17 °C Budapest
Operatív Törzs: itt vannak a friss részletek a 2020-as érettségi vizsgákról

Operatív Törzs: itt vannak a friss részletek a 2020-as érettségi vizsgákról

2020. április 17. 11:26

Mai napon is megtartotta az Operatív Törzs szokásos sajtótájékoztatóját, amelyen ezúttal Maruzsa Zoltán is részt vett. Az államtitkár kiemelte, hogy a szokásos ballagási ünnepélyek idén elmaradnak.

Lassan belépünk a tömeges megbetegedések időszakába

1763 fertőzöttről tudunk, az elhunytak száma 156 főre emelkedett ma reggelre - kezdte tájékoztatóját Dr. Müller Cecília. Felgyorsult kissé a járvány terjedése, lassan belépünk a tömeges megbetegedések időszakába. A tesztek száma is növekszik, 41590 vizsgálatra került sor eddig laborban. Jelenleg 847 főt ápolnak kórházban, 63 fő van lélegeztetőgépen, az ő állapotuk súlyos, de nem reménytelen.

A járványgörbe amennyire lehet, lapos, de napról napra észreveszünk egy emelkedő tendenciát. Ez nem egy különleges helyzet, hiszen a több fertőzött több embernek tudja átadni a fertőzést, de erre oda kell figyelnünk. A legrosszabb forgatókönyvre készülve fel kell szabadítanunk olyan ágyakat, ahol a súlyos állapotban lévő fertőző betegeket tudják majd ápolni - mondta el Müller Cecília.

Mintegy 60 ezer ágy áll rendelkezésre, hogy gyógyítsuk a betegeket. A kórházi ágyak 65-70 százaléka van általában kihasználva, a foglalt ágyakból mintegy 15 százalékot kell szabaddá tenniük még az egészségügyi szolgáltatóknak. Ez törtéhet úgy, hogy áthelyezik egy másik intézménybe, vagy hazabocsátják, ha az egészségi állapota engedi.

A hétvégére is szabad kezet kapnak az önkormányzatok

Kiss Róbert rendőr alezredes elmondta, hogy értékelték a húsvéti hétvégét, a rendelkezések beváltották a hozzájuk fűzött reményeket, ezért a következő hétvégén is engedélyt kapnak az önkormányzatok arra, hogy szigorúbb kijárási korlátozásokat vezessenek be. Időbeli hatálya április 18. 00:00 és április 19. 24:00 óra.

21 093 szabálysértés ügyében intézkedtek a rendőrök, a fővárosban némileg emelkedtek a rendőri intézkedések, itt 128 fő kapott helyszíni bírságot.

Tegnap Pekingből 5 Wizz Air-gép érkezett, összesen 53,4 tonna védőfelszerelést hoztak Magyarországra. Az eszközök kiszállítását a Waberer's végzi a kórházakba, intézményekbe.

12 intézményben jelent meg a koronavírus

Eddig 12 intézményben jelent meg a koronavírus, 3 intézményben nagyobb számban - mondta el Müller Cecília az idősotthonokra vonatkozó kérdésre válaszolva.

Nem lehet csak úgy motorozgatni

Motorozgatni csak úgy nem lehet, ha a rendeletben meghatározott halaszthatatlan ügyeink intézéséhez a motorkerékpár a közlekedési eszköz, azért nem büntetnek a rendőrök - mondta el Kiss Róbert, újságírói kérdésre válaszolva.

Ha egy gyógyult beteg újra találkozik koronavírusossal, akkor ismételt karantén szükséges

Ha egy gyógyult beteg újra találkozik koronavírussal, vagyis kontakttá válik, akkor ismét karantén szükséges, mivel nagyon másképp reagál mindenki a vírusra. Keveset tudunk a vírusról, de a saját tapasztalataink is azt mutatják, hogy van, akinél nagyon sok, van, akinél pedig minimális mennyiségű antitest jelenik csak meg a szervezetben a gyógyulást követően - mondta el Müller Cecília arra válaszolva, hogy Dél-Koreában több olyan főt találtak, aki gyógyulás után ismételten megfertőződött.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Teljes értékű érettségik lesznek az idei vizsgák is

Megjelent tegnap este a rendelet az érettségik lebonyolításáról - mondta a tájékoztatón Maruzsa Zoltán. Speciális szabályok születnek az olyan tantárgyakból, amire szóbeli érettségi lenne szükséges, például testnevelésből. A szintemelő vizsgákra is úgy járnak el, hogy akik idén felvételiznek, annak meg lehet tartani.

