22 °C Budapest
Rengeteg baleset érte otthon a gyerekeket: ez jelentette a legnagyobb veszélyt 2020-ban

Rengeteg baleset érte otthon a gyerekeket: ez jelentette a legnagyobb veszélyt 2020-ban

2020. december 23. 09:45

A sokszervi gyulladásos betegség a fertőzés aktív fázisa után néhány héttel jelenik meg, és egy súlyos, intenzív terápiát, időnként még lélegeztetést is igénylő állapot - mondta Velkey György. A Bethesda Gyermekkórház főigazgatója szerint a gyerekek fokozott figyelmet és törődést igényelnek a járványhelyzetben, elsősorban a félelmeikre kell odafigyelni.

Velkey György arról is beszélt az InfoRádió Aréna című műsorában, hogy nem változott meg a betegforgalom a Bethesda Gyermekkórházban a járvány óta. Azt tapasztalták, hogy a betegek félnek attól, hogy kórházba menjenek - jogos is ez a félelem a szakember szerint, mert akármennyire vigyáznak, a betegek egymást fertőzhetik -, ebből adódóan valamelyest csökkenne a forgalom, de kiegyenlíti ezt a plusz betegmennyiség. Bár a felnőttellátásban halasztható beavatkozásokat, műtéteteket most nem végeznek, de a gyerekellátásban igen: ők nem szenvedhetnek ilyen értelemben késedelmet.

A főigazgató elmondása szerint ebben az évben balesetek összességében kisebb számban fordultak el, ami tavasszal volt nagyon feltűnő. Az otthoni balesetek száma viszont megnőtt, szinte ügyeletenként előfordul, hogy a szekrény ráborul a gyerekre, vagy asztalról, székről leesik a kisgyerek, és gyakoriak az égési sérülések, forrázások. Összességében egyébként kevesebb a baleset, de azzal, hogy kicsit távolságtartóbbak vagyunk mindenben, a szokásos egyéb fertőző betegségek is ritkábbak valamivel - mondta el a szakember.

A koronavírus gyerekekre is veszélyes lehet

"Ez a sokszervi gyulladásos betegség nem a betegség aktív fázisában jön, hanem hetekkel utána, amikor már esetleg kezdünk fellélegezni, akkor is figyelmesnek kell lenni. Amikor jönnek a tünetek, akkor gyorsan kell cselekednünk. A gyerekre általában jellemző, hogy hirtelen lesz nagyon rosszul, az időfaktornak nagyon nagy a jelentősége, de legtöbbször a felnőtteknél gyorsabban is gyógyíthatók, ha megkapják az adekvát kezelést. Ha egy gyereken azt látjuk, hogy érthetetlenül fáradékony, alszik, figyelmetlen, lázas, esetleg furcsa bőrkiütések jelentkeznek, akkor gyorsan orvoshoz kell menni" - mondta el Velkey György, aki szerint mostanra kialakult a maszkviselés kultúrája és a megfelelő minősége is a kórházban. 

Felhívta a figyelmet arra is, hogy a gyerekek is félnek, és ők is sérülékenyek. A bezártság növeli a hiperaktív gyerekek feszültségét, a viselkedészavaros gyerekek pedig akár szomatikus, testi tünetekkel is reagálhatnak arra a stresszre, amit észlelnek a családban vagy a társadalomban. A tartós bezártságot és izolációt a kamaszok is nagyon nehezen tűrik: a családi konfliktusok is kiéleződnek. Tehát a gyerekek fokozott figyelmet és törődést igényelnek ebben a helyzetben - tette hozzá a szakember.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Sok szülő így rontja el a gyerek fejlesztését: nem lehet elég korán kezdeni

Szinte semmi sem fejleszti olyan gyorsan és hatékonyan a legkisebbek agyát, mint a társasjáték.

Ennyibe kerül manapság egy luxus mobilház: ez lehet a lakásválság megoldása? + videó

Drágulnak az ingatlanok, emelkednek a hitelkamatok: ez pedig szinte egyenes út a lakhatási válsághoz. Nálunk is működhet az, ahogy az USA-ban megoldották?

Ilyen még nemigen volt itthon: itt a bejelentés, elindult a magyar Kickstarter

A Kickstarternek és az Indiegogonak hála a közösségi finanszírozási forma évek óta világszerte népszerű és most megérkezett Magyarországra is, a Brancs formájában

Milliókat bukhat, aki így indít vállalkozást: jól meg kell gondolni, a KATA sem jó mindenre

Sokan alábecsülik, mennyire lényeges alaposan átgondolni, milyen vállalkozási és azzal együtt adózási formát válasszanak induló cégük számára.

NAPTÁR
Tovább
2022. május 22. vasárnap
Júlia, Rita
20. hét
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2022. május 21. 19:24