13 °C Budapest

Operatív Törzs: itt vannak a friss részletek a 2020-as érettségi vizsgákról

2020. április 17. 11:26

Mai napon is megtartotta az Operatív Törzs szokásos sajtótájékoztatóját, amelyen ezúttal Maruzsa Zoltán is részt vett. Az államtitkár kiemelte, hogy a szokásos ballagási ünnepélyek idén elmaradnak.

Lassan belépünk a tömeges megbetegedések időszakába

1763 fertőzöttről tudunk, az elhunytak száma 156 főre emelkedett ma reggelre - kezdte tájékoztatóját Dr. Müller Cecília. Felgyorsult kissé a járvány terjedése, lassan belépünk a tömeges megbetegedések időszakába. A tesztek száma is növekszik, 41590 vizsgálatra került sor eddig laborban. Jelenleg 847 főt ápolnak kórházban, 63 fő van lélegeztetőgépen, az ő állapotuk súlyos, de nem reménytelen.

A járványgörbe amennyire lehet, lapos, de napról napra észreveszünk egy emelkedő tendenciát. Ez nem egy különleges helyzet, hiszen a több fertőzött több embernek tudja átadni a fertőzést, de erre oda kell figyelnünk. A legrosszabb forgatókönyvre készülve fel kell szabadítanunk olyan ágyakat, ahol a súlyos állapotban lévő fertőző betegeket tudják majd ápolni - mondta el Müller Cecília.

Mintegy 60 ezer ágy áll rendelkezésre, hogy gyógyítsuk a betegeket. A kórházi ágyak 65-70 százaléka van általában kihasználva, a foglalt ágyakból mintegy 15 százalékot kell szabaddá tenniük még az egészségügyi szolgáltatóknak. Ez törtéhet úgy, hogy áthelyezik egy másik intézménybe, vagy hazabocsátják, ha az egészségi állapota engedi.

A hétvégére is szabad kezet kapnak az önkormányzatok

Kiss Róbert rendőr alezredes elmondta, hogy értékelték a húsvéti hétvégét, a rendelkezések beváltották a hozzájuk fűzött reményeket, ezért a következő hétvégén is engedélyt kapnak az önkormányzatok arra, hogy szigorúbb kijárási korlátozásokat vezessenek be. Időbeli hatálya április 18. 00:00 és április 19. 24:00 óra.

21 093 szabálysértés ügyében intézkedtek a rendőrök, a fővárosban némileg emelkedtek a rendőri intézkedések, itt 128 fő kapott helyszíni bírságot.

Tegnap Pekingből 5 Wizz Air-gép érkezett, összesen 53,4 tonna védőfelszerelést hoztak Magyarországra. Az eszközök kiszállítását a Waberer's végzi a kórházakba, intézményekbe.

12 intézményben jelent meg a koronavírus

Eddig 12 intézményben jelent meg a koronavírus, 3 intézményben nagyobb számban - mondta el Müller Cecília az idősotthonokra vonatkozó kérdésre válaszolva.

Nem lehet csak úgy motorozgatni

Motorozgatni csak úgy nem lehet, ha a rendeletben meghatározott halaszthatatlan ügyeink intézéséhez a motorkerékpár a közlekedési eszköz, azért nem büntetnek a rendőrök - mondta el Kiss Róbert, újságírói kérdésre válaszolva.

Ha egy gyógyult beteg újra találkozik koronavírusossal, akkor ismételt karantén szükséges

Ha egy gyógyult beteg újra találkozik koronavírussal, vagyis kontakttá válik, akkor ismét karantén szükséges, mivel nagyon másképp reagál mindenki a vírusra. Keveset tudunk a vírusról, de a saját tapasztalataink is azt mutatják, hogy van, akinél nagyon sok, van, akinél pedig minimális mennyiségű antitest jelenik csak meg a szervezetben a gyógyulást követően - mondta el Müller Cecília arra válaszolva, hogy Dél-Koreában több olyan főt találtak, aki gyógyulás után ismételten megfertőződött.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Teljes értékű érettségik lesznek az idei vizsgák is

Megjelent tegnap este a rendelet az érettségik lebonyolításáról - mondta a tájékoztatón Maruzsa Zoltán. Speciális szabályok születnek az olyan tantárgyakból, amire szóbeli érettségi lenne szükséges, például testnevelésből. A szintemelő vizsgákra is úgy járnak el, hogy akik idén felvételiznek, annak meg lehet tartani.

Eltérő módon kerül sor az érettségikre, de teljes értékű érettségik lesznek ezek is

- tette hozzá.

Nagyjából 6000 tanárra lesz szükség az érettségihez, bízom abban, hogy lesz elég felügyelő, jómagam is fogom kérni a beosztásom az érettségin való felügyelethez - mondta el Maruzsa Zoltán.

A nyelvi tantárgyaknak is csak írásbeli része lesz, a nyelvvizsga-átváltásban komplexként számítják be őket. Érettségizni senkinek sem kötelező, meglesz a lehetőség a visszalépésre, április 20-ig, elektronikus felületen meg lehet tenni ezt a kérelmet. A jelentkezések módosítására is van lehetőség (például emelt szint helyett középszintű teljesítésre átjelentkezni). A nyelvvizsgáztatást a következő napokban el tudják kezdeni az akkreditációs központok.

Az írásbeli vizsgák lebonyolításával kapcsolatban kiemelte, hogy legfeljebb 10 fő lehet egy teremben a vizsgák során és legalább másfél métert kell tartani. Új helyszíneket vonnak be a lebonyolításába, bármely köznevelési intézmény tanterme bevonható lesz, ha szükséges.

Ballagásokat nem lehet majd tartani

A külföldön tartózkodók érettségijével kapcsolatban Maruzsa Zoltán elmondta, hogy akiknél államhatár átlépése szükséges az érettségihez, azoknak lehetővé fogják tenni, akár kollégiumi elhelyezést is kaphatnak, karanténintézkedést nem fognak velük szemben alkalmazni. A következő hét folyamán fogják ezt menedzselni.

A jellemzően nagy tömegeket megmozgató ballagásokat nem lehet majd megtartani a Magyarországon hatályban lévő korlátozások értelmében.

Rendőrök lesznek jelen az érettséginél a folyosókon

Az érettségi során rendőri jelenlét lesz, akik többek között a csoportosulások megakadályozását biztosítják majd, ezzel minimalizálni lehet a kockázatokat - mondta el Maruzsa Zoltán. Az érettségik kezdésének időpontja is módosul, 8 helyett 9 órakor, hogy ne essen egybe a 8 órás munkakezdéssel, ami a tömegközlekedés miatt lehet kockázatos. Ha szükséges, akkor maszkot biztosítanak a felügyelőknek és diákoknak. Kollégiumi elhelyezést biztosítanak, azoknak, akiknek szükséges.

Tesztelni nem fogják koronavírusra az érettségire érkező diákokat.

 

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 19. péntek
Emma
16. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm