5 °C Budapest
Elárulta a szakorvos: március végén, április elején tetőzhet a járvány

Elárulta a szakorvos: március végén, április elején tetőzhet a járvány

2021. március 12. 13:33

Gyorsabban terjed, a fiatalokat is megtámadja és 10 százalékkal súlyosabb betegséget okoz a koronavírus brit mutációja, ezért a kórházak gyorsan telítődnek, mondta Szlávik János, a Dél-pesti Centrumkórház osztályvezető főorvosa. Mint fogalmazott, náluk 90-95 százalékos telítettségűek az dialektológiai és az intenzív ágyak, azonban tudomása van arról, hogy az ország nagy részén folyamatosan emelkedik a kórházakban ápoltak száma, mind az intenzív, mind más fekvőbeteg osztályokon.

Még hetekig emelkedhet a koronavírusos megbetegedések száma, és március végén, április elején tetőzhet a járvány - mondta egy online közvetített beszélgetésen a Dél-pesti Centrumkórház osztályvezető főorvosa. Szlávik János más szakorvosokkal egyetértésben úgy ítéli meg, hogy az egészségügyi ellátórendszer bírni fogja a rendkívüli terhelést. Egyelőre felfutó szakaszában van a járvány, és nehéz megjósolni, hogy mikor tetőzik, tette hozzá az ginekológus.

Egyes számítások szerint március végén, mások szerint április elején lesz a tetőzés és ezt követően csökken majd az új esetek száma

- mondta Szlávik János, aki szerint megváltozott a Covid-19: súlyosabb a betegség lefolyása és mások a tünetek is. Vagyis újra kell tanulni a koronavírust, mégpedig úgy, hogy igazán hatékony gyógyszer nem áll a rendelkezésre. Mindezt végiggondolva mindenki nagyon komolyan megfontolhatja, hogy hogyan szeretne védekezni a vírus ellen, vagy mennyire szeretné a védőoltást felvenni.

Zacher Gábor toxikológus azt mondta, sokkal súlyosabb betegekkel találkozik: "családok kerülnek be a kórházakba, és sajnálatos módon csonka családok távoznak, hiszen csomó rizikófaktorral rendelkeznek a magyarok". A szakember ezek közül a legfontosabbnak az elhízást említette, annál is inkább, mert a statisztikákat megnézve Magyarország a negyedik legelhízottabb nemzet a világban, amin - meglátása szerint - tudnánk változtatni, már csak a jövő szempontjából is, hiszen nem elképzelhetetlen, hogy lesz még hasonló pandémia.

A toxikológus szerint bírja a jelenlegi rendkívüli terhelést az egészségügyi ellátórendszer: "picit fáradtak vagyunk, de nem fogjuk föladni".

Purebl György pszichiáter, a Semmelweis Egyetem Magatartástudományi Intézetének igazgatója szintén azt hangsúlyozta, hogy az ellátórendszer nem fog összeomlani, mert az egészségügyi dolgozók be vannak oltva. Zacher Gábor toxikológus szerint is vannak még tartalékok az egészségügyi rendszerben, de végesek; a szakdolgozókból lehet hiány, akiket viszont nehéz helyettesíteni, jegyezte meg.

Szlávik János szerint a terhelés lehet extrém, de az orvosokat át lehet csoportosítani, bár erre egyelőre még nem került sor túlzott mértékben, mint például az őszi hullám alkalmával. Mint mondta, akkor nagyon-nagyon sok orvosi és nővérsegítséget kaptak olyan helyekről, ahol nem foglalkoztak sokat koronavírus-fertőzöttekkel. Úgyhogy ezt még egy óriási lehetőségnek tartja.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Húsbavágó igazságról rántja le a leplet a magyar rendező: ilyen film is ritkán készül itthon

A független filmeknek mindig lesz létjogosultságuk, ahogy közönségük is - vallja Pető Szabolcs, filmrendező.

Ez lenne a magyarok új őrülete: hasznos hobbi törhet be a piacra

Most néhány kattintással bárki madárodú örökbefogadóvá válhat - ezzel bepillantást nyerve tollas barátaink magánéletébe.

Új őrület hódít a magyarok körében: teljesen rákattantak ezekre az italokra

A hazai kézműves sörök világa hatalmas fejlődésen ment keresztül az elmúlt évtizedben - a sörkedvelők legnagyobb örömére.

Magyarok milliói vágják maguk alatt a fát: csúnyán ráfizethet, aki így fűt 2022 telén

A téli időszakban, fűtésszezonkor az ország légszennyezettségének mintegy 83-85 százalékáért felelős a lakossági fűtés.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. december 4. vasárnap
Borbála, Barbara
48. hét
December 4.
A cookie napja
December 4.
Advent (2.)
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Mibe fektessünk 2023-ban?
Háború, energiaválság, infláció - Védelem a befektetéseinknek
Agrárszektor Konferencia 2022
Az év agráreseménye, 2 nap szakma Siófokon!
EZT OLVASTAD MÁR?