11 °C Budapest
Ez az igazi MÁV-apokalipszis: döntöttek a magyarok, elhagyták a vasutat

Ez az igazi MÁV-apokalipszis: döntöttek a magyarok, elhagyták a vasutat

2020. november 5. 16:52

Több mint húszmillióval kevesebbszer utaztunk 2020 második negyedévében vonattal, mint egy évvel ezelőtt. A vasút-használat járvány miatti csökkenése más országokban ennél is sokkal jelentősebb.


A koronavírus-járvány miatt több ország lezárta a határait, de Európa összes országában belföldön is korlátozó intézkedéseket hoztak a járvány megfékezésére. Mindez érthetően nem jött jól mások mellett az Európai Unió országainak vasúttársaságainak sem. Már 2020 első negyedévén is látszott a csökkenés, de a jelentős visszaesés igazán a másodikban következett. Ekkora a tavaly ilyenkori adatokhoz képest az EU-tagállamok többségében megfeleződött a forgalom - derül ki az Eurostat adataiból.

Írországban esett vissza az utazók száma legjobban, ahol alig hatszázaléknyit vonatoztak az előző évhez képest. Ezt követi Franciaország és Spanyolország 78 százalékos utasszám-visszaeséssel.

Magyarországon 21 millió 982 ezerrel esett vissza a vasúti forgalom a második negyedévben 2019 azonos időszakához képest, ez 59 százalékos csökkenés.
Forrás: Eurostat

Januártól márciusig egyébként itthon még nem volt számottevő változás. A 2020-as év első negyedévében kétmillióval kevesebbszer utaztunk, mint az előző év azonos időszakában, ami egy nem túl erőteljes 6 százalékos csökkenés. De ha az év közbeni csökkenést látjuk, ott is szépen kirajzolódik a kijárási korlátozás hatása. Az első negyedéves adat (34 millió 272 ezer) kevesebb mint a felére (15 millió 346 ezer) esett vissza nálunk az április és június közötti időszakra.

Forrás: Eurostat

Az egyetlen kivétel Hollandia. Itt ugyanis a legijesztőbb pandémiás hónapokban szinte hibahatáron belüli a csökkenés. A második negyedéves 0,2 %-os visszaeséssel náluk gyakorlatilag megmaradt az egy évvel ezelőtti forgalom a síneken.

MOST ÉRHETI MEG IGAZÁN LAKÁST, HÁZAT VENNI!

Ha tervezed, hogy ingatlant vásárolsz, akkor most jött el a Te időd! Egyrészt azért, mert a lakáspiaci mutatók szerint egyértelműen megtört az elmúlt évek brutális áremelkedése. Jelenleg leginkább stagnálnak az árak, de van, ahol már árcsökkenést is tapasztalhatunk. Mindeközben a finanszírozási költségek még rekord alacsony szinten vannak. Nem hiszed? Nos, a Pénzcentrum megújult lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 2,74 százalékos THM-el, és havi 81 188 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 3,03% a THM; a Budapest Banknál 3,10%; az MKB Banknál 3,12%; míg az OTP Banknál 3,23%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a K&H Bank, az ERSTE Bank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Ahol utaztak, ott egyébként jóval rövidebb távon tették.

Írországban 95 százalékkal csökkent a megmaradt utasok által megtett kilométerek száma, Spanyolországban 87-tel, Olaszországban pedig 85-tel.

Homolya Róbert, a MÁV elnök-vezérigazgatója még áprilisban osztott meg egy másfajta statisztikát, amely talán még plasztikusabban mutatja a hazai visszaesést. Ekkor, mint mondta: a járvány miatt körülbelül 80 százalékkal csökkent a vonaton utazók száma a tavalyi év hasonló időszakához képest. Egy nappal később már arról beszélt: az óvintézkedések mellett újratervezik az éves üzleti tervüket, de ha ez nem segít, akkor a tulajdonos állam beavatkozására lesz szükség.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?