Eltérő módon kerül sor az érettségikre, de teljes értékű érettségik lesznek ezek is

- tette hozzá.

Nagyjából 6000 tanárra lesz szükség az érettségihez, bízom abban, hogy lesz elég felügyelő, jómagam is fogom kérni a beosztásom az érettségin való felügyelethez - mondta el Maruzsa Zoltán.

A nyelvi tantárgyaknak is csak írásbeli része lesz, a nyelvvizsga-átváltásban komplexként számítják be őket. Érettségizni senkinek sem kötelező, meglesz a lehetőség a visszalépésre, április 20-ig, elektronikus felületen meg lehet tenni ezt a kérelmet. A jelentkezések módosítására is van lehetőség (például emelt szint helyett középszintű teljesítésre átjelentkezni). A nyelvvizsgáztatást a következő napokban el tudják kezdeni az akkreditációs központok.

Az írásbeli vizsgák lebonyolításával kapcsolatban kiemelte, hogy legfeljebb 10 fő lehet egy teremben a vizsgák során és legalább másfél métert kell tartani. Új helyszíneket vonnak be a lebonyolításába, bármely köznevelési intézmény tanterme bevonható lesz, ha szükséges.

Ballagásokat nem lehet majd tartani

A külföldön tartózkodók érettségijével kapcsolatban Maruzsa Zoltán elmondta, hogy akiknél államhatár átlépése szükséges az érettségihez, azoknak lehetővé fogják tenni, akár kollégiumi elhelyezést is kaphatnak, karanténintézkedést nem fognak velük szemben alkalmazni. A következő hét folyamán fogják ezt menedzselni.

A jellemzően nagy tömegeket megmozgató ballagásokat nem lehet majd megtartani a Magyarországon hatályban lévő korlátozások értelmében.

Rendőrök lesznek jelen az érettséginél a folyosókon

Az érettségi során rendőri jelenlét lesz, akik többek között a csoportosulások megakadályozását biztosítják majd, ezzel minimalizálni lehet a kockázatokat - mondta el Maruzsa Zoltán. Az érettségik kezdésének időpontja is módosul, 8 helyett 9 órakor, hogy ne essen egybe a 8 órás munkakezdéssel, ami a tömegközlekedés miatt lehet kockázatos. Ha szükséges, akkor maszkot biztosítanak a felügyelőknek és diákoknak. Kollégiumi elhelyezést biztosítanak, azoknak, akiknek szükséges.

Tesztelni nem fogják koronavírusra az érettségire érkező diákokat.

 

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Ismét zsebbe kell nyúlnia a magyar szülőknek: súlyos kiadás vár rájuk a következő hónapokban

Az infláció miatt a szülőknek a zsebpénz politikájukat is át kell gondolniuk, hiszen minden drágul, így bizony a zsebpénzt is emelni kellene.

Ők azok, akik a válságból is profitálnak: keveseknek jön be, de nagyot kaszálnak majd

Pistyur Veronika szerint a válságban erős üzleti tervek is születhetnek, hiszen jobban figyelünk, és reagálunk, mint akkor, ha kényelem van.

Rengeteg magyar kedvenc terméke tűnhet el a boltok polcairól: óriási a baj, ennek nem látni a végét

Papírhiány, munkaerőhiány, az adózási rend változása mind hozzájárul ahhoz, hogy egyre nehezebb kiadni könyveket.

Lenullázhatja a magyar családokat a rezsiemelés: ide menekítsd a pénzed, amíg megteheted

Sokan a téltől félnek, mondván nehéz lesz kikalkulálni a megemelkedett rezsiárakat, de a lakásárak, albérlet árak is az egekben.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. szeptember 29. csütörtök
Mihály
39. hét
Szeptember 29.
Nemzetközi kávé nap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Győr - Nyugat-magyarországi Gazdasági Fórum 2022
Ingyenes régiós fórum a helyi kkv-knak szakértőkkel.
Megújuló energia workshop a Lakás kiállításon
3 napig ingyenesen a LAKÁS KIÁLLÍTÁSON szeptember 23-25 között!
EZT OLVASTAD MÁR?