10 °C Budapest

Operatív törzs: kezdetben csak korlátozott számú vakcina lesz

2020. december 9. 12:45

A védelmi intézkedések betartásának fontosságát hangsúlyozta Galgóczi Ágnes, a Nemzeti Népegészségügyi Központ járványügyi osztályvezetője az operatív törzs szerdai sajtótájékoztatóján. Kiss Róbert, az ügyeleti központ vezetőhelyettese ismertette, az elmúlt napon már csak egy üzletet kellett három napra bezárni a rendőrségnek, de még mindig sokan vannak, akik nem viselik megfelelően a maszkot.

A védelmi intézkedések betartása továbbra is rendkívül fontos - hangsúlyozta Galgóczi Ágnes, a Nemzeti Népegészségügyi Központ járványügyi osztályvezetője az operatív törzs szerdai sajtótájékoztatóján. Ismertette, hogy az elmúlt 24 órában 3221 újabb magyar állampolgárnál mutatták ki a koronavírus-fertőzést (Covid-19), ezzel 259 588 főre nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma. Kórházban 7945 koronavírusos beteget ápolnak, közülük 661-en vannak lélegeztetőgépen.

Meghalt 160, többségében idős, krónikus beteg, így az elhunytak száma 6280 főre emelkedett. A koronavírus legfiatalabb hazai áldozata tegnap egy 29 éves nő volt, alapbetegségeként agyi infarktust jelöltek.

Az áldozatok között szerepel egy szintén fiatal, 42 éves cukorbeteg nő, valamint egy magas vérnyomásos 45 éves asszony is. Galgóczi Ágnes a szerdai tájékoztatón elmondta, hogy a járvány miatt gyökeresen megváltozott az életünk, rákényszerültünk a változásokra. Szembe kell néznünk azokkal a bizonytalanságokkal, kockázatokkal, egyéni veszteségekkel, amelyekkel ez az időszak és a járványügyi helyzet jár. Ez mindenkinél szorongást, stresszt válthat ki, s ez az ünnepek közeledtével csak fokozódik. Galgóczi Ágnes kérte, hogy a karácsonyi készülődés idején mindenki fokozottan ügyeljen a járványügyi intézkedések betartására, vásárlás közben viseljünk maszkot, fertőtlenítsük, s ne feledjük, hogy a plázák kritikus pontjai a járvány terjedésének.

A Nemzeti Népegészségügyi Központ járványügyi osztályvezetője hangsúlyozta, a szakemberek folyamatosan azon dolgoznak, hogy biztonságos és hatékony oltóanyag álljon rendelkezésünkre a közeljövőben. Elindult a regisztrációs oldal a vakcina igényléséért. A vakcinainfo.gov.hu oldalán egyelőre felmérik az oltásigényt, de bármilyen új információ lesz az oltóanyagról, annak érkezéséről, hatásáról, az oltás bármilyen részleteiről, az az oldalon olvasható lesz. Galgóczi Ágnes hangsúlyozta, mivel a kezdeti időszakban csak korlátozott oltóanyag áll majd rendelkezésre, először az egészségügyi dolgozók kaphatnak majd oltást.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Arra a kérdésre, hogy milyen oltási hatásai lehetnek a vakcináknak, Galgóczi Ágnes elmondta: még nincs oltóanyag, de amint lesz, tájékoztatást adnak róla. Az oltóorvos kötelessége lesz felhívni páciensei figyelmét, hogy a vakcináció milyen reakciókkal járhat. Arról, hogy a gyermekeket is be kell-e oltatni, az osztályvezető elmondta:

Ezt majd az adott vakcina dönti el. Amelyik oltóanyag gyermekkorban ajánlott, azt érdemes lesz beadatni.

Az operatív törzs szerdai sajtótájékoztatóján Kiss Róbert, az ügyeleti központ vezetőhelyettese ismertette a friss intézkedési adatokat. Mint mondta, az elmúlt napon már csak egy üzletet kellett három napra bezárni a rendőrségnek, de még mindig sokan vannak, akik nem viselik megfelelően a maszkot. A kijárási tilalom megszegése miatt 277 személlyel szemben intézkedtek az elmúlt napon. A rendőrség 17 789 hatósági házi karantént ellenőrzött, mobilon keresztül 4001 ember ellenőrizhető jelenleg. Már majdnem 500 büntetőeljárást indítottak, 98 embert kellett kihallgatni.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 25. csütörtök
Márk
17. hét
Április 25.
Malária világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm