4 °C Budapest
Itt az igazság: tényleg megfertőzheti az influenza elleni védőoltás a gyereket?

Itt az igazság: tényleg megfertőzheti az influenza elleni védőoltás a gyereket?

2018. október 29. 14:35

Hamarosan itt az influenzaszezon, érdemes hát felkészülni a járványra itthon is, erre pedig a védőoltás a legmegfelelőbb megoldás. Mégis sokan vannak külföldön és belföldön egyaránt, akik nem élnek a védőoltás adta lehetőséggel. Ennek egyik oka pedig egy firss kutatás szerint az, hogy sokan nem bíznak a védőoltásban. Sőt, egyesek egyenesen veszélyesnek tartják azt. Az orvosok szerint a felmérés eredménye egyszerűen félelmetes.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

Nyakunkon az influenzaszezon, ismét felmerül a kérdés, hogy beoltassuk magunkat, vagy sem. Sokan félelmeik miatt döntenek végül úgy, hogy nem élnek a lehetőséggel. Az Orlando Health nevű amerikai egészségügyi szervezet kutatása szerint a 18 éves kornál fiatalabb gyermekek szüleinek harmada véli úgy, hogy az influenza elleni oltás egyáltalán nem véd a betegség ellen. Sőt, akutatásban résztvevők több mint fele úgy véli, hogy a védőoltás nem csak nem hatékony, de még meg is fertőzheti a gyermeket! A szakértők egyáltalán nem értik, hogy a szülők miért feltételezik ezt, és biztosítanak mindenkit, az influenza elleni oltás egyáltalán nem terjeszti magát a betegséget. Sőt, az oltás a legbiztosabb mód, hogy a járvány ellen védekezzünk.

A vírus azon része, amelyet az oltás során használunk, nincs életben, így aztán nem lehetséges, hogy bárki is megfertőződjön az oltás beadása során

 - jelentette ki Jean Moorjani, az Orlando Health Arnold Palmer Gyermekkórház orvosa. Az orvos szerint a szervezetünknek két hétre van szüksége az oltás után, hogy ellenállóvá válljon az influenza ellen, így amennyiben ebben a periódusban fertőződünk meg, akkor még nem vagyunk védettek. Moorjani ezért azt tanácsolja, hogy az influenaszezon előtt a lehető legkorábban oltassuk be magunkat.

Egy fertőzéses megbetegedésekre specializálódott orvos, William Schaffner, a Vanderbilt Egyetem professzora szintén ledöbbent azon, mennyien élnek abban a tévhitben, hogy a védőoltással megbetegedhetünk.

Én, és még sokan mások már húsz éve ismételjük: az influenza elleni védőoltás nem okoz megbetegedést. Nem tudom, hogy tudnánk ennél hangosabban mondani. Az influenza elleni védőoltás nem veszélyes, ez egy tévhit!

- fakadt ki a professzor.

Dr. Schaffner ugyanakkor hozzáteszi, hogy enyhe láz valóban előfordulhat az esetek 1-2 százalékában a védőoltás után, amely akár 24 óráig is tarthat. Ez ugyanakkor messze nem influenza, csak a testünk természetes reakciója a vakcinára, valamint annak a jele, hogy szervezetünk elkezdte kiépíteni az ellenállást.

Az egészségügyi szervezetek és orvosok ezért arra biztatják a szülőket, hogy ne feljenek beoltatni gyermeküket megalapozatlan aggodalmak miatt, hiszen

sokkal nagyobb veszélynek teszik ki őket azzal, ha nem oltatják be őket, és esetlegesen elkapják a járványt.

Nem érdemes tehát várni, hamarosan Magyarországra is megérkezik az influenzajárvány, érdemes nekünk is beoltatni magunkat. Nem csupán az influenza jelent ugyanakkor veszélyt: bár jelenleg még élvezhetjük az enyhe időt, hamarosan jönnek a mínuszok, ezzel együtt pedig nőni fog a megfázásos megbetegedések veszélye. Korábbi írásunkbanfelsorakoztattuk azokat a technikákat, amelyekkel elkerülhetjük a megfertőződést. A védőoltás mellett például érdemes gyakran kezet mosni, de akár az általunk használt eszközök fertőtlenítése is kiváló megoldás lehet.

Ha a betegség már áttörte otthonunk falait, figyeljünk oda, hogy a beteg családtagunkkal ne használjuk ugyanazt a törölközőt, poharat és tányért. Korábbi írásunkban azt is bemutattuk, hogy megbetegedés esetén milyen készítményeket érdemes vásárolni a patikákban. Ezek közül nagyon hasznos lehet a torokfertőtlenítő, a lázcsillapító, orddugulás elleni készítmények, valamint köhögéscsillaíptó is.

NEKED AJÁNLJUK
A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. január 18. kedd
Piroska
3. hét
Január 18.
Micimackó napja
KONFERENCIA
Tovább
Private Investor Day 2022
Mibe fektessünk 2022-ben? Tippek, elemzések, befektetési ötletek profiktól, Neked! Február 24-én online.
EZT OLVASTAD MÁR?