Új COVID-színkódokat vezet be az EU: részletes adatokat kell szolgáltatnia a tagállamoknak

2020. október 13. 19:02

Egységes színkódok jönnek az EU-ban, a szabályozás egységesítésével átláthatóságot és kiszámíthatóságot akarnak biztosítani az utazóknak és a határon átnyúló kereskedelmet folytató vállalkozásoknak. Hetente teszik majd közzé az európai járványtérképet.

Az EU általános ügyekért felelős tanácsa kedden elfogadott egy ajánlást, amivel összehangolnák a tagállamok határátlépéssel kapcsolatos korlátozásait. A szabályozás egységesítésével átláthatóságot és kiszámíthatóságot akarnak biztosítani az utazóknak és a határon átnyúló kereskedelmet folytató vállalkozásoknak.

Az ajánlás szerint a tagállamoknak minden héten adatot kell szolgáltatniuk az Európai Betegségmegelőzési és Járványvédelmi Központ (ECDC) részére. A jelentésekben rögzíteni kell az előző 14 napban regisztrált új fertőzöttek számát, valamint az előző héten elvégzett, pozitív eredményt hozó tesztek számát 100 ezer főre vetítve.

Az uniós járványvédelmi központnak az adatok alapján hetente közzé kell tennie egy térképet, amin a területeket a vírusfertőzés intenzitásától függően zöld, narancssárga, illetve piros színekkel kell jelölnie.

  • Zölddel, ha a 14 nap alatt regisztrált esetek aránya 25-nél kevesebb, és a pozitív teszteredmények aránya kevesebb mint 4 százalék.
  • Narancssárgával, ha a 14 nap alatt regisztrált esetek aránya 50-nél kevesebb, de a pozitív teszteredmények aránya legalább 4 százalék, vagy ha a 14 nap alatt regisztrált esetek aránya 25 és 150 között van, de a pozitív teszteredmények aránya kevesebb mint 4 százalék.
  • Pirossal, ha a 14 nap alatt regisztrált esetek aránya legalább 50, és a pozitív teszteredmények aránya legalább 4 százalék, vagy ha a 14 nap alatt regisztrált esetek aránya több mint 150. Szürkével pedig akkor, ha nem áll rendelkezésre elegendő információ, vagy ha a tesztelési arány alacsony.

Az ajánlás szerint a tagállamok nem korlátozhatják a zöld besorolású területekre beutazó vagy onnan kiutazó személyek szabad mozgását. A tagállamok alapvetően nem tagadhatják meg a más tagállamokból érkezők beutazását. A narancssárga vagy piros területekről érkezőket viszont karantén alá helyezhetik, vagy teszt elvégeztetésére kötelezhetik.

NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 19. péntek
Emma
16. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem