18 °C Budapest

Itt az igazság: tényleg megfertőzheti az influenza elleni védőoltás a gyereket?

2018. október 29. 14:35

Hamarosan itt az influenzaszezon, érdemes hát felkészülni a járványra itthon is, erre pedig a védőoltás a legmegfelelőbb megoldás. Mégis sokan vannak külföldön és belföldön egyaránt, akik nem élnek a védőoltás adta lehetőséggel. Ennek egyik oka pedig egy firss kutatás szerint az, hogy sokan nem bíznak a védőoltásban. Sőt, egyesek egyenesen veszélyesnek tartják azt. Az orvosok szerint a felmérés eredménye egyszerűen félelmetes.

Nyakunkon az influenzaszezon, ismét felmerül a kérdés, hogy beoltassuk magunkat, vagy sem. Sokan félelmeik miatt döntenek végül úgy, hogy nem élnek a lehetőséggel. Az Orlando Health nevű amerikai egészségügyi szervezet kutatása szerint a 18 éves kornál fiatalabb gyermekek szüleinek harmada véli úgy, hogy az influenza elleni oltás egyáltalán nem véd a betegség ellen. Sőt, akutatásban résztvevők több mint fele úgy véli, hogy a védőoltás nem csak nem hatékony, de még meg is fertőzheti a gyermeket! A szakértők egyáltalán nem értik, hogy a szülők miért feltételezik ezt, és biztosítanak mindenkit, az influenza elleni oltás egyáltalán nem terjeszti magát a betegséget. Sőt, az oltás a legbiztosabb mód, hogy a járvány ellen védekezzünk.

A vírus azon része, amelyet az oltás során használunk, nincs életben, így aztán nem lehetséges, hogy bárki is megfertőződjön az oltás beadása során

 - jelentette ki Jean Moorjani, az Orlando Health Arnold Palmer Gyermekkórház orvosa. Az orvos szerint a szervezetünknek két hétre van szüksége az oltás után, hogy ellenállóvá válljon az influenza ellen, így amennyiben ebben a periódusban fertőződünk meg, akkor még nem vagyunk védettek. Moorjani ezért azt tanácsolja, hogy az influenaszezon előtt a lehető legkorábban oltassuk be magunkat.

Egy fertőzéses megbetegedésekre specializálódott orvos, William Schaffner, a Vanderbilt Egyetem professzora szintén ledöbbent azon, mennyien élnek abban a tévhitben, hogy a védőoltással megbetegedhetünk.

Én, és még sokan mások már húsz éve ismételjük: az influenza elleni védőoltás nem okoz megbetegedést. Nem tudom, hogy tudnánk ennél hangosabban mondani. Az influenza elleni védőoltás nem veszélyes, ez egy tévhit!

- fakadt ki a professzor.

Dr. Schaffner ugyanakkor hozzáteszi, hogy enyhe láz valóban előfordulhat az esetek 1-2 százalékában a védőoltás után, amely akár 24 óráig is tarthat. Ez ugyanakkor messze nem influenza, csak a testünk természetes reakciója a vakcinára, valamint annak a jele, hogy szervezetünk elkezdte kiépíteni az ellenállást.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Az egészségügyi szervezetek és orvosok ezért arra biztatják a szülőket, hogy ne feljenek beoltatni gyermeküket megalapozatlan aggodalmak miatt, hiszen

sokkal nagyobb veszélynek teszik ki őket azzal, ha nem oltatják be őket, és esetlegesen elkapják a járványt.

Nem érdemes tehát várni, hamarosan Magyarországra is megérkezik az influenzajárvány, érdemes nekünk is beoltatni magunkat. Nem csupán az influenza jelent ugyanakkor veszélyt: bár jelenleg még élvezhetjük az enyhe időt, hamarosan jönnek a mínuszok, ezzel együtt pedig nőni fog a megfázásos megbetegedések veszélye. Korábbi írásunkbanfelsorakoztattuk azokat a technikákat, amelyekkel elkerülhetjük a megfertőződést. A védőoltás mellett például érdemes gyakran kezet mosni, de akár az általunk használt eszközök fertőtlenítése is kiváló megoldás lehet.

Ha a betegség már áttörte otthonunk falait, figyeljünk oda, hogy a beteg családtagunkkal ne használjuk ugyanazt a törölközőt, poharat és tányért. Korábbi írásunkban azt is bemutattuk, hogy megbetegedés esetén milyen készítményeket érdemes vásárolni a patikákban. Ezek közül nagyon hasznos lehet a torokfertőtlenítő, a lázcsillapító, orddugulás elleni készítmények, valamint köhögéscsillaíptó is.

NEKED AJÁNLJUK
Ez a forradalmi újítás veheti el a magyar háziasszonyok munkáját: egy szavuk sem lehet ezután

Nincs bevásárlás, megbízható alapanyagok utáni futkosás és hosszas konyhai előkészület. Nincs morfondírozás, hogy mit együnk ma, az étkezések tervezettek, könnyen elkészíthetőek.

Új ital hódítja meg az országot: átalakulhat a teljes magyar gasztronómia?

Alig egy hónapja indult útjára a Designer Szörp by Gyulai Évi közösségi finanszírozási kampánya a Brancson.

Példátlan összefogás a hazai Kickstarter mellett (x)

A Brancs a hazai piacon egyedi koncepciójával és célközönségével gyakorlatilag indulása óta aktív résztvevője a startup világnak.

Óriási dobásra készül 2023-ban a magyar Kickstarter: ez lehet a válság ellenszere?

Hivatalosan is elindította befektetési kampányát a Brancs közösségi piactér, amely rekordérdeklődéssel zárta az előregisztrációs kampányát.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. március 31. péntek
Árpád
13. hét
Ajánlatunk
EZT OLVASTAD MÁR?