Tovább csökkenti az Európai Uniónak szánt oltóanyagok mennyiségét az AstraZeneca

Tovább csökkenti az Európai Uniónak szánt oltóanyagok mennyiségét az AstraZeneca

MTI
2021. március 12. 20:05

Az AstraZeneca gyógyszergyár további csökkentést tervez az Európai Uniónak szánt oltóanyagok szállítása terén, az eredetileg ígértnek csupán egyharmadát tudja biztosítani - vagyis mindössze körülbelül 30 millió adagot - az első negyedév végéig - derül ki a cég által kiadott dokumentumból, amelybe a Reuters hírügynökség pénteken betekintést nyert.

A dokumentum szerint - amelyet az Európai Unió tisztségviselői két nappal ezelőtt kaptak kézhez - a brit-svéd gyógyszergyár az újabb közlés szerint március végéig 30,1 millió dózist szállít az európai integrációs szervezetnek, áprilisban pedig további 20 milliót. A mostani közlés a múlt hónapban tett ígérethez képest (amely még 40 millió adagról szólt) 25 százalékkal kisebb mennyiséget jelez előre.

A gyógyszergyár, amely az Oxfordi Egyetemmel közösen fejlesztette ki a védőoltását, az utóbbi időben egyre lejjebb szállította a szállítandó oltóanyag ígért mennyiségét. Február 24-én egy névtelenül nyilatkozó uniós illetékes már közölte ugyanezzel a hírügynökséggel: az AstraZeneca arról értesítette az Európai Uniót, hogy az idei év második negyedévében kevesebb mint a felét szállítja le a megállapodásukban foglalt, koronavírus elleni oltóanyagnak, vagyis az első negyedévben mintegy negyvenmillió adag oltóanyagot tud csak leszállítani a cég, a második negyedévben viszont kevesebb mint kilencvenmilliót a szerződésben szereplő 180 millió helyett.

Pascal Soriot, az AstraZeneca elnök-vezérigazgatója február 25-én az Európai Parlamentben tartott meghallgatáson közölte, hogy a cég megpróbál március végéig 40 millió adag oltóanyagot leszállítani az Európai Unió részére, ami az első negyedévre ígért mennyiségnek valóban kevesebb mint a fele. Nem tett említést azonban a második negyedévben esedékes szállításokról, amelyeknek a mennyisége a szerződés szerint 180 millió adag lenne.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Megdőlt a nagy videójáték-tévhit: ezt rengeteg szülő elrontja, súlyos árat fizet érte

A 6-18 éves fiatalok mintegy heti 8 órát töltenek játékkal, a magyar gyerekek pedig mintegy 76 százaléka ezzel tölti a szabadidejét.

Ezzel robbantana bankot rengeteg magyar: sokan nem is ismerik, pedig milliók múlhatnak rajta

A startolásnál a magyarok mindössze 10-15 százaléka ismerte a közösségi finanszírozás lényegét, és sokan még mindig összekeverik ezt a fajta támogatást a jótékonykodással.

5 érv amellett, hogy vásárlóként miért válaszd a közösségi finanszírozást

Békebeli személyesség, XXI. századi technológia - a közösségi finanszírozás közel sem olyan újkeletű fogalom, mint azt gondolnánk.

Csendes gyilkostól rettegnek a magyarok: van ok a félelemre, a génjeinkben lapulhat a kór

A szorongás nem alaptalan, hiszen Magyarország évek óta rosszul szerepel a rákkal kapcsolatos halálozási listákon.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. július 7. csütörtök
Apollónia
27. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?