33 °C Budapest

Tovább csökkenti az Európai Uniónak szánt oltóanyagok mennyiségét az AstraZeneca

MTI
2021. március 12. 20:05

Az AstraZeneca gyógyszergyár további csökkentést tervez az Európai Uniónak szánt oltóanyagok szállítása terén, az eredetileg ígértnek csupán egyharmadát tudja biztosítani - vagyis mindössze körülbelül 30 millió adagot - az első negyedév végéig - derül ki a cég által kiadott dokumentumból, amelybe a Reuters hírügynökség pénteken betekintést nyert.

A dokumentum szerint - amelyet az Európai Unió tisztségviselői két nappal ezelőtt kaptak kézhez - a brit-svéd gyógyszergyár az újabb közlés szerint március végéig 30,1 millió dózist szállít az európai integrációs szervezetnek, áprilisban pedig további 20 milliót. A mostani közlés a múlt hónapban tett ígérethez képest (amely még 40 millió adagról szólt) 25 százalékkal kisebb mennyiséget jelez előre.

A gyógyszergyár, amely az Oxfordi Egyetemmel közösen fejlesztette ki a védőoltását, az utóbbi időben egyre lejjebb szállította a szállítandó oltóanyag ígért mennyiségét. Február 24-én egy névtelenül nyilatkozó uniós illetékes már közölte ugyanezzel a hírügynökséggel: az AstraZeneca arról értesítette az Európai Uniót, hogy az idei év második negyedévében kevesebb mint a felét szállítja le a megállapodásukban foglalt, koronavírus elleni oltóanyagnak, vagyis az első negyedévben mintegy negyvenmillió adag oltóanyagot tud csak leszállítani a cég, a második negyedévben viszont kevesebb mint kilencvenmilliót a szerződésben szereplő 180 millió helyett.

Pascal Soriot, az AstraZeneca elnök-vezérigazgatója február 25-én az Európai Parlamentben tartott meghallgatáson közölte, hogy a cég megpróbál március végéig 40 millió adag oltóanyagot leszállítani az Európai Unió részére, ami az első negyedévre ígért mennyiségnek valóban kevesebb mint a fele. Nem tett említést azonban a második negyedévben esedékes szállításokról, amelyeknek a mennyisége a szerződés szerint 180 millió adag lenne.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Ezen a szőnyegen jógázva már semmi sem választ el a természettől (x)

Gombából és növényi szálakból fejlesztett újgenerációs jógamatracot egy fiatal magyar csapat.

Tücsökfehérjéből készít proteinszeletet a magyar orvostanhallgató, a Cápák között befektetője is beszállt az üzletbe (x)

Ennek nincs is tücsök íze, ez a leggyakoribb visszajelzés a többféle ízesítéssel gyártott, tücsökfehérjével dúsított proteinszelet, snack és shake kapcsán.

A legnagyobb hazai filmfesztiválon mutatkozik be a közösségi finanszírozásból megvalósult kisjátékfilm

A Magyar Mozgókép Fesztiválon találkozhat először a közönség Králl Kevin “Melange”című kisjátékfilmjével.

Üzleti ötletek tesztelése: ezt kell tenned, hogy befutó legyen a kampányod a közösségi piactéren

Magyarországon az üzleti ötletek mintegy 6 százaléka jut el abba a fázisba, hogy jutalomalapú közösségi finanszírozási kampány indulhat rájuk.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. július 12. péntek
Izabella, Dalma
28. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
A magyar Real Estate Agent találkozó a Kalmárok közreműködésével
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm