18 °C Budapest

Ausztria már lazít: nyitnak a 400 négyzetméternél kisebb üzletek

MTI
2020. április 14. 16:16

Megtörtént az első lépés a normalitás felé, a koronavírus-járvány visszaszorítására irányuló ausztriai intézkedések hatásosak voltak, ezért ismét kinyitottak a 400 négyzetméternél kisebb üzletek - jelentette ki Sebastian Kurz osztrák kancellár kedden délelőtt egy bécsi sajtótájékoztatón.



"A helyzet még nem olyan, mint korábban volt" - állapította meg Kurz. Felhívta a figyelmet arra, hogy a későbbiekben is a járvány alakulásának függvényében döntenek majd az óvintézkedések esetleges további enyhítéséről. A politikus hangsúlyozta, hogy a válságot még nem sikerült leküzdeni.

Mint elmondta, a kormány kidolgozott egy tervet az üzletek, a vendéglátóhelyek lépésről lépésre történő megnyitására, de ha a koronavírus-járvánnyal kapcsolatos adatok kedvezőtlenül alakulnak, "meghúzzák a vészféket". 

 Annyi szabadságot adunk, amennyi lehetséges, és annyi korlátozás lesz érvényben, amennyi szükséges

- fogalmazott. A kancellár figyelmeztetett arra is, hogy továbbra is érvényben vannak az óvintézkedések, így a szájmaszk viselése kötelező az üzletekben és a közösségi közlekedési eszközökön is, és a kijárási korlátozást is be kell tartani. Arról is beszélt, hogy a kormány eltökélt szándéka a gazdaság mielőbbi beindítása: egyre több cég tér át a részmunkaidős foglalkoztatásra, hogy munkahelyeket mentsen meg. A 38 milliárd eurós segélycsomag pedig segíti őket abban, hogy átvészeljék a válságot - tette hozzá. 

Rudolf Anschober egészségügyi miniszter szerint a "maraton első szakaszának végéhez" érkeztek, a második szakasz ugyanakkor nehezebb lesz - tette hozzá. A tárcavezető "nagy sikernek" nevezte, hogy míg nemzetközi szinten aggodalomra ad okot a járvány terjedésének mértéke, addig Ausztriában az időben bevezetett óvintézkedések hatásosak. Március közepén még drámai volt a helyzet, és naponta átlagosan 42 százalékkal nőtt a koronavírus-fertőzöttek száma; ezzel szemben jelenleg 0,8 százalék körüli a növekedés mértéke; tíz nap óta pedig naponta nagyobb növekedést mutat a gyógyultak, mint az új fertőzöttek száma. Mostanáig 14147-en fertőződtek meg koronavírussal, jelenleg 7542 gyógyultat és 6168 igazolt beteget tartanak nyilván. 

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Karl Nehammer belügyminiszter köszönetet mondott a lakosságnak a példamutató magatartásért. Húsvétkor szombaton és vasárnap kevesebben sértették meg a koronavírussal összefüggő intézkedéseket, mint előző hétvégén; ezúttal országosan 2246 feljelentést tettek a rendőrök, és 380 esetben szabtak ki helyszíni bírságot. Az óvintézkedések bevezetését követő négy hétben 24510 feljelentést tettek a rendőrök az óvintézkedések, illetve a korlátozások megsértése miatt. Ausztriában kedden 14 300 üzlet nyitott ki ismét, több üzlet bejáratánál már a nyitás előtt hosszú sorok alakultak ki.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 28. csütörtök
Gedeon, Johanna
13. hét
Március 28.
Nagycsütörtök
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem