8 °C Budapest

Koronavírus: nem csitul a járvány Kínában, kiderült, hogy terjed még a betegség

MTI
2020. február 8. 09:01

Egy nap alatt újabb 86 ember halálát okozta pénteken Kínában az új koronavírus okozta tüdőgyulladás, ezzel 722-re emelkedett a járvány eddigi halálos áldozatainak száma - közölte szombaton a kínai Nemzeti Egészségügyi Bizottság. A betegek hasmenése lehet a tüdőgyulladást okozó új koronavírus terjedésének másodlagos útja.

Az újonnan diagnosztizált fertőzöttek száma 24 óra alatt 3399 volt, ami valamelyest alacsonyabb az elmúlt napok adatainál. Ezzel összesen 31 774-re nőtt az ismert fertőzöttek száma. A 86 halálos áldozatból 81-et az ország középső részén fekvő Hupej tartományból jelentettek (az összesített adat itt 699-re nőtt), ahogy az újonnan azonosított fertőzésekből is 2841-et a tartományból, azon belül 1985-öt Vuhanból a járvány gócpontjának számító tartományi székhelyről jelentettek.

A decemberben kezdődött járvány eddig 24 953 ismert fertőzést okozott Hupejben, ahol mostanáig több mint 1100 páciens gyógyítottak meg és bocsátottak el a kórházakból - tette hozzá a Nemzeti Egészségügyi Bizottság.

A fertőzés széklet útján is terjedhet

A mostani járványt okozó 2019-nCoV jelű koronavírus elsődlegesen cseppfertőzés útján terjed, amely bármely már fertőzött személytől származhat. Az első eseteket vizsgáló kutatók azonban a légzőszervi tüneteket mutató páciensekre koncentráltak, és emiatt elhanyagolhatták az emésztőszervi tüneteket.

Az Amerikai Orvosi Szövetség Folyóiratában (Journal of the American Medical Association - JAMA) kínai szerzőktől közölt új cikk szerint az általuk vizsgált egyik vuhani kórház 138 pácienséből 14 esetében (azaz több mint tíz százalékuknál) egy vagy két napig tartó hasmenéssel és hányással kezdődött a betegség, mielőtt kialakultak volna a légzőszervi problémáik.Ezt tapasztalták az új koronavírussal diagnosztizált első amerikai páciensnél is, és néhány hasonló kínai esetet a The Lancet című nemzetközi orvosi hetilapban is dokumentáltak.

"Fontos megjegyezni, hogy a 2019-nCoV vírus kimutatható volt a szokatlan hasi tünetekre panaszkodó páciensek székletében - hasonlóan a 2002-2003-ban nemzetközi járványt okozó SARS vírushoz (...), ami az ürülék útján való terjedésre utal" - mondta az egyesült királyságbeli Tudományos Média Központnak (Science Media Centre) William Keevil, a Southamptoni Egyetem professzora. Az ürülékkel való terjedés miatt 2003-ban százak fertőződtek meg egy hongkongi lakótömbben, ahol a vírus a fürdőszobákból felszálló meleg levegővel közeli épületekbe is eljutott.

Mindez nem jelent meglepetést a kutatók számára, mivel az új vírus ugyanahhoz a családhoz tartozik, mint a SARS kórokozója.
Jiayu Liao, a Kaliforniai Egyetem biomérnöke mindazonáltal rámutatott, "egyelőre nem tudják, hogy mennyi ideig képes túlélni a vírus a testen kívül és mennyire érzékeny a hőmérsékletre".

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

David Fisman, a Torontói Egyetem epidemiológusa szerint a széklet útján való terjedés mindenesetre újabb nehézségeket jelenthet a járványgócok elszigetelésében, és főleg a kórházakban okozhat problémát, ami felerősítheti a járványt.
Benjamin Neuman, a Texas A&M University-Texarkana virológus kutatója azonban arra figyelmeztet, hogy a jelenlegi ismeretek szerint "a cseppfertőzés és a fertőzött felületeket érintő kezünk szemhez, orrhoz vagy szájhoz dörzsölése" valószínűleg a fő terjedési útja az új koronavírusnak is.

Kamuoldalak

Magyar nyelvű internetes oldalakon olyan valótlan hírek jelentek meg, amelyek azt állították, hogy Magyarországon több ember is megfertőződött a kínai eredetű koronavírussal, fővárosi pályaudvarokon emberek estek össze és haltak meg a fertőzés miatt - írták.

A Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda (NNI) kiberbűnözés elleni főosztálya megállapította, hogy a több tucat "kamuportál" és a hozzájuk kapcsolódó Facebook-oldalak egyazon hálózat tagjai. Ezeken az oldalakon általában a közvéleményt éppen foglalkoztató témájú, de hazugságokon alapuló cikkeket osztottak meg. A köznyugalom megzavarására alkalmas tartalmakat kattintásvadász címekkel látták el, hogy minél több - a nyomozás adatai szerint alkalmanként több százezer - felhasználóhoz juttassák el.

Az oldalak szerkesztőinek az volt a céljuk, hogy az álhírek minél szélesebb körben terjedjenek, mert a kattintásszám után hirdetési bevételre számíthattak - közölte a rendőrség. Az NNI nyomozói a hálózat felszámolására pénteken összehangolt akciót tartottak, több helyen végeztek kutatásokat és számos informatikai eszközt lefoglaltak. Egy férfit és egy nőt gyanúsítottként hallgattak ki az ügyben - olvasható a közleményben.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 16. kedd
Csongor
16. hét
Április 16.
A hang világnapja
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum Retail Day 2024
Magyarország legfontosabb kiskereskedelmi rendezvénye - Inspiráló előadók, izgalmas előadások, gyakorlati tudás.
Most nem