14 °C Budapest
Operatív Törzs: május 13-tól koronavírus-korlátozások változnak Magyarországon

Operatív Törzs: május 13-tól koronavírus-korlátozások változnak Magyarországon

2020. május 12. 11:26

Az operatív törzs sajtótájékoztatója 11 órakor kezdődött: változnak a Magyarországra való beutazási szabályok; ma van az ápolók világnapja; 45-en vannak jelenleg lélegeztető gépen Magyarországon.

Várható enyhítés a kijárási korlátozásokkal kapcsolatban?

Az elhangzott kérdés sokakat foglalkoztat, Kiss Róbert erre azt válaszolta, hogy a holnapi napon lesz kormányülés, az ott született döntésről csütörtökön a kormányinfón adnak majd tájékoztatást.

Mikor lehet ismét látogatni a betegeket?

Hangzott el a kérdés. Müller nem tudta pontosan megválaszolni, viszont azt mondta: a jelenlegi intézkedések azt szolgálják, hogy az egyes kórházakat felszabadítsák a járvány kezelése alól. Bizakodunk, hogy minél hamarabb megtörténhessen a látogatás - mondta el Müller.

Szentesen nem történt szabálysértés

Szentesen leadtak egy kérelmet, amely szerint a városon zenét szeretnének játszani egy teherautóról - ezt az engedélyt megadták, így nem történt szabálysértés - mondta Kiss Róbert rendőr alezredes, az operatív törzs ügyeleti központjának munkatársa.

A vérplazma-vizsgálatokhoz elegendő donor van

- mondta el Müller Cecília országos tisztfőorvos a kérdésre válaszul.

Átvizsgálták az idősotthonokat - íme az eredmények

A szociális intézményekben Müller Cecília elrendelte a vizsgálatokat. Ahol a járvány felütött a fejét, ott egy széles körű vizsgálat zajlott - tette hozzá. Az intézmények közel harmadát már átvizsgálták a szakemberek, nekik is köszönetet mondott Müller.

A 345 intézményben egységes metodika szerint történt a vizsgálat. Ezekből 343 intézményben volt orvos, és mindössze csak kettőben nem - ezzel kapcsolatban eljárás indult. További több mint 190 intézményben egyéb orvost vagy egészségügyi szakembert is alkalmaztak. Az oktatás közel 95%-ukban megtörtént - mondta el Müller. Azonnali intézkedés történt 3 intézményben a hiányosság felszámolására - itt előzetesen nem vizsgálták meg a dolgozók egészségi állapotát.

A tárgyi eszközök a döntő többségnél rendelkezésre álltak, de néhány esetben hiányosságokat tártak fel, a fertőtlenítő takarítás például az esetek 2%-ában nem állt rendelkezésre. Az izolációkat az intézmények kétágyas szobákban vitték véghez, az ápolási folyamatot teljes mértékben végigkövették a szakemberek - mondta el. Ezekben az intézményekben sokan szorulnak teljes ápolásra (az ő arányuk 40%).

72 intézményben kisebb hiányosságok miatt szükséges volt valamilyen intézkedés.

A preventív intézkedéseket folytatni fogják, hiszen ez még csak az itnézmények egyharmadában zajlott le. Ezeket továbbra is végezni fogják. Akár jogszabálymódosítási javaslatok is megtörténhetnek.

Jól szerepeltünk a nemzetközi teszteken

Az NNK laboratóriuma egy nemzetközi PCR körvizsgálaton vett rész, amelynek lényege, hogy ismeretlen mintákból ki kell tudni mutatni a koronavírust és annak mennyiségét. Az NNK 100%-on megfelelt ezen a teszten - mondta el. Müller Cecília gratulált a munkatársaknak.

Ennek az az üzenete, hogy megbízható járványügyi biztonság hátterét nyújtó labor áll rendelkezésre Magyarországon

- mondta Müller.

A tisztifőorvos a számokat ismerteti

Stabilan alacsonyan tartjuk az új fertőzöttek számát, mondta el a tisztifőorvos a mai 29 esetet kommentálva. Elmondta, hogy 4-en haltak meg a legutóbbi adatok szerint. Az aktív fertőzöttek száma 1181 fő, 60%-uk Budapesten és Pest megyében található, de ott is javulás észlelhető.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 7,78 százalékos THM-el, és havi 121 083 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a Raiffeisen Banknál 8,4% a THM; az MKB Banknál 8,59%; a CIB Banknál 8,63%,  a Takarékbanknál Banknál pedig 8,77%; míg az Erste Banknál 9,41%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a Sopron Bank, a Takarékbank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Összesen 45-en vannak lélegeztető gépen

- mondta el. A beutalási renden is módunk volt változtatni a kedvező járványhelyzet miatt - mondta el. Gyakorlatilag visszatérünk a járvány kezdetekor meghatározott beutalási rendhez. Egy egységes végrehajtás érdekében Müller tájékoztatta erről az intézményeket. A járvány elején is kijelölt intézmények voltak. Jelenleg 36 kórházban ápolnak koronavírusos betegeket, de hogy ismét visszatérhessen a betegellátás, a koronavírusnál ismét centralizált betegellátásra van szükség.

