9 °C Budapest
woman removed shoes to massage painful foot

A fájdalmas tyúkszem kezelése: Tudd meg, mi a tyúkszem, mitől alakul ki a tyúkszem talpon

2021. április 22. 20:03

Sokak számára ismerős lehet a talpon megjelenő kellemetlen és fájdalmas tyúkszem, ami képes rémálommá változtatni minden egyes lépést. De mi az a tyúkszem és mitől alakul ki a tyúkszem? Milyen bőrproblémáról van szó?

A tyúkszem bizony kellemetlen bőrprobléma tud lenni, azonban elárulhatjuk, hogy a tyúkszem kezelése nem olyan bonyolult feladat, általában megúszhatjuk orvosi beavatkozás nélkül is. Cikkünkben eláruljuk, mi az a tyúkszem és hogyan jön létre, a tyúkszem mitől alakul ki. Mi a különbség a tyúkszem és a szemölcs között, hogyan küzdjünk ellenük? A tyúkszem eltávolítása megoldható házilag, vagy bőrgyógyász segítségét kell kérnünk?

Mi a tyúkszem?

A tyúkszem, másnéven clavus egy bőrelváltozás, ami leginkább a talpon, a lábujjakon és a lábujjak szélein jön létre. A tyúkszem gyakorlatilag úgy néz ki, mint egy hústüske, kifejezetten a csontos állomány, a nyomásnak kitett területek alatt jön létre. A tyúkszem egy külső és egy belső részből áll: a látható része a tyúkszem külső felülete, ami kráterszerű, vagy enyhén kipúposodó képződmény, jellegzetes, kör alakú bőrkeményedés borítja. A tyúkszem belső része egy befelé, a csont irányába nyúló, kemény, tüskeszerű képződmény, gyakran okoz a tyúkszem elszenvedőjének fájdalmat, hiszen a tyúkszem tüskéje minden lépésnél a húsba fúródik és nyomja a csontot. A tyúkszem bőrkeményedését gyakran veszi körbe kipirosodott, gyulladt bőr.

Mi a különbség a tyúkszem és a szemölcs között?

Habár gyakran összekeverik, a tyúkszem és a szemölcs két teljesen külön rendellenesség. Míg a tyúkszem befelé növekszik, kívülről a talp bőre sima, addig a szemölcs kitülemkedik. A tyúkszem fájdalmas, gyulladás kísérheti, a szemölcsök nem okoznak fájdalmat – ha nem zavaró helyen helyezkedik el, a szemölcs szinte észrevehetetlen tud lenni. Mindemellett a szemölcsöt általában külső tényezők, vírusok okozzák, amelyek a bőr mikrosérülésein keresztül bejutva kiváltják a rendellenességet. A tyúkszem kialakulásának teljesen más okai vannak.

Mitől alakul ki a tyúkszem?

A tyúkszem kialakulását általában valamilyen nagyobb nyomás, dörzsölődés okozza, például, ha olyan cipőt viselünk, amiben egymást nyomják a lábujjak, összedörzsölődnek a csontok. A magas sarkú cipők gyakori viselése is növelheti a tyúkszem kialakulásának veszélyét, ugyanis a lábujjak alatti talprészre – amelyen leginkább ki szokott a tyúkszem alakulni – különösen nagy nyomás nehezedik. Ha a láb statikáját megváltoztatta valamilyen ortopédiai betegség, szintén nagyobb esély van a tyúkszem kialakulására (pl. lábsérülések, lúdtalp). Mindemellett a tyúkszem kialakulása gyakoribb lehet olyan sportolók köreiben is, akik nagyobb nyomásnak, dörzsölődésnek teszik ki a talpukat nap mint nap.

A tyúkszem kialakulását mindemellett más, inkább egészségügyi tényezők is befolyásolják, mint például az életkor (idősebb embereknél arányában gyakoribb a tyúkszem) és a krónikus betegségek megléte. Növelheti a tyúkszem kialakulás esélyét az érelmeszesedés, a különféle keringési zavarok és a cukorbetegség, vagy a rheumatoid arthitis.

