6 °C Budapest
Ez az igazi MÁV-apokalipszis: döntöttek a magyarok, elhagyták a vasutat

Ez az igazi MÁV-apokalipszis: döntöttek a magyarok, elhagyták a vasutat

2020. november 5. 16:52

Több mint húszmillióval kevesebbszer utaztunk 2020 második negyedévében vonattal, mint egy évvel ezelőtt. A vasút-használat járvány miatti csökkenése más országokban ennél is sokkal jelentősebb.


A koronavírus-járvány miatt több ország lezárta a határait, de Európa összes országában belföldön is korlátozó intézkedéseket hoztak a járvány megfékezésére. Mindez érthetően nem jött jól mások mellett az Európai Unió országainak vasúttársaságainak sem. Már 2020 első negyedévén is látszott a csökkenés, de a jelentős visszaesés igazán a másodikban következett. Ekkora a tavaly ilyenkori adatokhoz képest az EU-tagállamok többségében megfeleződött a forgalom - derül ki az Eurostat adataiból.

Írországban esett vissza az utazók száma legjobban, ahol alig hatszázaléknyit vonatoztak az előző évhez képest. Ezt követi Franciaország és Spanyolország 78 százalékos utasszám-visszaeséssel.

Magyarországon 21 millió 982 ezerrel esett vissza a vasúti forgalom a második negyedévben 2019 azonos időszakához képest, ez 59 százalékos csökkenés.
Forrás: Eurostat

Januártól márciusig egyébként itthon még nem volt számottevő változás. A 2020-as év első negyedévében kétmillióval kevesebbszer utaztunk, mint az előző év azonos időszakában, ami egy nem túl erőteljes 6 százalékos csökkenés. De ha az év közbeni csökkenést látjuk, ott is szépen kirajzolódik a kijárási korlátozás hatása. Az első negyedéves adat (34 millió 272 ezer) kevesebb mint a felére (15 millió 346 ezer) esett vissza nálunk az április és június közötti időszakra.

Forrás: Eurostat

Az egyetlen kivétel Hollandia. Itt ugyanis a legijesztőbb pandémiás hónapokban szinte hibahatáron belüli a csökkenés. A második negyedéves 0,2 %-os visszaeséssel náluk gyakorlatilag megmaradt az egy évvel ezelőtti forgalom a síneken.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor 2021-től így kalkulálhatsz: a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 39 550 forintos törlesztővel a Sberbank nyújtja (THM 7,11%), de nem sokkal marad el ettől az UniCredit Bank 39 604 forintos törlesztőt (THM 7,17%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Ahol utaztak, ott egyébként jóval rövidebb távon tették.

Írországban 95 százalékkal csökkent a megmaradt utasok által megtett kilométerek száma, Spanyolországban 87-tel, Olaszországban pedig 85-tel.

Homolya Róbert, a MÁV elnök-vezérigazgatója még áprilisban osztott meg egy másfajta statisztikát, amely talán még plasztikusabban mutatja a hazai visszaesést. Ekkor, mint mondta: a járvány miatt körülbelül 80 százalékkal csökkent a vonaton utazók száma a tavalyi év hasonló időszakához képest. Egy nappal később már arról beszélt: az óvintézkedések mellett újratervezik az éves üzleti tervüket, de ha ez nem segít, akkor a tulajdonos állam beavatkozására lesz szükség.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
NAPTÁR
Tovább
2021. április 11. vasárnap
Leó, Szaniszló
14. hét
Április 11.
Debrecen napja
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. április 10. 19:16