Országos hiány van a fontos csecsemőgyógyszerből: az importált anyag is elfogyott

Országos hiány van a fontos csecsemőgyógyszerből: az importált anyag is elfogyott

2019. november 12. 13:30

Elfogytak a külföldről behozott K-vitaminos készítmények, alig van olyan patika az országban, amelyben hozzá lehet jutni a babáknak fontos szerhez. Az OGYÉI szerint "bizonytalan végű hiányról" van szó.

Elfogytak a külföldről behozott készletek, és ismét országos hiány alakult ki K-vitaminból, írja az Index. A portál több patikát is felhívott, de nem talált olyat, ahol kapni lehet a vitamint tartalmazó Konakion nevű készítményt. Országszerte is elvétve található olyan gyógyszertár, ahol elérhető lenne.

Az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet (OGYÉI) honlapján olvasható információk szerint "bizonytalan végű" hiányról van szó, amelynek "gyártási gond" az oka. A hiány már május 1-jén kialakult, a nyáron végül az hozott átmeneti megoldást, hogy az OGYÉI több hónapra elegendő, összesen 58 200 doboz K-vitamin importját engedélyezte.

Az Index megkereste, az OGYÉI-t, hogy hány doboz készítmény maradhatott, illetve hogy honnan lehet beszerezni a K-vitamint azoknak, akiknek szükségük lenne rá, de még nem kapott választ.. Az intézet november 4-én azt mondta az RTL Klub Híradójának, hogy a szállítmányok folyamatosan érkeznek külföldről és a mostani héttől újra elérhető lesz.

Korábban a Pénzcentrum is megírta, hogy tavasz óta hiány van a fontos szerből: egyszer a születés után pár órával kapja meg a baba, és 4-7 napos korában újra be kell neki adni azt. Majd pedig az adagolási rend szerint egyhónapos korban jön el az újabb adag ideje, ezt követően pedig hathónapos korig havonta egy-egy 2 mg-os dózist kell adni a babának.Az ampullás csomagolású, szájon át is beadható készítményt az orvos írja fel receptre, amit a kórházból való távozás után a szülőnek kell kiváltania a patikában.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Ha elmarad a Konakion beadása és a csecsemőről kiderül, hogy K-vitaminhiányos, az agyvérzéshez, gyomor-vagy bélrendszeri vérzéshez is vezethet. Elsősorban a kizárólagosan anyatejjel táplált csecsemőknek fontos az injekció beadása. Náluk azért alacsony a K-vitamin szintje, mert az az anyatejbe alig választódik ki, így csak kevés jut belőle a babának

NEKED AJÁNLJUK
NAPTÁR
Tovább
2021. május 12. szerda
Pongrác
19. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?