16 °C Budapest
Már idén engedélyezhetik a Moderna vakcináját: 94 százalékban hatékony

Már idén engedélyezhetik a Moderna vakcináját: 94 százalékban hatékony

2020. november 30. 19:28

Még ma benyújtja az amerikai és az európai hatóságokhoz az engedélykérelmet a koronavírus-vakcinájára a Moderna - közölte a cég. A klinikai tesztek végső eredményei alapján a vakcina 94,1 százalékos hatékonyságú a koronavírus-fertőzés kivédésében- írja a The Wall Street Journal.  

A Moderna vakcinája lehet a második, amely még idén megkapja az amerikai gyógyszerfelügyelet engedélyét a Pfizer és a BioNTech közösen fejlesztett vakcinája után - írja a The Wall Street Journal. Az azonos technológiát használó (mRNS) és hasonló hatékonyságot mutató Pfizer-vakcina engedélykérelmét 10 nappal korábban nyújtotta be az amerikai gyógyszercég.

A Pfizer vakcinája ügyében december 10-én ülésezik az amerikai FDA, míg a Moderna arra számít, hogy egy héttel később találkozik a gyógyszerfelügyelet külső szakértőkkel a vakcinájával kapcsolatban. A várakozások szerint a széles tömegeknek valamikor a jövő év tavaszán-nyarán lesz elérhető a vakcina.

A Moderna fázis 3 klinikai vizsgálatai 30 ezer résztvevő bevonásával zajlottak, 196 főnél jelentkeztek a koronavírus tünetei, közülük 185 fő placebót kapott. Mindössze 11 fő betegedett meg azok közül, akiket a vakcinával oltottak be.

A fertőzöttek között 30 főnél alakult ki súlyos betegség, mindegyikük placebót kapott.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum megújult lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 2,9 százalékos THM-el, és havi 82 061 forintos törlesztővel fel lehet venni a Gránit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az MKB Banknál 3,21% a THM; a Raiffeisen Banknál 3,44%; a CIB Banknál és a Gránit Banknál 3,45%; míg az Unicredit Banknál 3,58%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a K&H Bank, az ERSTE Bank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A cég közlése szerint enyhe-közepes erősségű mellékhatásokat tapasztaltak a résztvevők, egyesek fejfájásra panaszkodtak. Előfordult még fáradtság, illetve fájdalom az injekció helyén. Jellemző volt, hogy a második dózist követően többen panaszkodtak mellékhatásokra és azok erősebbek is voltak.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
NAPTÁR
Tovább
2021. szeptember 19. vasárnap
Vilhelmina
37. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. szeptember 19. 17:45