27 °C Budapest

Rengeteg baleset érte otthon a gyerekeket: ez jelentette a legnagyobb veszélyt 2020-ban

2020. december 23. 09:45

A sokszervi gyulladásos betegség a fertőzés aktív fázisa után néhány héttel jelenik meg, és egy súlyos, intenzív terápiát, időnként még lélegeztetést is igénylő állapot - mondta Velkey György. A Bethesda Gyermekkórház főigazgatója szerint a gyerekek fokozott figyelmet és törődést igényelnek a járványhelyzetben, elsősorban a félelmeikre kell odafigyelni.

Velkey György arról is beszélt az InfoRádió Aréna című műsorában, hogy nem változott meg a betegforgalom a Bethesda Gyermekkórházban a járvány óta. Azt tapasztalták, hogy a betegek félnek attól, hogy kórházba menjenek - jogos is ez a félelem a szakember szerint, mert akármennyire vigyáznak, a betegek egymást fertőzhetik -, ebből adódóan valamelyest csökkenne a forgalom, de kiegyenlíti ezt a plusz betegmennyiség. Bár a felnőttellátásban halasztható beavatkozásokat, műtéteteket most nem végeznek, de a gyerekellátásban igen: ők nem szenvedhetnek ilyen értelemben késedelmet.

A főigazgató elmondása szerint ebben az évben balesetek összességében kisebb számban fordultak el, ami tavasszal volt nagyon feltűnő. Az otthoni balesetek száma viszont megnőtt, szinte ügyeletenként előfordul, hogy a szekrény ráborul a gyerekre, vagy asztalról, székről leesik a kisgyerek, és gyakoriak az égési sérülések, forrázások. Összességében egyébként kevesebb a baleset, de azzal, hogy kicsit távolságtartóbbak vagyunk mindenben, a szokásos egyéb fertőző betegségek is ritkábbak valamivel - mondta el a szakember.

A koronavírus gyerekekre is veszélyes lehet

"Ez a sokszervi gyulladásos betegség nem a betegség aktív fázisában jön, hanem hetekkel utána, amikor már esetleg kezdünk fellélegezni, akkor is figyelmesnek kell lenni. Amikor jönnek a tünetek, akkor gyorsan kell cselekednünk. A gyerekre általában jellemző, hogy hirtelen lesz nagyon rosszul, az időfaktornak nagyon nagy a jelentősége, de legtöbbször a felnőtteknél gyorsabban is gyógyíthatók, ha megkapják az adekvát kezelést. Ha egy gyereken azt látjuk, hogy érthetetlenül fáradékony, alszik, figyelmetlen, lázas, esetleg furcsa bőrkiütések jelentkeznek, akkor gyorsan orvoshoz kell menni" - mondta el Velkey György, aki szerint mostanra kialakult a maszkviselés kultúrája és a megfelelő minősége is a kórházban. 

Felhívta a figyelmet arra is, hogy a gyerekek is félnek, és ők is sérülékenyek. A bezártság növeli a hiperaktív gyerekek feszültségét, a viselkedészavaros gyerekek pedig akár szomatikus, testi tünetekkel is reagálhatnak arra a stresszre, amit észlelnek a családban vagy a társadalomban. A tartós bezártságot és izolációt a kamaszok is nagyon nehezen tűrik: a családi konfliktusok is kiéleződnek. Tehát a gyerekek fokozott figyelmet és törődést igényelnek ebben a helyzetben - tette hozzá a szakember.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
A magyar menzák réméből lesz a jövő igazi szuperétele: disznótáp hozhatja el a forradalmat?

Drasztikusan átalakul a magyar gasztronómia a klímaváltozás miatt: komoly szemléletváltás kell a hazai konyhákban.

Ki nem találod, kiről nevezték el a legtöbb utcát Magyarországon: fotókon a rekorder

Ha egymás mellé tennénk mind a 2800-at, az Atlanti-óceánig is eljuthatnánk; utunk során pedig tökéletesen kirajzolódna egy a magyar társadalomról szóló szubjektív látlelet.

Nem akármibe vágott bele Király Gábor: Guinness-rekordra hajt a magyar kapuslegenda

Már csak 500 nevező kell, hogy magyar Guinness-rekord szülessen októberben! A cél továbbra is, hogy ezren rúgjanak büntetőt az Országos Tizenegyesrúgó Bajnokságon.

Szívszorító: ilyen képeket eddig nagyon kevesen láthattak Budapest szegényeiről

A művészről eddig még nem készült monográfia, ezt a hiányt pótolja az ősszel megjelenő, kétnyelvű (magyar és angol) művészeti album készül.

NAPTÁR
Tovább
2023. szeptember 28. csütörtök
Vencel
39. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Agrárszektor Konferencia 2023
Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!
Sustainable World 2023
A jövő vállalatai szeptember 12-én!
Mi lesz veled magyar élelmiszer?
Ingyenes Signature rendezvény
EZT OLVASTAD MÁR?
Új Pénzcentrum app
A legfrissebb hírek és árfolyamok
MOST NEM
LETÖLTÖM