12 °C Budapest

Itt a pécsi virológus új videója: elmondja, mire számíthatunk az átoltottság után

2021. március 21. 13:31

A Vakcina híradó második részében Kemenesi Gábor virológus, a Pécsi Tudományegyetem Szentágothai János Kutatóközpontjának munkatársa több fontos témát is körüljár, például az, hogy mi vár ránk azután, hogy megkaptuk a vakcinát.

Kemenesi Gábor azzal kezdte, hogy vannak jó hírek, van miről beszélni. Izrael példáját biztatónak értékelte, ahol az átoltottságnak hála, a vírus terjedését sikerült megfékezni. Az R0 érték alapján az alábbi ábrán is látszik az a pont, amikor a lakosság átoltottsága elérte a 100%-ot - mondja a virológus szakember. Szerinte az izraeli adatokból látszik, hogy a nyitás ellenére is folyamatosan csökken az új koronavírusos esetszám, a kórházi kezelések száma, a halálozás. Így a járvány "méregfogát" a vakcinákkal lehet kihúzni.

Amíg a vírust mindenhol nem győztük le, sehol sem győztük le - tette hozzá. Kitért az AstraZeneca ügyére is, mivel számos ország leállította a vakcinával való oltást azok után, hogy vérképződési problémák merültek fel egyes beoltottaknál. Kemenesi azt mondta, hogy itt az okozhatta a nagyobb visszhangot, hogy a vakcináktól elvárt millió per egy eset helyett az AstraZenecánál millió per 7 esetnél jöttek elő az oltás után problémák.

Itt a szakértő hangsúlyozza, hogy ha van is kapcsolat az esetek és a vakcina között, akkor ez annyit jelent, hogy az oltóanyag leiratába bekerül a vérképződési probléma, mint rendkívül ritka kockázati lehetőség. Itt példának hozta a fogamzásgátló tablettákat is, amelyeknél szintén fennáll ez a kockázat.

Már nem is ország az, amelynek nincs saját variánsa

- mondta, utalva ezzel a koronavírus mutációk körüli nagy médiavisszhangra. Kemenesi Gábor ezzel kapcsolatban elmondta, hogy a mutációk a vírusok természetes velejárói, virológusként azt szokták mondani, hogy így szokik hozzá az emberekhez a vírus. Ugyanakkor teljes vakcinaelkerülő vírusmutációt még nem találtak és nem is számítanak ilyenre a szakemberek. A számos jelenlévő mutáció ellenére a nyomonkövetésre számon tartott variánsok száma három, ezek azok, amelyek jobb terjedéssel bírnak, több halálesetet okoznak: a brit, a brazil és a dél-afrikai mutációk. Kihangsúlyozza, hogy ezekben az esetekben is védenek a vakcinák, legalább annyiban, hogy ne legyenek súlyos esetek.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Mi lesz a vakcina után?

- teszi fel a kérdést Kemenesi, és nem ad olyan, sokak által várt megnyugtató választ: ki kell húzni a vírus méregfogát, amikor már látni lehet, hogy csökken a kórházban kezeltek és súlyos esetek száma, és ez hozza majd el azt a megváltást, hogy nyithatunk. Ugyanakkor felhívja arra a figyelmet, hogy azt még nem lehet tudni, hogy a vakcinák tudnak-e olyan védelmet adni, ami után a vírus nem tud megtelepedni a felső légutakban. Mert előfordulhat ilyen is, amikor akár tünetmentesen hordozzuk a vírust az oltás után és így tovább tudjuk adni. Bár lehet hallani olyan hírekről, hogy néhány vakcina teljes védelmet nyújt, egyelőre nem tudjuk ezt - szögezte le.

Az, hogy eljött a vakcina, nem váltja ki az összes többi dolgot, amit előtte tanultunk - mondja, amíg nincs átimmunizálva a populáció nagyon fontos, hogy minden fegyverünket maximálisan bevessük. Az átoltottság után viszont jöhet a fény az alagút végén, ez látszik most Izraelben is. Van, miért küzdeni, már látszik a vége - tette hozzá zárásként.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 25. csütörtök
Márk
17. hét
Április 25.
Malária világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem