6 °C Budapest
Nem elég nekik a járvány: lemondhatnak a fizetésük egy részéről az egészségügyi dolgozók

Nem elég nekik a járvány: lemondhatnak a fizetésük egy részéről az egészségügyi dolgozók

2020. október 1. 08:32

Ahogy nőnek az esetszámok, egyre több egészségügyi dolgozó betegszik meg, illetve kerül karanténba. Ha így járnak, az anyagilag is megviseli őket: alapvetően csak maximum 60 százalékos táppénzt kapnak, annak ellenére, hogy 100 százalékos táppénzre lennének jogosultak. Ennek megszerzése viszont elég körülményes.

Az eleve alacsony keresetű dolgozóknak két hét táppénz, mínusz 40 százalék a fél fizetésből, nagy érvágás. Ha kontaktkutatás során kiderül, hogy érintkeztek koronavírusos beteggel, karantén vár rájuk, és mindössze 60 százalékos táppénzt kapnak ebben az időszakban. Jó esetben 10-12 nap alatt megvan a két negatív teszt, viszont ha az első pozitív volt, akkor a két negatív tesztig marad a karantén, és a táppénz. Amikor pedig a kiszolgáltatott egészségügyis visszamegy dolgozni, kezdődik minden elölről: ha kontaktkutatásnál képbe kerül, vagy felmerül a fertőzés veszélye, ismét jön a táppénz, vagyis a 40 százalékkal karcsúbb jövedelem - írja a 24.hu.

A jogszabály szerint 100 százalékos táppénz akkor járhat, ha foglalkozási megbetegedésről van szó. A Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) március 14-i közleményében is ezt írta, valamint hogy akkor lehet foglalkozási megbetegedésről beszélni, ha a fertőzés a beteg munkavégzése, foglalkozása gyakorlása során alakult ki. A jó hír az, hogy az NNK szerint a koronavírussal fertőzött személyekkel foglalkozó egészségügyi dolgozók - orvosok, ápolók, mentősök, stb. - esetében életszerűen elképzelhető a foglalkozási megbetegedés.

A rossz pedig az, hogy ha nincs megbetegedés, csak karantén, akkor értelemszerűen nem lehet foglalkozási megbetegedésről sem szó. Ha pedig van megbetegedés, akkor is csak egy alapos hatósági kivizsgálás után derülhet ki, foglalkozási-e a megbetegedés. Viszont amennyiben az egészségbiztosítási szerv megerősíti, hogy a megbetegedés foglalkozási, akkor már mindegy, hogy az orvos milyen kezelést rendelt el, vagy hogy a beteg kórházban vagy az otthonában gyógyul-e, megkapja a "2"-es kódot. Azaz jogosult lesz a 100 százalékos táppénzre.

Olvasónk azonban azt tapasztalta, hogy a kórházak megbetegedés esetén sem szívesen indítják el az eljárásokat, inkább lerázzák a dolgozókat azzal, hogy máshol, például vásárlás közben is elkaphatták a vírust. A kontaktkutatás eredményét pedig - ami tisztázná, ha munkájuk során fertőződtek-e meg - nem kapják meg. Az sem ritka, hogy az eljárást nem indítják meg az egészségügyi intézményekben, inkább a dolgozót hibáztatják, mondván, ha jobban vigyázott volna, nem betegszik meg.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
NAPTÁR
Tovább
2021. április 11. vasárnap
Leó, Szaniszló
14. hét
Április 11.
Debrecen napja
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. április 10. 19:16