29 °C Budapest
Koronavírus: élre tör Magyarország az EU halállistáján

Koronavírus: élre tör Magyarország az EU halállistáján

2021. március 18. 12:04

A koronavírus-járvány harmadik hullámának csúcsán kijelenthetjük, sosem voltak még ennyire rosszak a hazai járványadatok, mint ezekben a napokban. Habár egyre több magyar kapja meg az oltást, számuk mostanra meghaladta 1,4 millió főt, azonban egyelőre még nagyon messze vagyunk a nyájimmunitástól, sőt, friss statisztikai adatok szerint élen járunk a halálozási adatokban is: 100 ezer lakosra vetítve a harmadik legrosszabb eredményt produkáljuk.

Kétségtelen, a járvány harmadik hullámának meredeken felszálló ágában vagyunk, a brit vírusmutáns nagyon gyorsan terjed, jelentősen nő nem csak az aktív fertőzöttek és a kórházi betegek, de a halottak száma is.

Éppen ezét szigorú korlátozó intézkedések vannak hatályba, és a következő 1-2 hétben nem valószínű, hogy ezek feloldásra kerülnek: az enyhítésnek most nincs itt az ideje - ahogy az Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszer is megerősítette a csütörtök délelőtti Komrányinfón.

Míg a koronavírus-járvány első és második hullám Magyarországon a környező országokhoz képest viszonylag csendesebben zajlott le, addig itt a harmadik hullámban ijesztően magasak a hazai adatok, főként a halálozási statisztika elrettentő.

2021. március 18-án a kormányzati tájékoztatás szerint 6502 új koronavírusos esetet regisztráltak egy nap alatt, ezzel a járvány kezdete óta összesen 539 080 főre nőtt a beazonosított fertőzöttek száma. Elhunyt 207 beteg, így az elhunytak száma 17 628 főre emelkedett hazánkban.

Ez a szám, pontosabban a lakossághoz mért aránya mostanra kiemelkedően magas.

A John Hopkins Egyetem Koronavírus Központja naponta frissíti az összes fertőzött ország adatait. A mai napig a szakemberek összesen 2,68 millió halálesetet kötnek a járványhoz.

Egy friss ábra a halálozási arányszámokat mutatja a világ leginkább érintett húsz országának esetében 100 megerősített esetre vetítve: a koronavírusosoknak hány százalékánál válik halálos kimenetelűvé a fertőzés.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Ahogy a grafikán is jól látszik, hazánk nemhogy a lista elején, de egyenesen az 5. leghaálosabb ország, itthon a koronavírussal megfertőződöttek 3,3 százaléka nem éli túl a betegséget. Bulgárián kívül nincs is Európai ország, amely megelőzne minket. 

A másik grafikon pedig a 100 ezer lakosra jutó haláleseteket mutatja.

Itt még előrébb vagyunk a listán: pontosan a 3. helyen, csupán két európai ország, Csehország és az Egyesült Királyság előz meg minket. Ez azt jelenti, hogy 100 ezer fertőződött lakosból több mint 176 meghal. 

Az adatok és ami mögöttük van

A halálozások számának összevetésében azonban óvatosnak kell lenni, hiszen nem minden országban számítják azonos módszertannal a koronavírusos elhunytak számát. A legtöbb ország ugyanazt a módszert választja, amit Magyarország is, miszerint ha egy beteg akkor hal meg, amikor pozitív a koronavírus tesztje, akkor ő a járvány áldozata. A Portfolio egy korábbi cikkében arra is felhívta a figyelmet, hogy számos országban valószínűleg kozmetikázzák az adatokat, így kevesebb koronavírusos beteget, elhunytat jelentenek a kormányzatok.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. június 17. csütörtök
Laura, Alida
24. hét
Június 17.
A tapas világnapja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?