7 °C Budapest

Operatív törzs: semmit sem lazítunk, a járvány egyre csak terjed

2020. április 6. 11:20

Rengetegen mozdultak ki a hétvégén a vészhelyzet ellenére. A gyógyultakról is szó esett az operatív törzs tájékoztatóján.

A jó idő beálltával a kijárási korlátozás magatartási szabályait egyre többen szegik meg. Összesen 614 esetben kellett intézkedniük a BRFK munkatársainak: 574 esetben figyelmeztetést, 24 helyszíni bírságot kaptak a szabályszegők és 14 esetben szabálysértési feljelentést kellett tenni - ismertette Kiss Róbert az operatív törzs tájékoztatóján.

Müller Cecília ismertette az aktuális adatokat a fertőzés kapcsán, 744 fertőzött van Magyarországon, 38-an hunytak el a fertőzésben. Az elhunytak jó része idős, illetve krónikus beteg. Már 67-en távoztak gyógyultan a kórházakból, ketten pedig lekerültek a lélegeztetőgépről. Ez azért örvendetes, mert általában a lélegeztetőgépre helyezett betegek esetén már nehéz a visszatérés - mondta el Müller.

Köszönetet mond a szociális intézményekben dolgozó ápolóknak is. Ismertette, hogy folyamatosan pótolják és osztják ki a védőeszközöket a kórházakban, szociális intézményekben. A területi adatokról kiemelte, hogy Budapest és Pest megye kiemelten vezet a fertőzöttek száma alapján, ezért kell kiemelten figyelni a szabályok betartására.

Az új kormányrendelet miatt többletteher hárul az egészségügyi dolgozókra - mondta el a tisztifőorvos. Figyelembe kell venni a személyi állományt is, a 24 órás műszakkal és az ezt követő 48 órás pihenőidővel talán jobban lehet majd irányítani, ahogy a tisztifőorvos fogalmazott. Ez elviselhetőbb terhet jelent nekik Müller szerint.

Ez mindenképpen többletteher lesz

- mondta a tisztifőorvos.

Az ingyenes parkolás nem lazítás, hanem azt a célt szolgálja, hogy ne kelljen tömegközlekednie azoknak, akiknek nagyon muszáj menniük valahova.

A járvány csak terjed, semmit sem lazítunk!

- húzta alá. Kérdésre elmondta, nincs rá bizonyíték, hogy a melegebb idő visszabb fogná a járvány terjedését. Szintén újságírói kérdésre kifejtette: a csoportos fertőzések időszaka azt jelenti, hoyg közösségekben terjed a vírus, a tömeges fertőzések pedig azt jelentik, hogy beazonosíthatatlanul terjed a betegség - itt egyelőre még nem tartunk.

Az új eljárásrend szerint a súlyos betegeket mindenképp tesztelni kell, ez azonban csak egy minimum. Ettől függetlenül a gyanús eseteket is tesztelik, ha a háziorvos úgy gondolta - mondta el Müller Cecília a kérdésre válaszul. Betartjuk a WHO szerinti eljárásokat - mondta.

Kiss Róbert elmondta, a rendőrök ellenőrzik a korlátozások betartását, de csoportképző helyeket, nyilvános helyeket gyakrabban ellenőrzik - így a kirándulóhelyeken is nagyobb számban vannak jelen a hatóságok.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Szintén kérdésre Kiss arról beszélt, szerdán dönt a kormány a kijárási korlátozás további intézkedéseiről: a törzs szerint amennyiben az adatokból az tűnik ki, hogy egyes területeken más intézkedéseket kell alkalmazni, akkor ezt fogják javasolni a kormánynak. Minden nap finomítunk az átlépési gyakorlaton, hogy a tehergépjárművek átjussanak a humanitárius tranzitfolyosókon. Ezeket a tranzitfolyosókat folyamatosan ellenőrzik. Az eddigi tapasztalatok alapján a bevezetett intézkedések eredményesek voltak.

A dohányzást semmilyen körülmények között nem tudom javasolni senkinek - mondta el Müller Cecília. A dohányzás jellemzően krónikus hörghurutot tart fent, így ők eleve kockázatnak vannak kitéve. A dohányfüst bénítja a csillószőrös hengerhámot, ami a felső légutakban van - mondta el Müller. De ha valaki a karanténban sem tud lemondani róla, akkor kimehet az erkélyre, de a füst lehetőleg ne a szomszédra szálljon.

Ha nagy mennyiségben keletkeznek a védőeszközökből származó hulladékok, ott ezeket speciálisan kell elszállítani, de a háztartásban jelentkező ilyeneket úgy kezeljük, mint a gyerek pelenkáját Dupla falú zacskóba gyűjtsük őket, pár óra után kidobható, mert a vírus elveszíti fertőzőképességét - ismertette Müller Cecília.

Bár a vírus magas hőmérsékleten valóban elpusztul, de a szauna hasztalan ellene, hiszen az már bejutott a szervezetbe: a csoportos szaunázás pedig egyenesen veszélyes. A tisztifőoros ismertette azt is, hogy ma már 55 tesztelést végző mentőautó járja az országot.

A Pénzcentrum az alábbi kérdéseket küldte el a tájékoztató előtt:

  • 1. Hallottak arról az antitestes kezelésről, amelyet egy kaliforniai immunológiai laboratóriumban fejlesztettek ki? Konzultálnak ilyen esetben a kutatók egymással, hogy az eredményeket más országokban is minél előbb fel tudják használni?
  • 2. Hogyan kell értelmezni a Magyar Közlönyben frissen megjelent rendeletet: mi számít lényeges statisztikai adatnak, adatszolgáltatásnak? Megbüntethetik például azt, aki az ellenőrzésen nem mond igazat arról, hová megy, és ez kiderül?
  • 3. Jelenleg világszerte hány magyar van valahol karanténban? Mi a helyzet az óceánjárókon dolgozókkal?
  • 4. Tisztifőorvos asszony említette korábban, hogy a Kínából érkező eszközök "változó minőségűek". Ez pontosan mit jelent, nagyjából hány százalékot nem lehet használni? Kínán kívül honnan jönnek még felszerelések, azok milyen minőségűek?
  • 5. Egyes kistelepüléseken a fiókgyógyszertárak nyitvatartása kizárólag a délelőtti, vagy a délutáni idősávra esik, így vagy a 65 év felettiek, vagy a fiatalabbak vásárolhatnak kizárólag a helyi gyógyszertárban. Tervezik-e, hogy a veszélyhelyzetre való tekintettel a gyógyszertárak nyitvatartását könnyebben lehessen módosítani? (Mivel a boltokkal ellentétben ellátásra kötelezettek, ezt jelen helyzetben nem tehetik meg.)

Címlapkép: MTI/Bruzák Noémi

NEKED AJÁNLJUK
Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 16. kedd
Csongor
16. hét
Április 16.
A hang világnapja
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem