Ezzel a könnyítéssel hamarabb a patikákban lehet a koronavírus-gyógyszer

Ezzel a könnyítéssel hamarabb a patikákban lehet a koronavírus-gyógyszer

2020. április 11. 07:45

A pénteki Magyar Közlönyben jelent meg a kormány rendelete arról, amely könnyít a fejlesztés alatt lévő gyógyszerek alkalmazásának szabályain.

A Kormány 99/2020. (IV. 10.) Korm. rendelete egyes gyógyszerek veszélyhelyzet idején történő alkalmazásának szabályairól című kormányrendelet kimondja ugyanis, hogy a COVID-19 koronavírus megbetegedésekkel kapcsolatban lefolytatandó, a járvány kezelésével összefüggő eljárások tekintetében engedélyezés előtti gyógyszeralkalmazás keretében vizsgálati készítményt, vagy forgalomba hozatali engedéllyel nem rendelkező gyógyszert különös méltánylást érdemlő betegellátási érdekből a gyógyszerészeti államigazgatási szerv engedélye alapján

akkor is lehet alkalmazni, ha a Magyarországon hatályos klinikai vizsgálatokra vonatkozó szabályozással egyenértékű szabályozást alkalmazó országban I. fázisú klinikai vizsgálatot már lefolytattak vagy ilyen vizsgálat folyamatban van.

A módosítás lényege, hogy eddig a készítmények rendkívüli alkalmazását a II. fázisú klinikai vizsgálatokhoz kötötte a jogszabály, most ezt módosították I. fázisra a koronavírussal kapcsolatban.

NEKED AJÁNLJUK
NAPTÁR
Tovább
2021. május 18. kedd
Erik, Alexandra
20. hét
EZT OLVASTAD MÁR?