21 °C Budapest

Gyógyszerészek tanácsai: ezt fontold meg mielőtt patikába indulsz!

2020. március 21. 18:30

Annak ellenére, hogy a koronavírus-járvány megfékézésének egyik legjobb módja a szigorú otthonmaradás lenne, még mindig sok üzlet zsúfolt, és a patikák is leterheltek. Dr. Müller Cecília tisztifőorvos minden sajtótájékoztatón nyomatékosan kéri a lakosságot, aki teheti maradjon otthon, csak akkor menjenek valahová, ha feltétlenül muszáj. Vannak ilyen esetek, mint például ha gyógyszerért indulunk a patikába, viszont még ezt is jól meg kell gondolni, mielőtt elindulunk. Dr. Marjai Tamás, a Hálózatban Működő Gyógyszertárak Szövetségének (HGYSZ) szakmai elnökének javaslatait, tanácsait közöljük azok számára, akik patikába indulnak. Így tehetünk meg minden a járvány terjedésének fékezése, saját egészségünk és annak érdekében, hogy könnyítsük a gyógyszerészek terheit ebben a nehéz időszakban.  

Dr. Marjai Tamás: A koronavírus járvány elleni védekezés részeként kihirdetett veszélyhelyzet miatt rendkívüli intézkedéseket vezettek be többek között a gyógyszerellátásban is. A fertőzésveszély csökkentése és a folyamatos gyógyszerellátás fenntartásának érdekében érdemes mindenkinek megfontolnia az alábbiakat:
  • A krónikus betegségben szenvedőknek jó hír, hogy ha nem változott az állapotuk, akkor a rendszeresen szedett gyógyszereiket telefonon keresztül is fel lehet íratni az orvossal. Emellett a veszélyhelyzet alatt lejáró szakorvosi javaslatok érvényességi idejét is meghosszabbították, így emiatt most nem lesz szükség felülvizsgálatra.
  • A közgyógyellátásban részesülők számára fontos, hogy a 2020. március 1. után, a veszélyhelyzet ideje alatt lejáró közgyógyellátási igazolványok érvényességét a lejárat időpontját követő 90 nappal meghosszabbították
  • Mint minden más esetre ilyenkor, a gyógyszertárakra is érvényes az a szabály, hogy csak akkor induljunk útnak, ha az feltétlenül szükséges. Ha már mindenképpen gyógyszertárba kell mennünk, akkor pontosan mérjük fel, hogy melyik gyógyszerből és mennyire van szükségünk. 
Ne vásároljunk a szükségesnél több gyógyszert, mert pont ezzel segíthetünk biztosítani a gyógyszerellátás folyamatosságát.
  • A papír alapú vényeket még otthon írjuk alá, és készítsünk be egy tollat a táskánkba. Erre még később szükségünk lehet, de nagyon fontos, hogy ne adjuk oda másnak.
  • Ha elektronikus vényt szeretnénk kiváltani, akkor ne felejtsük otthon a személyazonosító igazolványunkat és a TAJ kártyánkat sem. Ha más számára szeretnénk e-receptet kiváltani, akkor ezen kívül szükségünk lesz az illető TAJ számára is. 
  • A gyógyszerek kiváltásánál vegyük figyelembe, hogy a gyógyszerellátás rendszere jelenleg nagyon le van terhelve, nagyon sokan akarják egyszerre kiváltani a gyógyszereiket. Emiatt lehetőleg úgy válasszuk ki a kiváltás időpontját, hogy elkerüljük a zsúfolt időszakokat.
  • A gyógyszertár betegforgalmi terébe csak annyi embert lehet beengedni, ahány gyógyszerkiadó hely működik, így készüljünk fel rá, hogy a gyógyszertár előtt kell sorban állnunk. Figyeljünk rá, hogy várakozás közben is tartsuk be a megfelelő távolságot a többi sorban álló embertől.
Legyünk türelmesek a gyógyszertári dolgozókkal, mert a megnövekedett forgalom miatt fokozottabban terheltek.
  • Előfordulhat, hogy az általunk keresett készítmény éppen nincs készleten, vagy nem beszerezhető. Ilyen esetben érdemes elfogadni a gyógyszertári szakemberek által felkínált helyettesítő készítményt. 
  • A súlyos betegség kockázata különösen magas a 60 év feletti betegeknél, ezért a fiatalabbak sokat segíthetnek az idősebb családtagjainknak, ismerőseinknek azzal, hogy kiváltják helyettük a gyógyszereiket.
Mindezek mellett azt is szeretnénk megemlíteni, hogy a gyógyszerellátásban dolgozók az elmúlt napokban erejükön felül igyekeztek kiszolgálni a betegek igényeit. Ezért kérjük a lakosságot, hogy legyenek türelmesek, és tényleg csak a legszükségesebb esetekben vegyék igénybe a gyógyszertárak szolgáltatásait. Ez vonatkozik a telefonos megkeresésekre is, sokszor nem jut idő a hívások megválaszolására

- tájékoztatott HGYSZ szakmai elnöke, és véleménye szerint mindezeken túl érdemes megfontolni a gyógyszerészeti hatóság (OGYÉI) tanácsait a fertőzés elkerülésének érdekében.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 29. péntek
Auguszta
13. hét
Március 29.
Nagypéntek
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem