13 °C Budapest

Veszélyes járvány vár a magyarokra ősszel: így védekezhetsz ellene

2018. október 14. 13:01

Beköszöntött az ősz, és ugyan várhatóan jövő hétvégéig marad a kellemes őszi idő, mégis, egyre többen szenvednek torokfájástól és nyúlnak zsebkendő után. Egyre gyakoribbak a megfázásos, náthás megbetegedések és heteken belül már az influenzával is számolhatunk. Ha nem akarunk ágynak dőlni, érdemes néhány dologra odafigyelni. Mutatjuk, hogyan védhetjük ki, hogy az influenzajárvány áldozatává váljun.

Beköszöntött az ősz, és ugyan most javában tombol a vénasszonyok nyara, az előrejelzések szerint jövő hét végén visszatér az esős, hűvös idő. Aligha van, aki megússza valamilyen betegség nélkül az őszi szezont.

Az egyszerű náthás és megfázásos betegségek (felső légúti fertőzések) leggyakoribb oka valamilyen vírusfertőzés. Ennek tünetei lehetnek enyhe hőemelkedés, esetleg láz, fejfájás és végtagfájdalom, orrfolyás, orrdugulás, tüsszögés, köhögés, általános gyengeség és levertség

- mondtaa Pénzcentrumnak korábban dr. Marjai Tamást, a Hálózatban Működő Gyógyszertárak Szövetségének szakmai igazgatója, aki megjegyezte, ilyen esetben nem feltétlenül van szükség vírusellenes vagy antibiotikus terápiára, a kezelés mindössze a tünetek kezelésére szorítkozik.

A nátha mellett ágynak dönthet az influenza is. Az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat honlapja szerint múlt héten Magyarországon 3 500 fő fordult orvoshoz influenzaszerű tünetekkel. Az influenzavírusok főként cseppfertőzéssel, főként nyálcseppekkel terjednek, amelyek tüsszögés, köhögés során jutnak a levegőbe. Akadályozza a vírusok levegőben történő terjedését, ha a beteg szájmaszkot visel, de Magyarországon ez még elég szokatlan látványt nyújt. Ha valaki nem akar maszkot viselni, máshogy is védekezhet az influenza ellen. Mutatjuk,l mire érdemes figyelni, ha szeretnénk megúszni a betegeskedést:

1. Oltasd be magad!

Heteken belül megérkezik az influenza elleni védőoltás a háziorvosokhoz. Idén is lesz, aki térítésmentesen juthat a vakcinához (a 60 év felettiek vagy a várandós nők például, de tavaly nem kellett fizetniük a krónikus máj- és vesebetegeknek vagy a krónikus légzőszervi betegségben szenvedők, asztmás betegeknek sem), de akinek fizetnie kell, az is jobban jár, ha beadatja az injekciót, mintha táppénzre kellene mennie és emiatt kiesne a munkából. Ha valaki oltást szeretne, érdemes feliratnia a háziorvossal, majd a patikában kiváltani a készítményt, amit aztán a háziorvos bead. A folyamat lerövidíthető, ha valaki elmegy egy oltóközpontba, bár akkor mélyebben a zsebébe kell nyúlnia: nagyjából 4500-5000 forint körüli összegre lehet számítani az oltóközpontokban.

2. Ne nyúlj az arcodhoz, véletlenül se piszkáld a szemedet és ne nyúlj a szádoz kézmosás előtt!

Akár az irodában, akár tömegközlekedve könnyen kapcsolatba léphetünk a vírussal: a Magyar Kardiológusok Társaságának korábbi közleményében aztírják

az influenzavírusok papíron és ruhán 8-12 órán át megőrzik fertőzőképességüket, míg kilincseken, asztallapon 24-48 órán át, nedves felületeken akár 72 órán át is életképesek maradhatnak.

A tárgyakat megérintve, majd kezünket a szánkhoz, szemünkhöz, orrunkhoz érintve a vírust a szervezetünkbe juttathatjuk.

3. Fertőtleníts!

A fentiek miatt érdemes gyakrabban lefertőtleníteni, letakarítani az általunk használt tárgyakat, eszközöket. A kezünket is gyakrabban mossuk meg, ha tehetjük, és nyugdtan használjunk kézfertőtlenítőket is.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

4. Ha beteg van a családban, ne hazsnáljatok közös törülközőt!

Noha nagy valószínűséggel senki nem szeret törülközőn osztozni, a kéztörlőt általában többen is használják. Ha influenzás beteg van a családban, cseréljük a szokásosnál gyakrabban az ágyneműt, törülközőt.

5. Külön tányér, külön pohár, külön szoba

Az ágyneműk és törülközők mellett érdemes figyelni, nehogy a beteg családtag vagy lakótárs poharából igyunk vagy tányérjából együnk. A legjobb, ha a beteg kicsit félrevonul, a saját szobájába, és a közös helységeket a szokottnál gyakrabban takarítjuk ki, a kilincseket, villanykapcsolókat fertőtlenítjük.

Mit vegyünk a patikában?

Vírusfertőzésről lévén szó, az elsődleges a tüneti kezelés. Vagyis érdemes beszerezni

  • valamilyen láz- és fájdalomcsillapítót,
  • jó, ha van otthon torokfertőtlenítő,
  • orrdugulás elleni készítmény
  • és jól jöhet köptető vagy épp köhögéscsillapító is.

Gyógyszer vásárlásához nem minden esetben van szükség vényre, de az egészségbiztosítás által nyújtott ártámogatás igénybevételére csak vényen rendelt, támogatott gyógyszer esetén van lehetőség. A gyógyszerek egy része viszont szabadon vásárolható, viszont ezeket a különböző gyógyszertárak különböző árakon adhatják és ártámogatás sem jár utánuk.

Összességében nem olcsó mulatság egy egészségügyi csomag összepakolása, úgy kalkulálhatunk, hogy ha minden szükséges készítményt be szeretnénk szerezni, körülbelül 10000-15000 forintot fogunk a gyógyszertárban hagyni.

NEKED AJÁNLJUK
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 28. csütörtök
Gedeon, Johanna
13. hét
Március 28.
Nagycsütörtök
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm