7 °C Budapest

Operatív Törzs: az elhunytak 4 százalékának nem volt ismert alapbetegsége

2020. június 2. 11:26

Az Operatív Törzs mai sajtótájékoztatóján Dr. Müller Cecília tisztifőorvos és Lakatos Tibor ezredes adtak tájékoztatást a járványhelyzet aktuális állásáról. Az ezredes szerint a védekezés újabb fázisában vagyunk napok óta, amely új rendőri feladatokkal jár. A pünkösdi hétvégén csak minimális számban kellett a rendőrségnek intézkedéseket végrehajtania. A legtöbb intézkedést a hatósági házi karantén ellenőrzésével hajtják végre, az elektronikus elleőrző rendszerre 1979 személy regisztrált, jelenleg 952 aktív használója van.

Az elmúlt 24 órában 431 esetben kellett a rendőrségnek személyesen ellenőrizni a hatósági karantén betartását, az elmúlt 24 órában 53 személy szegte meg a szabályokat. Lakatos Tibor ezredes kifejezetten kérte a lakosságot, hogy hiába oldottak fel sok korlátozást, a meglévőket tartsa be a lakosság.

Dr. Müller Cecília ismertette azokat az adatokat, amelyeket eddig összegeztek. Ismertetése szerint 3921 fő fertőzödött meg Magyarországon a járvány kezdete óta, ebből 29 főt az elmúlt 24 órában regisztráltak. További 5 fővel nőtt az elhunytak száma, így 532-re emelkedett a halálos áldozatok száma. Azonban kiemelte:

körülbelül 4% azoknak az elhunytaknak aránya, akiknek nem volt ismert alapbetegsége.

Járványgörbénk egyértelműen (10. napja) lefelé mutat, a járvány lecsengő szakaszában van - mondta Müller Cecília. Ismertette, hogy folyamatosan elemzik a külföldi és belföldi tapasztalatokat, azért is, hogy így készüljenek a következő hullámra. Megvizsgálták az eddig rendelkezésre álló adatokat, és megállapításra került, hogy Magyaroszágon az összes fertőzödött 58%-a nő, 42%-a férfi. Ez az arány egyeik a magyarországi nemek közötti aránnyal az idősebb lakosság körében.

A fertőzöttek kor szerinti megoszlását is megmutatták ábrán is, a 65 és 79 év közötti a fertőzöttek negyede, miközben a gyermekek között alig fordul elő a fertőzés:

Dr. Müller Cecília azt is ismertette, hogy az elhunytak és az új fertőzöttek regisztrált számának heti emelkedése is azt mutatja, hogy a járvány lecsengőben van. Ezek a számok a 15-17. héten voltak a legmagasabbak, azóta csökkennek:


A tisztifőorvos azt is elmondta: megpróbálták kideríteni visszamenőleg, hogy jelen volt-e már márciusnál korábban a koronavírus Magyarországon. Ezt a Nemzeti Népegészségügyi Központ laboratóriumában fellelhető több mint ezer influenzaminta alapján vizsgálták, amelyek január óta halmozódtak ott fel. Ezeket utólag letesztelték koronavírusra is:

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

mindössze egyetlen pozitív mintát találtak.

Ez Müller Cecília szerint azt jelenti, hogy a koronavírus valóban márciustól van jelen az országban. A sajtó megkeresésére azt is elmondta, vizsgálták a szennyvizet is. Elmonta, hogy a vírus ivóvízben nem terjed, mert ha a kórokozó burkát klór éri, akkor rögtön elpusztul. A szennyvíznek sem a terjedés miatt van jelentősége, hanem a lehetséges gócpontok megtalálásában. Hiszen ha van egy tünetmentes betegekből álló gócpont, azt akkor is meg tudják találni a szennyvízben található vírusmaradványok alapján.

A vizsgálatokkal sikerült már a fővárosban kimutatni egyes helyeken a vírust - azonban a vizsgálat elég bonyolult nehézkes, de folytatják ezeket a szűréseket vidéki városokban is.

Cikkünk folyamatosan frissül.

NEKED AJÁNLJUK
Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 16. kedd
Csongor
16. hét
Április 16.
A hang világnapja
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm