12 °C Budapest

Elárulta a szakorvos: március végén, április elején tetőzhet a járvány

2021. március 12. 13:33

Gyorsabban terjed, a fiatalokat is megtámadja és 10 százalékkal súlyosabb betegséget okoz a koronavírus brit mutációja, ezért a kórházak gyorsan telítődnek, mondta Szlávik János, a Dél-pesti Centrumkórház osztályvezető főorvosa. Mint fogalmazott, náluk 90-95 százalékos telítettségűek az dialektológiai és az intenzív ágyak, azonban tudomása van arról, hogy az ország nagy részén folyamatosan emelkedik a kórházakban ápoltak száma, mind az intenzív, mind más fekvőbeteg osztályokon.

Még hetekig emelkedhet a koronavírusos megbetegedések száma, és március végén, április elején tetőzhet a járvány - mondta egy online közvetített beszélgetésen a Dél-pesti Centrumkórház osztályvezető főorvosa. Szlávik János más szakorvosokkal egyetértésben úgy ítéli meg, hogy az egészségügyi ellátórendszer bírni fogja a rendkívüli terhelést. Egyelőre felfutó szakaszában van a járvány, és nehéz megjósolni, hogy mikor tetőzik, tette hozzá az ginekológus.

Egyes számítások szerint március végén, mások szerint április elején lesz a tetőzés és ezt követően csökken majd az új esetek száma

- mondta Szlávik János, aki szerint megváltozott a Covid-19: súlyosabb a betegség lefolyása és mások a tünetek is. Vagyis újra kell tanulni a koronavírust, mégpedig úgy, hogy igazán hatékony gyógyszer nem áll a rendelkezésre. Mindezt végiggondolva mindenki nagyon komolyan megfontolhatja, hogy hogyan szeretne védekezni a vírus ellen, vagy mennyire szeretné a védőoltást felvenni.

Zacher Gábor toxikológus azt mondta, sokkal súlyosabb betegekkel találkozik: "családok kerülnek be a kórházakba, és sajnálatos módon csonka családok távoznak, hiszen csomó rizikófaktorral rendelkeznek a magyarok". A szakember ezek közül a legfontosabbnak az elhízást említette, annál is inkább, mert a statisztikákat megnézve Magyarország a negyedik legelhízottabb nemzet a világban, amin - meglátása szerint - tudnánk változtatni, már csak a jövő szempontjából is, hiszen nem elképzelhetetlen, hogy lesz még hasonló pandémia.

A toxikológus szerint bírja a jelenlegi rendkívüli terhelést az egészségügyi ellátórendszer: "picit fáradtak vagyunk, de nem fogjuk föladni".

Purebl György pszichiáter, a Semmelweis Egyetem Magatartástudományi Intézetének igazgatója szintén azt hangsúlyozta, hogy az ellátórendszer nem fog összeomlani, mert az egészségügyi dolgozók be vannak oltva. Zacher Gábor toxikológus szerint is vannak még tartalékok az egészségügyi rendszerben, de végesek; a szakdolgozókból lehet hiány, akiket viszont nehéz helyettesíteni, jegyezte meg.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Szlávik János szerint a terhelés lehet extrém, de az orvosokat át lehet csoportosítani, bár erre egyelőre még nem került sor túlzott mértékben, mint például az őszi hullám alkalmával. Mint mondta, akkor nagyon-nagyon sok orvosi és nővérsegítséget kaptak olyan helyekről, ahol nem foglalkoztak sokat koronavírus-fertőzöttekkel. Úgyhogy ezt még egy óriási lehetőségnek tartja.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 25. csütörtök
Márk
17. hét
Április 25.
Malária világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm