13 °C Budapest
Matolcsy: új világra kell felkészülni, most sem jön el azonnal a biztonság

Matolcsy: új világra kell felkészülni, most sem jön el azonnal a biztonság

2020. május 18. 14:43

A Növekedés.hu-n osztotta meg a koronavírus-járvány hatásaival kapcsolatos gondolatait Matolcsy György, a Magyar Nemzeti Bank elnöke. Szerinte 2020 igazi időbeli rokona az 1956-os év.

"1956-ban a magyar forradalom egy pillanatra megállította a szovjet diktatúrákat Európában, a szuezi válság pedig leállította az európai gyarmatbirodalmak terjeszkedését a Közel-Keleten. Mindkét fordulat az egyéni és nemzeti szabadság lehetőségét villantotta fel az elnyomottak számára" - írja Matolcsy a portálon.

A jegybankelnök úgy látja: 2020-ban a világ az élet biztonsága felé fordult, azonban ahogyan 1956 után, úgy most sem jön el azonnal az új, biztonságos szabadság világa. Néhány változás azonban szerinte már most látszik, például hogy általában felértékelődik a biztonság, mint érték és leértékelődik a szabadosság, a túlhajtott individualizmus és a "nekem mindent szabad, mert megtehetem" mintája.

Matolcsy György szerint rugalmassá válik a munkaerőpiac és a munka világa. E téren megerősödik az egyéni szabadság, mert egybeesik a biztonság új felfogásával. Úgy látja: visszanyeri és elnyeri régi értelmét az "otthonom, a váram" eredeti angol felfogása. A saját tágas, kertes és digitalizált otthon a legfontosabb családi céllá válik.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
NAPTÁR
Tovább
2021. április 17. szombat
Rudolf
15. hét
Április 17.
Hemofília világnap
Április 17.
Cirkuszok világnapja
EZT OLVASTAD MÁR?