-2 °C Budapest

Müller Cecília elárulta, várható-e a lezárások, korlátozások feloldása jövő héten

2021. január 21. 13:45

Egyelőre semmiképp sem lazíthatunk az eddig meghozott intézkedéseken - közölte az operatív törzs mai napon tartott sajtótájékoztatóján Müller Cecília.

"Noha Magyarországon a környező országokhoz képest kedvező adatokról tudunk beszámolni, egyelőre semmiképpen nem lazíthatunk az eddig meghozott és fenntartott intézkedéseken" - fogalmazott az országos tisztifőorvos. Müller azt is hozzátette, hogy már 60 országban detektálták a mutáns brit vírustörzset, de brazil, dél-afrikai és más mutánsokról is érkeznek a hírek.

A koronavírus természeténél fogva képes mutálódni, az a kérdés, hogy az oltások továbbra is védenek-e. A kutatók szerint a brit törzs ellen hatásosak a meglévő vakcinák

- fűzte hozzá Müller Cecília, aki szerint a járványnak ebben a szakaszában az oltás az egyetlen specifikus védelem, ami megvédhet minket. "Az eddigi tapasztalataink jók az oltásokról, kevés bejelentés érkezik csekély számú mellékhatásról, ezek általában helyi rekaciók, piros pötty jelenik meg a testen, egy-egy nyirokcsomó duzzad meg, legtöbbször nincs szükség orvosi beavatkozásra" - fogalmazott a tisztifőorvos.

Müller felhívta a figyelmet, hogy a kórházi ápoltak száma csökken, de még mindig 4049 fő ban kórházban, és 286-an vannak lélegeztetőgépen. Müller szerint ezért is fontos meggyorsítani a védőoltások számát. Hozzátette: jelentős előrelépés, hogy az OGYÉI engedélyezte az AstraZeneca és a Sputnik V vakcinát. "Ez az engedély egyelőre hat hónapig érvényes, azon túl, hogy a magyarországi engedély megvan, minden gyártási tételt megvizsgál az OGYÉI laboratóriuma, és csak ezután lehet ezeket beadni" - tette hozzá.

Ami eddig érkezett Magyarországra, az mindösszesen 165 ezer ember oltását teszi lehetővé, de ebből 134,5 ezer oltás már megtörtént

- mondta a tisztifőorvos. Hozzátette: a háziorvos kollégák egy alapcsomag-információt kapnak, mert a 89 év feletti korosztálynak jön az oltakozás lehetősége, amit jellemzően háziorvosok végeznek majd el.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Müller Cecília jó hírként, tudományos áttörésként értékelte, hogy a BS4-es besorolású pécsi voirológiai laborban sikerült tenyészteni a brit mutáns vírust. Ez azért fontos, mert a vírus tanulmányozásával, a tulajdonságainak a beazonosítávál halad a hazai vakcinafejlesztés is. Mint mondta, a magyar vakcina a magyar populációra adaptált lehet.

NEKED AJÁNLJUK
Óriási dobásra készül 2023-ban a magyar Kickstarter: ez lehet a válság ellenszere?

Hivatalosan is elindította befektetési kampányát a Brancs közösségi piactér, amely rekordérdeklődéssel zárta az előregisztrációs kampányát.

Újabb két közösségi kampány lett sikeres: mutatjuk, hogy melyik (x)

Év végén két újabb izgalmas kampány ért el kiemelkedő sikereket a Brancs piacterén.

Jövőre ezeket az ötleteket lesz érdemes figyelni!

Most viszont bemutatunk 3 olyan projektet, amikről valószínűleg sokat fogunk még hallani 2023-ban!

Zubreczki Dávid: teljesen abszurd, hogy erről végleg lemondtak a budapestiek

A könyv szerzőjét, Zubreczki Dávidot kérdeztük a balatoni fejlesztésekről, a városnézésről, építészetről és hogy mitől lenne élhetőbb Budapest. Interjú.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. február 6. hétfő
Dorottya, Dóra
6. hét
KONFERENCIA
Tovább
Digital Transformation 2023
Innovatív technologiák a hatékonyságnövelésért!
Sustainable Tech 2023
Innováció ma, zöld gazdaság holnap!
Biztosítás 2023
A tavasz meghatározó pénzügyi konferenciája március 8-án!
EZT OLVASTAD MÁR?