17 °C Budapest
A nyári gyakorlatoknak is bekavart a járvány: ekkor kell majd pótolni

A nyári gyakorlatoknak is bekavart a járvány: ekkor kell majd pótolni

2020. május 8. 20:04

 Akár augusztusban is mehetnek majd nyári gyakorlatra a diákok, ősztől pedig a technikumokban 34 ezer fiatal szerezhet az érettségi mellé szakmát - mondta a Pölöskei Gáborné szakképzésért felelős helyettes államtitkár.

A szakképzésben tanulók 10 százaléka a szigorú biztonsági előírások betartása mellett jelenleg is ott van a duális képzőhelyeken, a többi esetben a szakmai gyakorlati oktatás digitális munkarendben zajlik. A járványhelyzetben a szakmák sokfélesége miatt a gyakorlati képzés megszervezése, megvalósítása a legnagyobb kihívás - közölte a Világgazdasággal Pölöskei Gáborné, az Innovációs és Technológiai Minisztérium szakképzésért felelős helyettes államtitkára.

A legnépszerűbb szakképzési intézménytípusba magasabb arányban nyertek felvételt a diákok, mint bármikor az elmúlt másfél évtizedben. A szakmai gyakorlat alóli felmentés nem járható út, a gyakorlatokat a járványügyi helyzethez igazodva kell megszervezni. Pölöskei Gáborné szerint a veszélyhelyzeti korlátozó intézkedések fokozatos feloldásával a szakképző iskolák hatékony szerepet tudnak vállalni az összefüggő szakmai gyakorlatok lebonyolításában.

A nyári gyakorlat több mint 50 ezer diákot érint, de a folyamatosan változó járványhelyzet miatt még csak általános irányelveket lehet megállapítani. Az alapelv az, hogy ugyanazok a rendkívüli szabályok vonatkoznak a gyakorlatra, mint a tanév közbeni gyakorlati képzésre, mindaddig, amíg ettől eltérő döntés nem születik.

Azaz, ha a szakmai gyakorlat a szakképző intézményben folyna, akkor lehetőség szerint digitális oktatással kell helyettesíteni, ha pedig a gyakorlat jellege miatt ez nem kivitelezhető, akkor a gyakorlatot el kell halasztani. Lényeges, hogy minden esetben az egészségvédelmi szempontok figyelembevételével és a járványügyi előírások betartásával szervezzék meg a gyakorlati képzést, ebben működjön együtt a duális képző, a szakképző intézmény, de még a tanulók és szüleik is. Személyes részvételre senki nem kötelezhető. A veszélyhelyzet időtartama alatt a tanuló - vagy kiskorú tanuló esetén a szülő - dönthet úgy, hogy a gyakorlati képzésben nem vesz részt, a diákot a hiányzás miatt semmiféle hátrány nem érheti.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Ők azok, akik a válságból is profitálnak: keveseknek jön be, de nagyot kaszálnak majd

Pistyur Veronika szerint a válságban erős üzleti tervek is születhetnek, hiszen jobban figyelünk, és reagálunk, mint akkor, ha kényelem van.

Rengeteg magyar kedvenc terméke tűnhet el a boltok polcairól: óriási a baj, ennek nem látni a végét

Papírhiány, munkaerőhiány, az adózási rend változása mind hozzájárul ahhoz, hogy egyre nehezebb kiadni könyveket.

Lenullázhatja a magyar családokat a rezsiemelés: ide menekítsd a pénzed, amíg megteheted

Sokan a téltől félnek, mondván nehéz lesz kikalkulálni a megemelkedett rezsiárakat, de a lakásárak, albérlet árak is az egekben.

Megvan a válasz a brutális piadrágulásra? Ez az ital lehet a magyarok új kedvence

Az üzletek beszámolói alapján a kereslet elmarad még a járvány előtti időszaktól, azonban a melegnek hála lényegesen több alkoholos ital fogyott, mint az előző évben.

NAPTÁR
Tovább
2022. szeptember 27. kedd
Adalbert
39. hét
Szeptember 27.
Idegenforgalmi világnap
Szeptember 27.
A Google születésnapja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Győr - Nyugat-magyarországi Gazdasági Fórum 2022
Ingyenes régiós fórum a helyi kkv-knak szakértőkkel.
Megújuló energia workshop a Lakás kiállításon
3 napig ingyenesen a LAKÁS KIÁLLÍTÁSON szeptember 23-25 között!
EZT OLVASTAD MÁR?