Ha újonnan felfedezett, súlyos állapotú beteg kerül felfedezésre, akkor ezeket a betegeket már a Dél-pesti Centrumkórházba és a Korányi Pulmonológiai intézetbe viszik. Így koncentrálva történik az ellátás, és az egészségügyi dolgozók közül az ellátásba bevontak száma csökken. Így lehet visszatérni a hagyományos ellátáshoz. Ha a beteg állapota javul, akkor a meglévő betegek maradhatnak a jelenlegi kórházban, de ez a két intézmény döntésén múlik.

Folyamatos éberség megtartása feltétlenül szükséges - mondta Müller Cecília. Akik nem szorulnak kórházi ellátásra, ők a továbbiakban is otthon gyógyulnak. Elmondta: nem kell senkit Budapestre szállítani, amennyiben ezt nem igénylik.

Müller Cecília az ápolókat köszönti

Az ápolók világnapja alkalmából Müller Cecília országos tisztifőorvos az ápolókat köszönti. Elmondása szerint a napokban felülértékelődött az ápolók munkája. Elmondása szerint az ápolók nélkül nem lehetne sikeres az egészségügy munkája. A Szent László kórházban 12 beteget vettek le a léegeztetőgépről, közül egy 40 éves állampolgár van, de általában 60 és 79 év között vannak ezek a betegek.

A határokon nagyjából minden rendben

Személyforgalomban csak Nagylak tekintetében kell 2 órás várakozással számolni - ismertette Kiss Róbert rendőr alezredes, az operatív törzs ügyeleti központjának munkatársa.

Kiss Róbert ismerteti a számokat

Eddig 420-nál több ember vállalta az elektronikus szoftver telepítését a házi karantén elrendelésénél. Az elmúlt 24-órában mindössze 40 esetben tapasztaltak szabályszegést a házi karanténok esetén. A kijárási korlátozások esetén Budapesten és Pest megyében 300-nál több esetben intézkedett a rendőrség.

352-re emelkedett a járványügyben elkövetett büntető-eljárások száma, ezek megoszlanak például csalás, rémhírterjesztés, járványügyi szabályszegés között.

Változnak a beutazási szabályok

Kiss Róbert rendőr alezezredes, az operatív törzs ügyeleti központjának munkatársa elmondása szerint a holnapi napon jön a kormányrendelet, amely szerint a személyek beutazása miatti méltányossági kérelmet kizárólag magyar nyelven és elektronikusan lehet benyújtani. Az egy háztartásban élőknek elég mindössze egy kérelmet benyújtani, és meg kell adni a méltányossági kérelem okát. Csatolni kell egy dokumentumot, és meghatalmazás esetén a meghatalmazást is.

Beutazhat többek között a tanulmányi vizsga miatt érkező ember, de a rokonok temetésére érkezők is - ezek megtalálhatók a Magyar Közleményben.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Több ezer magyar szülő rontja el így a gyerekét: vigyázz, nehogy elkövesd ezt a hibát

Mi, magyarok nem vagyunk a toppon, ha pénzügyi tudatosságról van szó, pedig fontos lenne, hogy jó példával járjunk gyermekeink előtt is.

Ismét zsebbe kell nyúlnia a magyar szülőknek: súlyos kiadás vár rájuk a következő hónapokban

Az infláció miatt a szülőknek a zsebpénz politikájukat is át kell gondolniuk, hiszen minden drágul, így bizony a zsebpénzt is emelni kellene.

Ők azok, akik a válságból is profitálnak: keveseknek jön be, de nagyot kaszálnak majd

Pistyur Veronika szerint a válságban erős üzleti tervek is születhetnek, hiszen jobban figyelünk, és reagálunk, mint akkor, ha kényelem van.

Rengeteg magyar kedvenc terméke tűnhet el a boltok polcairól: óriási a baj, ennek nem látni a végét

Papírhiány, munkaerőhiány, az adózási rend változása mind hozzájárul ahhoz, hogy egyre nehezebb kiadni könyveket.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. október 5. szerda
Aurél
40. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Portfolio Future of Finance 2022
Pénzügyeink 5, 10 vagy 20 év múlva? Új konferencia ad teljes képet.
EZT OLVASTAD MÁR?