29 °C Budapest
Itt a pécsi virológus új videója: elmondja, mire számíthatunk az átoltottság után

Itt a pécsi virológus új videója: elmondja, mire számíthatunk az átoltottság után

2021. március 21. 13:31

A Vakcina híradó második részében Kemenesi Gábor virológus, a Pécsi Tudományegyetem Szentágothai János Kutatóközpontjának munkatársa több fontos témát is körüljár, például az, hogy mi vár ránk azután, hogy megkaptuk a vakcinát.

Kemenesi Gábor azzal kezdte, hogy vannak jó hírek, van miről beszélni. Izrael példáját biztatónak értékelte, ahol az átoltottságnak hála, a vírus terjedését sikerült megfékezni. Az R0 érték alapján az alábbi ábrán is látszik az a pont, amikor a lakosság átoltottsága elérte a 100%-ot - mondja a virológus szakember. Szerinte az izraeli adatokból látszik, hogy a nyitás ellenére is folyamatosan csökken az új koronavírusos esetszám, a kórházi kezelések száma, a halálozás. Így a járvány "méregfogát" a vakcinákkal lehet kihúzni.

Amíg a vírust mindenhol nem győztük le, sehol sem győztük le - tette hozzá. Kitért az AstraZeneca ügyére is, mivel számos ország leállította a vakcinával való oltást azok után, hogy vérképződési problémák merültek fel egyes beoltottaknál. Kemenesi azt mondta, hogy itt az okozhatta a nagyobb visszhangot, hogy a vakcináktól elvárt millió per egy eset helyett az AstraZenecánál millió per 7 esetnél jöttek elő az oltás után problémák.

Itt a szakértő hangsúlyozza, hogy ha van is kapcsolat az esetek és a vakcina között, akkor ez annyit jelent, hogy az oltóanyag leiratába bekerül a vérképződési probléma, mint rendkívül ritka kockázati lehetőség. Itt példának hozta a fogamzásgátló tablettákat is, amelyeknél szintén fennáll ez a kockázat.

Már nem is ország az, amelynek nincs saját variánsa

- mondta, utalva ezzel a koronavírus mutációk körüli nagy médiavisszhangra. Kemenesi Gábor ezzel kapcsolatban elmondta, hogy a mutációk a vírusok természetes velejárói, virológusként azt szokták mondani, hogy így szokik hozzá az emberekhez a vírus. Ugyanakkor teljes vakcinaelkerülő vírusmutációt még nem találtak és nem is számítanak ilyenre a szakemberek. A számos jelenlévő mutáció ellenére a nyomonkövetésre számon tartott variánsok száma három, ezek azok, amelyek jobb terjedéssel bírnak, több halálesetet okoznak: a brit, a brazil és a dél-afrikai mutációk. Kihangsúlyozza, hogy ezekben az esetekben is védenek a vakcinák, legalább annyiban, hogy ne legyenek súlyos esetek.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Mi lesz a vakcina után?

- teszi fel a kérdést Kemenesi, és nem ad olyan, sokak által várt megnyugtató választ: ki kell húzni a vírus méregfogát, amikor már látni lehet, hogy csökken a kórházban kezeltek és súlyos esetek száma, és ez hozza majd el azt a megváltást, hogy nyithatunk. Ugyanakkor felhívja arra a figyelmet, hogy azt még nem lehet tudni, hogy a vakcinák tudnak-e olyan védelmet adni, ami után a vírus nem tud megtelepedni a felső légutakban. Mert előfordulhat ilyen is, amikor akár tünetmentesen hordozzuk a vírust az oltás után és így tovább tudjuk adni. Bár lehet hallani olyan hírekről, hogy néhány vakcina teljes védelmet nyújt, egyelőre nem tudjuk ezt - szögezte le.

Az, hogy eljött a vakcina, nem váltja ki az összes többi dolgot, amit előtte tanultunk - mondja, amíg nincs átimmunizálva a populáció nagyon fontos, hogy minden fegyverünket maximálisan bevessük. Az átoltottság után viszont jöhet a fény az alagút végén, ez látszik most Izraelben is. Van, miért küzdeni, már látszik a vége - tette hozzá zárásként.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. június 24. csütörtök
Iván
25. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?