21 °C Budapest
Simán elkerülheted a sorbanállást: rengetegen már így fizetik a csekkeket

Simán elkerülheted a sorbanállást: rengetegen már így fizetik a csekkeket

2020. március 25. 16:15

Akik szeretnének távol maradni a közösségi helyektől, boltoktól, igyekeznek a koronavírus járvány terjedését lassítani, most azzal szembesülhetnek, hogy sárga csekken kapják a közműszámláikat, amikkel el kellene sétálni a legközelebbi postára. A jó hír: több olyan megoldás is létezik, amivel ez elkerülhető.

Idős hozzátartozóinknak, ismerőseinknek is fontos lehet, hogy ha maguk nem tudják megoldani, segítsünk nekik a sárga csekkek befizetésében (ha még kapnak ilyet).  A posták kikerülésével is csökkenthetjük annak a kockázatát, hogy a koronavírussal megfertőződjenek.

Netbanki vagy mobilbanki átutalás

A "fapados", regisztrációt nem igénylő megoldás, ha a sárga csekken lévő adatok alapján átutalással fizetjük ki a csekket, ehhez egyszerűen csak beírjuk az átutalás címzettjéhez a csekken a "számlatulajdonos számlaszáma és neve" alatt szereplő adatokat, illetve a közleménybe beírjuk a csekken szereplő befizetőazonosítót, és elutaljuk a számla összegét. Az összeg az azonnali fizetési rendszerben pedig pár másodperc alatt át is megy a szolgáltató számlájára.

Díjnet

Akinek a szolgáltatója lehetővé teszi, érdemes lehet a Díjnet online számlafizető platformjára terelni minél több szolgáltató számláját, ez ugyanis egy egyszerű, kényelmes, egyszeri regisztrációt igénylő, papír és készpénzmentes alternatívája a sárga csekknek. Kártyával vagy átutalással is befizethetők az itt kiállított számlák, és könnyen kezelhetővé válnak az ide bekötött szolgáltatók számlái, ami a privát készpénz-menedzsmentet is egyszerűbbé teszi. A kártyás fizetéshez elmenthetők a kártyaadatok, így egy csekkbefizetés pár másodpercet vesz igénybe. A Díjnetnél a megszokotthoz képest közel kétszer annyian regisztrálnak az elmúlt napokban, sokan dönthettek e megoldás mellett.

iCsekk - QR-kódos befizetés

Az iCsekk a Magyar Posta alkalmazása, de a Díjnet szolgáltatóval is összeköttetésben áll, így  a díjnetes regisztrációval rendelkezők az oda ékező számláikat iCsekken keresztül is befizethetik. Az iCsekk február 20-a - egy frissítés óta - regisztrációval működik, a megújult applikációban a korábbi, iCsekk alkalmazással beolvasott csekkeket és kifizetett számlákat is tárolni lehet. A sárga vagy fehér csekkeket a rajtuk szereplő QR-kód beolvasásával is be lehet fizetni, a fizetés pedig bankkártyával, akár elmentett kártyával is működik. A csekkbefizetéssel postai hűségpontokat is gyűjthetnek a felhasználók.

Befizetés a szolgáltatónál

A legtöbb nagy szolgáltatónál van lehetőség arra is, hogy a számlákat a saját, dedikált online csatornára kérjük, és itt bankkártyával, vagy átutalással befizessük, ehhez általában regisztrálni kell.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 6 százalékos THM-el, és havi 106 085 forintos törlesztővel fel lehet venni a Raiffeisen Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 6,42% a THM; a K&H Banknál 6,43%; az Erste  Banknál 6,67%,  a MagNet Banknál pedig 6,8%; míg az UniCredit Banknál 6,9%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a Sopron Bank, a Takarékbank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Csoportos beszedés

Csoportos beszedési megbízás már nem csak fiókban, hanem akár netbankban is megadható, az ehhez szükséges adatok a szolgáltató által korábban küldött számlákon szerepelnek. Ez egy kényelmes, egyszerű megoldás lehet, a hátránya, hogy a sárga csekkhez képest a készpénz-menedzsmentet nem tudja ugyanolyan rugalmasan kezelni. Ezért jelentheti majd később jó alternatívát a sárga csekkre a fizetési kérelem, mely a csoportos beszedés és a sárga csekk "jó tulajdonságait" egyesítheti.

Sárga-csekk automata

A Posta csekkbefizető automatáin keresztül is befizethető valamennyi típusú sárga és fehér csekk, de ezek használatával nem sokkal vagyunk beljebb a postai "ablakos" befizetéshez képest, ugyanis az automaták legtöbbször a postákon, forgalmas helyeken, plázákban, áruházakban találhatók meg.  Mivel az automata interfészét is nyomkodni kell, érdemes lehet fertőtlenítőt/kesztyűt használni, kezet mosni utána, ha itt fizetjük be a csekket. Talán egy fokkal jobb megoldás, mintha a postán sorba állnánk egy ablaknál. Az automatánál bankkártyával, vagy készpénzzel is befizethetők a csekkek.

NEKED AJÁNLJUK
Megdőlt a nagy videójáték-tévhit: ezt rengeteg szülő elrontja, súlyos árat fizet érte

A 6-18 éves fiatalok mintegy heti 8 órát töltenek játékkal, a magyar gyerekek pedig mintegy 76 százaléka ezzel tölti a szabadidejét.

Ezzel robbantana bankot rengeteg magyar: sokan nem is ismerik, pedig milliók múlhatnak rajta

A startolásnál a magyarok mindössze 10-15 százaléka ismerte a közösségi finanszírozás lényegét, és sokan még mindig összekeverik ezt a fajta támogatást a jótékonykodással.

5 érv amellett, hogy vásárlóként miért válaszd a közösségi finanszírozást

Békebeli személyesség, XXI. századi technológia - a közösségi finanszírozás közel sem olyan újkeletű fogalom, mint azt gondolnánk.

Csendes gyilkostól rettegnek a magyarok: van ok a félelemre, a génjeinkben lapulhat a kór

A szorongás nem alaptalan, hiszen Magyarország évek óta rosszul szerepel a rákkal kapcsolatos halálozási listákon.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. július 7. csütörtök
Apollónia
27. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?