14 °C Budapest
Csak itt kezelik a súlyos állapotú fertőzötteket: mindenhonnan ide kell szállítani őket

Csak itt kezelik a súlyos állapotú fertőzötteket: mindenhonnan ide kell szállítani őket

2020. május 11. 12:33

Az egész országból két budapesti kórházba kell szállítani a súlyos állapotban lévő koronavírusos betegeket egy rendelet szerint. A szállítás csak közúton oldható meg.

Az ország minden részéből két budapesti kórházba kell szállítani a súlyos vagy kritikus állapotba került, koronavírussal fertőzött betegeket egy pénteken hozott és aznap életbe is léptetett rendelet szerint - szúrta ki a 444.hu. A Kásler Miklós miniszter által jóváhagyott, az országos tisztifőorvos, Müller Cecília által jegyzett rendelet szerint:

A koronavírus (2019-nCOV) fertőzés jellege és tünetei alapján a továbbiakban - kapacitásai mértékéig - a Dél-pesti Centrumkórház Országos Hematológiai és Infektológiai Intézet (továbbiakban DPC - a szerk.), valamint az Országos Korányi Pulmonológiai Intézet látja el a középsúlyos és kritikus állapotú, szállítható betegeket. A gyanús és igazolt, fent említett rizikócsoportba tartozó új, illetve szállítható állapotú kezelt betegeket - telefonon történt előzetes egyeztetést követően - a szabad kapacitások mértékéig a Dél-pesti Centrumkórház- Országos Hematológiai és Infektológiai Intézetbe, vagy az Országos Korányi Pulmonológiai Intézetbe kell szállítani.

A koronavírusos betegek szállítása csak közúton lehetséges, a légi szállítás a mentőhelikopter fertőtlenítésének nehézségei miatt nem megengedett, emellett a két kijelölt fővárosi kórház - a Dél-pesti Centrumkórház - Országos Hematológiai és Infektológiai Intézet, valamint az Országos Korányi Pulmonológiai Intézet - nem is rendelkezik leszállásra alkalmas hellyel.

NEKED AJÁNLJUK
NAPTÁR
Tovább
2021. április 17. szombat
Rudolf
15. hét
Április 17.
Hemofília világnap
Április 17.
Cirkuszok világnapja
EZT OLVASTAD MÁR?