8 °C Budapest

A nyári gyakorlatoknak is bekavart a járvány: ekkor kell majd pótolni

2020. május 8. 20:04

 Akár augusztusban is mehetnek majd nyári gyakorlatra a diákok, ősztől pedig a technikumokban 34 ezer fiatal szerezhet az érettségi mellé szakmát - mondta a Pölöskei Gáborné szakképzésért felelős helyettes államtitkár.

A szakképzésben tanulók 10 százaléka a szigorú biztonsági előírások betartása mellett jelenleg is ott van a duális képzőhelyeken, a többi esetben a szakmai gyakorlati oktatás digitális munkarendben zajlik. A járványhelyzetben a szakmák sokfélesége miatt a gyakorlati képzés megszervezése, megvalósítása a legnagyobb kihívás - közölte a Világgazdasággal Pölöskei Gáborné, az Innovációs és Technológiai Minisztérium szakképzésért felelős helyettes államtitkára.

A legnépszerűbb szakképzési intézménytípusba magasabb arányban nyertek felvételt a diákok, mint bármikor az elmúlt másfél évtizedben. A szakmai gyakorlat alóli felmentés nem járható út, a gyakorlatokat a járványügyi helyzethez igazodva kell megszervezni. Pölöskei Gáborné szerint a veszélyhelyzeti korlátozó intézkedések fokozatos feloldásával a szakképző iskolák hatékony szerepet tudnak vállalni az összefüggő szakmai gyakorlatok lebonyolításában.

A nyári gyakorlat több mint 50 ezer diákot érint, de a folyamatosan változó járványhelyzet miatt még csak általános irányelveket lehet megállapítani. Az alapelv az, hogy ugyanazok a rendkívüli szabályok vonatkoznak a gyakorlatra, mint a tanév közbeni gyakorlati képzésre, mindaddig, amíg ettől eltérő döntés nem születik.

Azaz, ha a szakmai gyakorlat a szakképző intézményben folyna, akkor lehetőség szerint digitális oktatással kell helyettesíteni, ha pedig a gyakorlat jellege miatt ez nem kivitelezhető, akkor a gyakorlatot el kell halasztani. Lényeges, hogy minden esetben az egészségvédelmi szempontok figyelembevételével és a járványügyi előírások betartásával szervezzék meg a gyakorlati képzést, ebben működjön együtt a duális képző, a szakképző intézmény, de még a tanulók és szüleik is. Személyes részvételre senki nem kötelezhető. A veszélyhelyzet időtartama alatt a tanuló - vagy kiskorú tanuló esetén a szülő - dönthet úgy, hogy a gyakorlati képzésben nem vesz részt, a diákot a hiányzás miatt semmiféle hátrány nem érheti.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 19. péntek
Emma
16. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem