10 °C Budapest
Búcsúzik az Operatív Törzs: hosszú ideig a mostani lesz az utolsó napi tájékoztatás

Búcsúzik az Operatív Törzs: hosszú ideig a mostani lesz az utolsó napi tájékoztatás

2020. június 17. 11:17

Az emúlt napokban világszerte tovább nőtt a koronavírus miatt fertőzöttek és az elhunytak száma, Magyarországon lezajlott az első hullám, de a koronavírus továbbra is jelen van az országban. Sajtótájékoztatót tart az operatív törzs, érkeznek a friss járványügyi statisztikák.

Szankciók az elmúlt hónapokban

A rendőrség ellenőrizte az üzletek korlátozott nyitvatartását is, 85 fő kapott figyelmeztetést, 73 fő bírságot, 115 fő feljelentést.

A kijárási korlátozás ellenőrzése során 26 756 fő figyelmeztetést, 13 146 fő bírságot, 11 504 fő feljelentést kapott.

A védelmi intézkedések betartásának ellenőrzése kapcsán 721 fő figyelmeztetést, 190 fő bírságot, 217 fő feljelentést kapott.

A házi karantén ellenőrzését 648 981 esetben hajtottak végre, szabálytalanságot az esetek 0,44 százalékában tapasztaltak.

Határforgalom

Kiss Róbert, rendőr alezredes is összefoglalja az elmúlt hónapok eseményeit, a határellenőrzés visszaállításáról, a veszélyhelyzet alatti, határokon keresztül történő személy- és teherforgalomról, a határátkelőkön a határellenőrzés megszüntetéséről.

Még jelen van a vírus

A pandémia még mindig tart, a vírus jelen van, az óvintézkedéseket a megfelelő mértékig szükséges fenntartani, mondta el Müller Cecília.

MOST ÉRHETI MEG IGAZÁN LAKÁST, HÁZAT VENNI!

Ha tervezed, hogy ingatlant vásárolsz, akkor most jött el a Te időd! Egyrészt azért, mert a lakáspiaci mutatók szerint egyértelműen megtört az elmúlt évek brutális áremelkedése. Jelenleg leginkább stagnálnak az árak, de van, ahol már árcsökkenést is tapasztalhatunk. Mindeközben a finanszírozási költségek még rekord alacsony szinten vannak. Nem hiszed? Nos, a Pénzcentrum megújult lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 2,74 százalékos THM-el, és havi 81 188 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 3,03% a THM; a Budapest Banknál 3,10%; az MKB Banknál 3,12%; míg az OTP Banknál 3,23%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a K&H Bank, az ERSTE Bank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Importált esetek

Összesen 93 importált eset volt, ők külföldről hozták be a betegséget, Ausztriából 33, az Egyesült Királyságból 17, Olaszországból és Németországból 5-5, Spanyolországból és Törökországból 4-4, Franciaországból, Izraelből, Egyesült Államokból, Iránból és Svájcból 3-3, Hollandiából és Mexikóból 2-2, Csehországból, Portugáliából is 1-1 fertőzött érkezett. Összességében 98 százalékban magyar állampolgárok képezték az esetszámokat.   

Friss statisztikák

Müller Cecília országos tisztifőorvos ismerteti a legfrissebb statisztikákat. Magyarországon 4078 igazolt fertőzöttet tartanak számon, az elmúlt 24 órában 1 új fertőzöttet regisztráltak, az elhunytak száma 2-vel 567-re emelkedett. A gyógyultak száma 2547, az aktív fertőzöttek száma 964 fő, 210-en vannak kórházban, 16-an vannak lélegeztetőgépen. Eddig összesen 242 139 laboratóriumi vizsgálatot végeztek. A fertőzöttek 57 százaléka nő, 43 százaléka férfi. Jellemzően az idős, krónikus betegségben szenvedőknél az alapbetegségre rakódik a koronavírusos megbetegedés, ez a legtöbb esetben az elhalálozás oka. Alapbetegség nélkül eddig 24 főt regisztráltak.

113 nap

Lakatos Tibor az elmúlt időszak eseményeit, tapasztalatait, eredményeit ismerteti. Az operatív törzs 113 napja működik, a hét minden napján végzi folyamatos munkáját.

Egyelőre az utolsó sajtótájékoztató

Mivel ma éjféltől megszűnik a veszélyhelyzet Magyarországon, ezért holnaptól nem tart sajtótájékoztatót az operatív törzs, de munkáját továbbra is végzi. Holnaptól a korábban megszokott módon folytatódik a kormányinfó, újságírói jelenléttel.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
NAPTÁR
Tovább
2021. április 11. vasárnap
Leó, Szaniszló
14. hét
Április 11.
Debrecen napja
EZT OLVASTAD MÁR?