Új koronavírus: nagyobb lehet a gazdasági visszaesés Magyarország, mint gondolták

2020. április 25. 10:50

Valószínűleg súlyosabb lesz a magyar gazdaság zsugorodása idén, mint a kormány által korábban prognosztizált 3 százalék - mondta el Varga Mihály pénzügyminiszter a Reutersnek. Hozzátette: a 3 százalékos GDP-arányos költségvetési hiány "nincs kőbe vésve."

Varga elmondta azt is, hogy április végén ismét megvizsgálja majd a kormány a GDP-vel és a költségvetéssel összefüggő előrejelzéseit, hiszen a korábbi prognózis március végi volt és azt feltételezte, hogy a második negyedévben már kilábalunk a járványból.

Még elemezzük a helyzetet, de a szám valószínűleg gyengébb lesz

- mondta el a pénzügyminiszter a Reutersnek. Varga beszélt arról is, hogy 202 ezer online pénztárgép adatait szemlélve elmondható, hogy az elmúlt hét napban a kiskereskedelmi forgalom alig 54%-a volt az előző év azonos időszakának, így valószínűleg az adóbevételek is számottevően alacsonyabbak lesznek idén.

"Ha a gazdaság visszatér május végén vagy júniusban, a recesszió 3 százalék lenne, de látható, hogy ez ennél sokkal lassabban történik majd meg" - fogalmazott Varga.

Kitért arra is, hogy nem számít "mérhető" bevételre a turizmusból idén, a legnagyobb rövidtávú kockázatnak pedig azt értékelte, hogy az export nehezen fog tudni újraindulni a határok lezárása és az áruszállítási nehézségek miatt. A miniszter elmondta: a kormány szeretné a költségvetési hiányt a GDP 3%-a alatt tartani, de "nem a világ vége," ha ennél magasabb lesz a szám.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

A Reuters elemzői konszenzusa szerint a magyar hiány a GDP 4,5%-ára rúghat idén, Varga erre azt mondta, hogy elfogadható abban az esetben, ha a járvány hosszabb ideig fékezi majd a gazdaságot és az nem fog tudni újraindulni.

Varga beszélt a Budapest-Belgrád vasútvonalról is, melyet Kína finanszíroz. Elmondta, hogy 20 éves, 1,855 milliárd dolláros hitelt vett fel Magyarország, a kölcsön éves kamata pedig 2,5 százaék lesz, valamint lesz lehetőség előtörlesztésre.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Meglepő dolgokat rejt egy kamasz naplója 2024-ben: less bele, a te gyereked is érintett!

Megvalósul Jocó bácsi nagy álma, színpadra állítják regényét. A Kamaszharc, bár fikció, a tanárként nap, mint nap megtapasztalt élethelyzeteket dolgozza fel.

Egyedülálló zenés activityt fejlesztett a magyar gyógypedagógus  (x)

Egy hazai gyógypedagógus-zeneterapeuta összerakott egy többszörösen díjazott zenei társasjátékot.

Ez a superfood lehet a foci Eb nagy slágere (x)

Méltó ellenfele lehet a mogyoró-nachos-ropi sörkorcsolya triónak a kézműves sörfőzdék gyártási melléktermékéből készülő újfajta ropogtatnivaló.

Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

NAPTÁR
Tovább
2024. május 26. vasárnap
Fülöp, Evelin
21. hét
Május 26.
Hősök napja
Május 26.
Szentháromság
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2024. május 25. 19:20
Árfolyamok!
A legfontosabb magyar és nemzetközi részvény és devizaárfolyamok ÉLŐBEN!
Most nem