A tyúkszem eltávolítása

A tyúkszem hosszú távú kellemetlenségeket tud okozni, hiszen amikor ránehezedünk, a tüskék fájdalmat okoznak a húsban, a környező bőrfelületeken. A legtöbb esetben a kisebb tyúkszem ellen házilag is felléphetünk, azonban azt minden betegnek tudnia kell, hogy a tyúkszem eltávolítása nem egyik napról a másikra történik, hosszasan kell foglalkozni vele!

A tyúkszem kezelése házilag

Tyúkszem tapasz, nyomásvédő tapasz

Ha észreveszünk egy tyúkszemet a talpunkon, a legjobb, ha elmegyünk a gyógyszertárba és vásárolunk néhány egyszerű, vény nélkül kapható anyagot. Az egyik leghasznosabb védelem a tyúkszem tünetei ellen a tyúkszem tapasz, vagy valamilyen nyomásvédő tapasz, ami megakadályozza a rendellenes felület további nyomódását, dörzsölődését és még a fájdalmat is csökkenti. Ha nem foglalkozunk a már kialakult tyúkszemünkkel és ugyanabban a kényelmetlen cipőben járunk, a tyúkszem nagyobb lesz, kellemetlenebb tünetekkel.

Sarokreszelés

A tyúkszem külső felületét elhalt hámréteg borítja, amelyet érdemes fürdés után sarokreszelővel megreszelnünk. A fürdés felpuhítja a tyúkszem bőrkeményedését, így hatékonyan léphetünk fel a tyúkszem ellen.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

Szalicilsavas tyúkszem ecsetelő, tyúkszem stift

A gyógyszertári tyúkszem ecsetelők legtöbb esetben szalicilsavat tartalmaznak, ami a tyúkszem bőrkeményedését felpuhítja, feloldja a tyúkszem elhalt hámrétegeit. A kezelés általában hosszabb ideig tart, érdemes rendszeresen foglalkozni a tyúkszemes felülettel. Vigyázzunk, a tyúkszem ecsetelő ne érintkezzen az egészséges bőrrel!

Tyúkszem teafaolaj ecsetelő

A tyúkszem talpon kellemetlen jelenség, ám sokan így is inkább a természetes megoldások felé fordulnak. A teafaolaj ecsetelő használata, vagy a problémás bőrfelület teafaolajjal történő masszírozása is nagy segítség lehet. A teafaolaj puhítja a bőrt, így később könnyebben eltávolítható a tyúkszem például sarokreszelővel.

A tyúkszem eltávolitása orvosilag

A tyúkszem kezelése házilag sajnos nem minden esetben célravezető, elképzelhető, hogy egyik megoldás sem szünteti meg a problémát. Ilyenkor érdemes elmenni egy pedikűröshöz, aki szakszerűen lereszeli azokat, vagy egyből kikérnünk egy bőrgyógyász szakorvos véleményét. Nem kell megijednünk, ha a tyúkszem eltávolítása orvosilag történik, ez egy rutin bőrgyógyászati eljárás. A tyúkszem eltávolitása sebészi úton zajlik, egy ún. kikanalazásos, kimetszéses technikával, természetesen helyi érzéstelenítést követőleg.

Mi a teendő tyúkszem kialakulása ellen?

Ha már volt korábban tyúkszemünk, tudjuk, milyen kellemetlen élmény – éppen ezért tegyünk érte, hogy máskor ne alakulhasson ki a tyúkszem talpon. Mivel a tyúkszem kialakulásának oka a nyomás és a súrlódás, érdemes egy kényelmesebb cipőt vásárolnunk, amelyben nem nyomódik a lábunk. Ajánljuk, hogy tegyünk bele ortopéd talpbetétet is, főleg, ha lúdtalpunk van.

Ha többször is kialakult már tyúkszem ugyanazon a helyen, használjunk napi rendszerességgel a nyomásvédő tapaszokat. Lehetőség szerint ne viseljük cipőnket zokni nélkül, mert úgy jobban dörzsölődik a talp, kerüljük a kisméretű, szűk cipőket és fordítsunk nagyobb figyelmet a lábápolásra is: vegyünk lábfürdőt, kenjük a talpunkat bőrpuhító készítményekkel, reszeljük a bőrkeményedéseket, hogy később biztosan ne alakulhasson ki sehol sem a tyúkszem!

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 20. szombat
Tivadar
16. hét
Április 20.
Cirkuszok világnapja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem