Vajon számíthatnak kártérítésre a koronavírus miatt karanténba került magyarok?

Vajon számíthatnak kártérítésre a koronavírus miatt karanténba került magyarok?

2020. február 25. 09:15

A biztosítótársaságok termékei még nem reagáltak a koronavírusra, csak ritka esetekben jár kártérítés. A járvány miatt lemondott utazások árát sem fogja viszontlátni, aki nem kötött erre előre külön biztosítást.

Akár külföldön, akár belföldön kerül valaki karanténba, csak abban az esetben fizetnek a biztosító-társaságok, ha megbetegszik a karanténba kerülő biztosított - mondta az InfoRádiónak a CLB Biztosítási Alkusz Kft. ügyvezető igazgatója.

Magyarországon belül a társadalombiztosítás fedezi az ezzel kapcsolatos költségeket

 - emelte ki Németh Péter. A biztosítónál legfeljebb az esetleg felmerülő egyéb rehabilitációs költségeket, valamint az esetleges kórházi tartózkodásra a kórházi napi térítést lehet elszámolni bizonyos konstrukciók esetén. A magasabb kategóriás utasbiztosításokban benne szokott lenni a kórházi térítésen kívül a táppénzből való kiesés idejére járó összeg is.

Ám ha valaki nem betegedett meg, csak a biztonság miatt helyezték karanténba, nem számíthat kártérítésre a biztosítótól.

Csak azok gondolhatnak ilyenre, akiknek van saját, otthoni balesetbiztosítása, kombinált baleset- és életbiztosítása, vagy a keresőképtelenség esetén fizető biztosítása. Ilyenkor meg kell nézni, hogy a feltételek között szerepel-e hasonló tétel a kártérítési elemek között.

A szakember emlékeztetett: a biztosítóknak általában nincs olyan konstrukciója, amely vesztegzár vagy karantén esetén bekövetkezett keresőképtelenség idejére nyújt biztosítást, hiszen erre eddig nem volt szükség.

Fizet-e a biztosító, ha valaki nem utazik el a koronavírus miatt?

Az elkövetkező napokban is sokan utaztak volna városlátogatásra vagy síelésre Olaszországba, ám többen lemondták az útjukat a veszély miatt. Az ezen okból meg nem megkezdett utazásoknál nem fizet a biztosító, kivéve, ha valaki az utazás előtt legalább 30 nappal kötött útlemondási biztosítást, és az ilyen eset szerepel a feltételek között.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Vírusfertőzés valószínűleg nem lesz benne, de természeti katasztrófa miatti útlemondás esetén például volt, hogy fizetett a biztosító

- emelte ki a szakember.

Az utasbiztosítás normál esetben akkor lép életbe, amikor megkezdődik az utazás - ez a koronavírusos esetektől eltekintve is szokott gondot okozni azokban az esetekben, ha valaki nem utazik el.

Az egyénileg utazóknak pedig tudniuk kell, hogy a repülőtársaságok vis maiornak tekintik a koronavírusos problémákat, vagyis elveszik a fel nem használt repülőjegy ára, nem adnak kártérítést.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Régi klasszikus tér vissza a magyar boltokba: sokak kedvence lesz ismét elérhető a polcokon

Tíz év után ismét megjelenhet Lakatos István Év Gyerekkönyve-díjas meseregénye, a Dobozváros!

Ez lenne a megoldás a magyarok borzasztó egészségi állapotára? Kevesen ismerik ezt a trükköt

A kutatók szerint az egyik ok, amiért az adakozás javíthatja a fizikai egészséget az az, hogy segít csökkenteni a stresszt és a feszültséget.

Így győzheted le a tomboló inflációt: rengeteg magyar keresi szét magát ezzel a módszerrel

Egy vállalat sikeressége mérettől függetlenül több dolgon múlhat, azonban a sikeres marketing igazán erőssé teheti azt, válság esetén is.

Ez lenne a siker kulcsa? Sok magyar még mindig alábecsüli ezt az eszközt

Ezt mindenképp tudnod kell, mielőtt belevágsz egy start-up finanszírozásába, kezdő vállalkozóként.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. augusztus 11. csütörtök
Zsuzsanna, Tiborc, Lilian
32. hét
KONFERENCIA
Tovább
Portfolio Future of Finance 2022
Októberben jön a magyar pénzügyi szakma nagy találkozója.
Energy Investment Forum 2022 - A MEKH szakmai támogatásával
Válság kontra klímacélok? Lesz miről beszélni az Energy Investment Forum-on!
Private Health Forum 2022
A hazai magánegészségügy legkiemelkedőbb konferenciája.
EZT OLVASTAD MÁR?