7 °C Budapest

Nem elég nekik a járvány: lemondhatnak a fizetésük egy részéről az egészségügyi dolgozók

2020. október 1. 08:32

Ahogy nőnek az esetszámok, egyre több egészségügyi dolgozó betegszik meg, illetve kerül karanténba. Ha így járnak, az anyagilag is megviseli őket: alapvetően csak maximum 60 százalékos táppénzt kapnak, annak ellenére, hogy 100 százalékos táppénzre lennének jogosultak. Ennek megszerzése viszont elég körülményes.

Az eleve alacsony keresetű dolgozóknak két hét táppénz, mínusz 40 százalék a fél fizetésből, nagy érvágás. Ha kontaktkutatás során kiderül, hogy érintkeztek koronavírusos beteggel, karantén vár rájuk, és mindössze 60 százalékos táppénzt kapnak ebben az időszakban. Jó esetben 10-12 nap alatt megvan a két negatív teszt, viszont ha az első pozitív volt, akkor a két negatív tesztig marad a karantén, és a táppénz. Amikor pedig a kiszolgáltatott egészségügyis visszamegy dolgozni, kezdődik minden elölről: ha kontaktkutatásnál képbe kerül, vagy felmerül a fertőzés veszélye, ismét jön a táppénz, vagyis a 40 százalékkal karcsúbb jövedelem - írja a 24.hu.

A jogszabály szerint 100 százalékos táppénz akkor járhat, ha foglalkozási megbetegedésről van szó. A Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) március 14-i közleményében is ezt írta, valamint hogy akkor lehet foglalkozási megbetegedésről beszélni, ha a fertőzés a beteg munkavégzése, foglalkozása gyakorlása során alakult ki. A jó hír az, hogy az NNK szerint a koronavírussal fertőzött személyekkel foglalkozó egészségügyi dolgozók - orvosok, ápolók, mentősök, stb. - esetében életszerűen elképzelhető a foglalkozási megbetegedés.

A rossz pedig az, hogy ha nincs megbetegedés, csak karantén, akkor értelemszerűen nem lehet foglalkozási megbetegedésről sem szó. Ha pedig van megbetegedés, akkor is csak egy alapos hatósági kivizsgálás után derülhet ki, foglalkozási-e a megbetegedés. Viszont amennyiben az egészségbiztosítási szerv megerősíti, hogy a megbetegedés foglalkozási, akkor már mindegy, hogy az orvos milyen kezelést rendelt el, vagy hogy a beteg kórházban vagy az otthonában gyógyul-e, megkapja a "2"-es kódot. Azaz jogosult lesz a 100 százalékos táppénzre.

Olvasónk azonban azt tapasztalta, hogy a kórházak megbetegedés esetén sem szívesen indítják el az eljárásokat, inkább lerázzák a dolgozókat azzal, hogy máshol, például vásárlás közben is elkaphatták a vírust. A kontaktkutatás eredményét pedig - ami tisztázná, ha munkájuk során fertőződtek-e meg - nem kapják meg. Az sem ritka, hogy az eljárást nem indítják meg az egészségügyi intézményekben, inkább a dolgozót hibáztatják, mondván, ha jobban vigyázott volna, nem betegszik meg.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 29. péntek
Auguszta
13. hét
Március 29.
Nagypéntek
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum Retail Day 2024
Magyarország legfontosabb kiskereskedelmi rendezvénye - Inspiráló előadók, izgalmas előadások, gyakorlati tudás.
Most nem