ha a 5 vagy a 7 napos csúszó átlagokat vesszük figyelembe, akkor elmondhatjuk, hogy valamennyi járványtani adat a kedvező irányba módosul"

- mondta a szakértő, tehát mind az elhunytak száma, mind a lélegeztetőgépen lévők száma, mind a kórházban lévők száma, mind a friss fertőzötteké tendenciózusan csökken hetek óta.

Szerinte  valószínű, hogy május végére lecseng a harmadik hullám, és körülbelül a tanév végével meg lehet szabadulni a maszkoktól is, ha a döntéshozók is így látják indokoltnak.

De október-novemberben újra figyelnünk kell, Rusvai tanácsa szerint addig is " mindenki oltassa be magát". Ha őszre nem éri el az immunis emberek száma a 75-80 százalékot, akkor a szakértő szerint ugyanis egy újabb légzőszervi járvány indulhat meg. Hogy ez egy negyedik koronavírusjárvány-hullámot hozhat-e el, az persze több tényező függvénye.

MOST ÉRHETI MEG IGAZÁN LAKÁST, HÁZAT VENNI!

Ha tervezed, hogy ingatlant vásárolsz, akkor most jött el a Te időd! Egyrészt azért, mert a lakáspiaci mutatók szerint egyértelműen megtört az elmúlt évek brutális áremelkedése. Jelenleg leginkább stagnálnak az árak, de van, ahol már árcsökkenést is tapasztalhatunk. Mindeközben a finanszírozási költségek még rekord alacsony szinten vannak. Nem hiszed? Nos, a Pénzcentrum megújult lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 2,74 százalékos THM-el, és havi 81 188 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 3,03% a THM; a Budapest Banknál 3,10%; az MKB Banknál 3,12%; míg az OTP Banknál 3,23%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a K&H Bank, az ERSTE Bank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Kell egy 80 százalékos immunizáltság, tehát az, hogy a fogékony emberek száma a közösségben ne legyen nagyobb 20 százaléknál.

A nyájimmunitás a szakértő szerint mindenképp ki fog alakulni. Akik nem oltatják be magukat, a kockázatosabb megoldást választják, vagyis átmennek a betegségen, de "igazi negyedik hullámra" nem számít, csak halmozott esetszámra.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Vedd fel a harcot! (x)

Több levegő, kevesebb parlagfű! Kezdődik a parlagfű szezonja. A parlagfű irtása mindannyiunk közös érdeke.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. június 15. kedd
Jolán, Vid
24. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?