7 °C Budapest
Man self isolating at home

Megszólalt a víruskutató: hamarosan túl lehetünk a harmadik hullámon

2021. május 13. 10:04

Rusvai Miklós arra is előrejelzést tett, mikor jöhet a negyedik hullám és, hogy mikor szabadulhatunk meg a maszkoktól.

Rusvai Miklós biológus az RTL Klub híradójának elárulta, a napi járványadatokban történő hirtelen megugrásokat vagy visszaeséseket úgy van értelme figyelni, ha hozzánézzük a csúszó átlagokat is.

Ha a 5 vagy a 7 napos csúszó átlagokat vesszük figyelembe, akkor elmondhatjuk, hogy valamennyi járványtani adat a kedvező irányba módosul"

- mondta a szakértő, tehát mind az elhunytak száma, mind a lélegeztetőgépen lévők száma, mind a kórházban lévők száma, mind a friss fertőzötteké tendenciózusan csökken hetek óta.

Szerinte  valószínű, hogy május végére lecseng a harmadik hullám, és körülbelül a tanév végével meg lehet szabadulni a maszkoktól is, ha a döntéshozók is így látják indokoltnak.

De október-novemberben újra figyelnünk kell, Rusvai tanácsa szerint addig is " mindenki oltassa be magát". Ha őszre nem éri el az immunis emberek száma a 75-80 százalékot, akkor a szakértő szerint ugyanis egy újabb légzőszervi járvány indulhat meg. Hogy ez egy negyedik koronavírusjárvány-hullámot hozhat-e el, az persze több tényező függvénye.

Kell egy 80 százalékos immunizáltság, tehát az, hogy a fogékony emberek száma a közösségben ne legyen nagyobb 20 százaléknál.

A nyájimmunitás a szakértő szerint mindenképp ki fog alakulni. Akik nem oltatják be magukat, a kockázatosabb megoldást választják, vagyis átmennek a betegségen, de "igazi negyedik hullámra" nem számít, csak halmozott esetszámra.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Ez lenne a magyarok új őrülete: hasznos hobbi törhet be a piacra

Most néhány kattintással bárki madárodú örökbefogadóvá válhat - ezzel bepillantást nyerve tollas barátaink magánéletébe.

Új őrület hódít a magyarok körében: teljesen rákattantak ezekre az italokra

A hazai kézműves sörök világa hatalmas fejlődésen ment keresztül az elmúlt évtizedben - a sörkedvelők legnagyobb örömére.

Magyarok milliói vágják maguk alatt a fát: csúnyán ráfizethet, aki így fűt 2022 telén

A téli időszakban, fűtésszezonkor az ország légszennyezettségének mintegy 83-85 százalékáért felelős a lakossági fűtés.

Megszólalt a magyar befektetési guru: a profit ne a cél, hanem az eszköz legyen

A panelbeszélgetésen megvitatták, hogy mi számít a befektetőnek, mi a fejlődés alapja, illetve hogy mi az alapja a hazai vállalkozásoknak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. december 1. csütörtök
Elza
48. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Mibe fektessünk 2023-ban?
Háború, energiaválság, infláció - Védelem a befektetéseinknek
Agrárszektor Konferencia 2022
Az év agráreseménye, 2 nap szakma Siófokon!
EZT OLVASTAD MÁR?