27 °C Budapest
Operatív Törzs: ez a koronavírus-fejezet már biztosan lezárult Magyarországon

Operatív Törzs: ez a koronavírus-fejezet már biztosan lezárult Magyarországon

2020. május 25. 11:20

A szokásos időpontban, 11 órakor tartja sajtótájékoztatóját az operatív törzs a legfrissebb magyar számokról koronavírus-ügyben.

Ne hagjyuk a kézfertőtlenítőt az autóban

Minden szernek megvan az optimális tárolási hőmérséklete, többek között ez is feltétele a hatékonyságának - mondta el Müller arra a kérdésre, hogy valóban elromolhat egy kézfertőtlenítő, ha napon, kocsiban tartják.

Előfordulhat, hogy ilyen esetben nemcsak a hatása csökken egy ilyen készítmáénynek, hanem veszélyessé is válhat, hiszen gyúlékony anyagról van szó.

Semmiképp sem javasolja tehát a kézfertőtlenítők autóban tartását, inkább táskába vagy zsebben.

Folyamatosan ellenőrzik a tranzitállásokat

A magyar rendőrség ellenőrzi a védelmi intézkedések betartását, így azokat az autópálya-leállókat is, amelyek nincsenek kijelölve a tranzitállásnak. Ez utóbbiak ellenőrzésében a magyar honvédség is segítséget nyújt - mondta el Kiss Róbert.

A járványügyi készültséget fent kell tartani

Folyamatosan vezetik vissza az egyes egészségügyi szolgáltatásokat - mondta el Müller Cecília újságírói kérdésre. Az biztos, hogy a járványügyi készültséget fent kell tartani.

Dolgoznak a határnyitásokon a szomszédos országokkal

Kiss Róbert rendőr alezredes elmondta, folyamatos egyeztetések folynak a szomszédos országokkal a határőrzési feladatok enyhítéséről.

Ma a szerb határátlépésről jelent meg kormányrendelet, ennek értelmében a két ország állampolgárai karantén elrendelése nélkül beléphetnek egyik-másik országba.

1459-en vannak karanténban az applikációban regisztrált adatok alapján, ezzel már közel 12 ezerre nőtt a karantén-elrendelések száma.

Újraindulnak a szűrővizsgálatok

A népegészségügyi célú szervezett szűrővizsgálatokat július 1-gyel újraindulnak, de fontos, hogy ezeket is csak egészséges (koronavírussal nem fertőzött) emberek vehetik igénybe.

Ma itthon három nagy ilyen szűrés zajlik: 45-60 év közöttiek részére a hölgyek esetében a mammográfia-vizsgálat, a 25-65 év közötti nők esetében 3 évente méhnyakrák-szűrés, és 50-70 év közöttiek esetében a vastagbél-szűrés.

Aki meghívót kap, az feltétlenül menjen el - kérte Müller.

Újranyitnak az óvodák és bölcsődék

Már igénybe lehet venni a bölcsődéket, de nem kötelező, a szülő döntése, hogy beviszi-e gyermekét, vagy sem. Aki úgy dönt, hogy inkább nem vinné be gyerekét, megteheti, mivel ez igazolt hiányzásnak minősül. Minden esetre Müller Cecília kitért arra, hogy az óvodák és bölcsődék tekintetében minden egészségügyi feltétel adott, a fertőtlenítéseket már elvégezték.

Felhívta a figyelmet, hogy az átadó helyiségekben egyszerre csak egy-két szülő tartózkodjon, főleg, ha kisebb a szoba. A gyermekeknek nem kell maszkot viselnie, a felnőtteknek lehet, de nem kötelező.

100 ezer magyarra 5 halálozási eset jut

100 ezer lakosra 5 halálozási eset jut. Magyarország teljes területén 100 ezer lakosra összesen 38 fő esik, aki koronavírusban betegedett meg - mondta Müller.

MOST ÉRHETI MEG IGAZÁN LAKÁST, HÁZAT VENNI!

Ha tervezed, hogy ingatlant vásárolsz, akkor most jött el a Te időd! Egyrészt azért, mert a lakáspiaci mutatók szerint egyértelműen megtört az elmúlt évek brutális áremelkedése. Jelenleg leginkább stagnálnak az árak, de van, ahol már árcsökkenést is tapasztalhatunk. Mindeközben a finanszírozási költségek még rekord alacsony szinten vannak. Nem hiszed? Nos, a Pénzcentrum megújult lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 2,74 százalékos THM-el, és havi 81 188 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 3,03% a THM; a Budapest Banknál 3,10%; az MKB Banknál 3,12%; míg az OTP Banknál 3,23%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a K&H Bank, az ERSTE Bank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Kevesen vannak az elhunytak között, akiknek nem volt alapbetegsége

Müller Cecília utalt a koronavírusos számok ismertetése kapcsán arra, hogy elsősorban az idősebbeket sújtja a koronavírus.

491 fő hunyt el a vírusban a járvány kezdete óta, nagyjából 4% körül azok száma, ahol számottevő alapbetegséget nem tartottak nyilván vagy nem fedtek fel, a többi eset jellemzően magas kockázati csoportba tartozott. Az elmúlt 24 órában további 5 fővel emelkedett az elhunytak száma.

1711 fő gyógyult fel eddig, így összesen 1554 aktív fertőzött van ma nyilvántartva Magyarországon.

Több most már a gyógyult, mint az aktív fertőzött itthon, ez kedvező tendencia - MONDTA A TISZTIFŐORVOS.

A járvány lecsengő szakaszában vagyunk - tette hozzá.

Kórházban jelenleg 430 főt kezelnek, ez azt jelenti, hogy az aktív fertőzöttek kevesebb mint harmada van kórházban. Ez azt jelenti, hogy sokan most már könnyebben vészelik át a fertőzést - mondta. Sajnos azonban még mindig 30-an vannak lélegeztetőgépen.

A nyers adatokat nézve a 3756 főből csecsemő 3 fő ,1-2- éves korúak között 9, 3-5 éves között 7 fő, aki pozitívnak bizonyult eddig.

Tállai András - lezárult az első fejezet

Tállai András pénzügyminiszter-helyettes beszélt arról, hogy a koronavírus elleni küzdelem első fejezete lezárult.

Utalt arra, hogy Magyarország időben meghozta a gazdaságvédelmi intézkedéseket, többek között:

Bevezették a hiteltörlesztési moratóriumot, melynek keretében december 31-ig felfüggeszthető a tőke- és kamatfizetés. Nincs olyan ország, ahol ez az intézkedés ilyen széles ügyfél- és termékskálát érintene. 7,7 millió szerződésről van szó. 15 ezermilliárd hitelállomány van a bankoknál, a lakossági ügyfelek 40%-a él a moratóriummal, a vállalati ügyfelek mintegy 50%-a. A jelenlegi adatok szerint így az igénybe vett moratórium összege mintegy 2000 milliárd forint, ennyivel több marad idén a lakossági és vállalati ügyfelek kezében - mondta.

A magyar családok és vállalatok anyagi helyzete az utóbbi időben megerősödött. A magyar háztartások megtakarítási rátája tavaly 12%-os volt, a legmagasabb az EU-n belül. Ugyanolyan ütemben elindult újra  a vállalati hitelek. Szerinte Magyarország ezeknek a lépéseknek köszönhetően a lehető leghamarabb kilábalhat a koronavírus okozta gazdasági válságból.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. augusztus 4. szerda
Domonkos, Dominika
31. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?