Életmentő oltóanyag vált hiánycikké: pedig itt a nyár, most lenne rá igazán szükség

2020. július 15. 11:01

Évről évre visszatérő problémája a kórházaknak, háziorvosoknak, patikáknak, hogy hetekre elfogy a tetanusz-oltóanyag. Az életmentőnek számító injekció készletek most a megnövekedett igény miatt fogytak ki. Várhatóan július végéig eltarthat a hiány.

Az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet (OGYÉI) honlapján elérhető összes termékhiányt tartalmazó listára felkerült a VACTETA 40 NE/0,5 ml szuszpenziós injekció, amelyet sérülések ellátásakor (kutyaharapás, rozsdás szögbe lépés, stb.) alkalmaznak a tetanuszt okozó baktérium elszaporodásának megakadályozására - szúrta ki a Pénzcentrum.

A Vacteta szuszpenziós injekció a merevgörcsöt (tetanuszt) okozó baktérium ártalmatlanított toxinját tartalmazó oltóanyag, melynek hatására a tetanusz elleni antitesteket termel, íhy akadályozza meg a fertőzést. Alkalmazható 2 hónapos és idősebb csecsemők, gyermekek, serdülők és felnőttek tetanusz elleni aktív immunizálására (vakcinálására).

A tetanusz elleni oltóanyag nem most először válik hiánycikké, hanem visszatérő problémát jelent a betegelletásban. A TETANOL PUR szuszpenziós injekció előretöltött fecskendőben 2019. novembere óta hiánycikk. Az akkor, az OGYÉI honlapján megjelent tájékoztatás szerint a GSK - mint a forgalomba hozatali engedély jogosultja - piaci megfontolás miatt hiányt jelentett be a TETANOL PUR minden forgalomban lévő kiszerelésére 2021.01.01. napjáig.

Forrás: OGYÉI

Akkor azt írták a honlapon, hogy az új, Magyarországon forgalomba hozatali engedéllyel rendelkező, azonos javallatban alkalmazható VACTETA 40 NE/0,5 ml szuszpenziós injekció készen áll a folyamatos betegellátás fenntartására:

a Phoenix Pharma tájékoztatása szerint raktáraiba jelentős szállítmányok érkeztek, így a kiszállítás és a többi nagykereskedelmi partner kiszolgálása rövidesen megkezdődhet.

Azonban most a "megnövekedett igény" miatt a VACTETA is hiánycikké vált. Nyári időszakban valószínűleg egyébként is gyakoribbak az olyan sérüléses baleseteket, amelyeknél fennáll a tetanusz fertőzés kockázata. A gyógyszerhatóság honlapjának információi szerint a hiány várhatóan július 31-ig fog tartani.

Forrás: OGYÉI

A készítmény pótlására a hiány ideje alatt egyedi importlehetőség van, ez elsősorban a kórházak és szakrendelők számára nyújt lehetőséget készleteik feltöltésére. Az import nyilvánvalóan a költségek növekedésével jár.

Nyáron sem először fordul elő a tetanusz oltóanyag hiány, 2016-ban szintén nagy volt port kavart, amikor kifogytak a készletek a kórházakban, patikákban. Bármelyik évben előfordulhat, hogy hosszabb rövidebb ideig hiánycikk az oltóanyag, ahogy 2012-ben, 2014-ben és 2015-ben szintén előfordult, hogy termékhiány lépett fel egyes vakcinák esetében. Hogyha nincsen lehetőség a helyettesítésre, kritikus esetben alkalmazhatók azok a vakcinák, amelyek más védóoltásokkal kombináltan tartalmazzák a tetanusz-hatóanyagot is (DPT; DT).

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Miért életmentő a tetanusz-oltás?

A tetanusz bakteriális toxin által okozott erős izomgörccsel, úgynevezett merevgörccsel járó bénulás, mely kezeletlen esetben halálos. Magyaországon már eltűnőfélben lévő betegségként tartják számon, hála a már fiatal csecsemőkorban kezdett védőoltásoknak, viszont a kórokozó továbbra sem tűnt el.

A lappangási idő 5 naptól 15 hétig terjedhet, átlagosan egy hét. A kezdeti tüneteket - fejfájást, lehangoltságot, fáradtságot, szédülést, izomfájdalmaket, izzadást - követően szájzár (trizmus) alakul ki, és a beteg arcán kialakuló izomgörcs érinti a szemmozgató izmokat, ezáltal kettőslátás alakul ki. Az izommerevség fentről lefelé gyors ütemben terjed el: a tarkó után a hosszú hátizmok, a hasizmok, a végtagok izmai, a mellkas- és bordaközi izmok, majd a gégefő izmai, végül a rekeszizom kerül merevgörcsös állapotba. Utóbbi kettő merevgörcse végül kezeletlen esetben halálhoz vezet.

Megfelelő orvosi ellátás és kezelés hiányában három beteg közül kettő veszti életét.

Ezért számít a tetanusz-oltóanyag életmentőnek, hiszen általa megelőzhető, hogy a baktérium egyáltalán elszaporodjon a szervezetben. Magyarországon a megelőzés szervezett formában, védőoltások segítségével történik. 3, 4, 5, 36 hónapos korban az első, majd pedig 6 és 11 éves korban ismétlő DPT, ill. DT kombinált védőoltást kapnak a gyermekek (diftéria = torokgyík, pertussis = szamárköhögés, tetanusz = merevgörcs).

A közhiedelemmel ellentétben a tetanusz fertőzésnek nincsenek látható, egyértelműen erre a fertőzésre utaló jelei ("piros, a szív felé kúszó csík, stb."). Az emlékeztető - anatoxin - oltás hatása legfeljebb egy évig tart. Az Egészségügyi Világszervezet szabályosan alapimmunizált egyéneknek is életük során tíz évente emlékeztető (DT felnőtteknek) védőoltást ajánl.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 19. péntek
Emma
16. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem