29 °C Budapest
Kritikus a helyzet 200 magyar településen: mi lesz így a betegekkel?

Kritikus a helyzet 200 magyar településen: mi lesz így a betegekkel?

2018. augusztus 21. 05:33

Ma Magyarországon csaknem 2800 közfinanszírozott fogorvosi praxisból 248 tartósan betöltetlen. Az már csak hab a tortán, hogy van olyan körzet, ahol 2003 óta nincs fogorvos. Ez persze nem azt jelenti, hogy nincs, aki ellátná a betegeket. Csakhogy sokaknak órákat kell utazniuk, ha fogorvoshoz szeretnének menni, mert a lakóhelyükön nincs szakember, és a helyettesítő orvos egy másik településen rendel. Ráadásul a várakozási idő is nagyon hosszú.


Magyarországon a csaknem 2800 közfinanszírozott praxisból 248 tartósan betöltetlen az Állami Egészségügyi Ellátó Központ Alap és Lakóhelyközeli Ellátások Igazgatóság Alapellátási Osztályának legfrissebb adatai szerint. Ez persze nem azt jelenti, hogy ahol nincs fogorvos, ott a betegeket nem látják el. Helyettesítéssel oldják meg a problémát, viszont ez sok esetben azt jelenti, hogy az embereknek órákat kell utazniuk, ha fogorvoshoz akarnak menni.

A Győr-Moson-Sopron megyei Bőnyből például Győrbe kell utaznia annak, aki a körzeti fogorvoshoz szeretne menni. Csakhogy az út a Google szerint tömegközlekedéssel nagyjából 1 óra, vagyis oda-vissza 2 óra megy el csak utazgatással.

A Nógrád megyei Lucfalváról Salgótarjánba kell mennie annak, aki nem szeretne magánorvosnak fizetni az ellátásért. Akinek nincs kocsija és jobb híján a tömegközlekedést választja, annak csaknem 1 órát kell utaznia a rendelőig, és ugyanennyit vissza. Vagyis egy fogorvosi ellátásért akár 2 órát kell utaznia a Lucfalván élőknek.

Nagyon jó az orvos emberileg és szakmailag is, csak sok körzetet kell ellátnia. Előzetes bejelentkezés után tudnak fogadni, hosszú a várakozási idő. Fogtömésre bejelentkeztem július közepén, szeptember 6-án már mehetek is

- mondta egy Lucfalván élő férfi a Pénzcentrumnak. Egy másik lucfalvai férfi is megerősítette: az utazás még hagyján, de ő augusztus közepén október végére kapott időpontot, szintén fogtömésre. Vagyis amellett, hogy órákat vesz igénybe az utazás oda-vissza, még az ellátásra is hónapokat kell várni. Egy a településen élő nő azt mondta, anyagilag is megterhelő az utazási költség: a helyközi vonaljegy mellett Salgótarjánban a helyijáratra is kell jegyet váltani.

Inkább kihúzatom, még ha amúgy menthető is lenne a fog, mert sem időm, sem pénzem nincs arra, hogy rohangáljak a kezelésekre

- mondta.

A Veszprém megyei Pápateszéren 2006 óta helyettesítéssel oldják meg a fogorvosi ellátást. Völfinger Béla, a település polgármestere a Pénzcentrumnak elmondta, jelenleg minden héten kedden, délután 1 órától este 8-ig a település fogorvosi rendelőjében látja el a betegeket a helyettesítő fogorvos. Akinek a keddi időpont nem jó, azt csütörtökön ellátják a közeli Lovászpatonán.

Három fogorvos is jelentkezett, viszont közülük ketten már 70 év felettiek voltak. Volt egy fiatal szakember, vele viszont nem tudtunk megegyezni, mert nem tudtuk teljesíteni a kéréseit. Szolgálati lakást szeretett volna - ami még a kisebbik gond, mert az megoldható valahogy, igaz több milliós beruházást jelentett volna az önkormányzatnak, mert az épületet fel kellett volna újítani - , de asszisztenst is nekünk kellett volna keresni. Márpedig ahogy fogorvost, úgy asszisztenst sem könnyű találni

- mondta a polgármester, hozzátéve, egyelőre marad minden a régiben. Pedig nagyon szeretnének már egy állandó fogorvost, mert a fogorvosi rendelőt pár évvel ezelőtt újították fel, még akadálymentes mellékhelyiség is van.

Kattints a képre és nézd meg a térképet nagyobb méretben!

Ha megnézzük, hol a legsúlyosabb a helyzet, láthatjuk, hogy Bács-Kiskun megyében 28 tartósan betöltetlen fogorvosi praxis van, Békés megyében pedig 21. A fővárosban sem túl jó a helyzet: Budapesten jelenleg 36 tartósan betöltetlen fogorvosi praxis keresi gazdáját.

A letelepedési támogatás sem elég csábító

Az, hogy tavaly március óta a fogorvosok is pályázhatnak a háziorvosok számára évek óta elérhető letelepedési támogatásra, valamelyest segít. A tartósan betöltetlen fogorvosi praxisok száma így ugyanis stagnál, de legalább nem növekszik

 - mondta a Pénzcentrum megkeresésére Hermann Péter, a Magyar Orvosi Kamara fogorvosi tagozatának elnöke. Évente átlagosan 250 fogorvos végez Magyarországon, a külföldiekkel együtt.

Nagyjából 180-190 magyar fogorvos szerez diplomát az egyetemen, és a fogorvosi diploma megszerzése után minden fogorvos önállóan dolgozhat, akár rendelőt is nyithat.

A letelepedési támogatás mégsem elég csábító a fiatalok számára. 2018-ban összesen 1 250 000 000 forint áll rendelkezésre.A maximálisan elnyerhető összeg 20 millió forint, ezt azok kaphatják meg, akik legalább 60 hónapja betöltetlen praxist vennének át, és vállalják, hogy az adott fogorvosi szolgálatban legalább 6 éven keresztül önálló orvosi tevékenységet végez az illetékes önkormányzattal kötött megállapodás szerinti működési formában, de minden esetben személyes közreműködésével.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 6 százalékos THM-el, és havi 106 085 forintos törlesztővel fel lehet venni a Raiffeisen Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 6,42% a THM; a K&H Banknál 6,43%; az Erste  Banknál 6,67%,  a MagNet Banknál pedig 6,8%; míg az UniCredit Banknál 6,9%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a Sopron Bank, a Takarékbank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Nem elég motiváló a fogorvosok számára a letelepedési támogatás, hiszen egy rendelő berendezése önmagában több millió forintos kiadást jelent

 - mondta Hermann Péter. Még ha ez biztosítva is van, akkor is olyan kevés a praxis havi állami finanszírozása, hogy sokan úgy gondolják, nem éri meg tartósan betöltetlen praxist vállalni. Hiszen ez esetben havonta nagyjából 900 ezres bevétellel számolhatnak, viszont ebből a pénzből kell fizetniük a saját és az asszisztens bérét, az anyagköltséget és a rezsiköltséget is.

Ez már az idén megítélt 130 ezres rezsitámogatással együtt ennyi. Viszont azt is látni kell, hogy a fogorvosi alapellátás és a szakellátás a háziorvosi ellátáshoz képest nagyon le van maradva, ez továbbra is igaz, hiszen ott négy részletben már 520 ezer forint plusz támogatásnál tartanak

- mondta Hermann Péter.  Az alulfinanszírozás miatt tavaly ősszel közel 700 közfinanszírozott praxisban dolgozó fogorvos sztrájkolt, mert elegük lett abból, hogy kevesebb pénzt kapnak ellátásra, mint amiből a praxisuk egyáltalán fenntartható. Jól mutatja, milyen a helyzet, hogy miközben egy magán és egy közfinanszírozott praxisban is ugyanúgy, ugyanabból dolgoznak, a magánrendelőkben egy tömésért 10-20 ezer forintot is elkérnek.

Kattints a képre és megnézheted nagyban is!

Állami ellátás esetén egyébként

a körzeti fogorvosnál 18 éves kor alatt és 62 éves kor felett minden kezelés orvosi díja térítésmentes, a 18-62 év közötti pácienseknek pedig csak a fogpótlásért kell fizetniük, ám a fogmegtartó beavatkozások, mint a tömés, a gyökértömés, a fogkő-eltávolítás térítésmentes.

Arra a kérdésre, mégis mennyi támogatás kéne ahhoz, hogy a fogorvosoknak megérje egészségbiztosítás keretében működő praxist működtetni, azt mondta, 1 700 000 forinttal már nem lenne gond.

A WHO ajánlása szerint egyébként 2000 lakosra egy fogorvosnak kellene jutnia, amit teljesítünk is, ám ebbe a magánrendelések is beletartoznak. Ha azokat nem nézzük, akkor viszont azt találjuk, hogy az észak-kelet magyarországi megyékben akár 3000 betegre jut egy fogorvos, de van, ahol ennél is rosszabb a helyzet, és egy körzetbe akár 4000 beteg is tartozik

- mondta Hermann Péter.

Sok körzeti fogorvos úgy egészíti ki a jövedelmét, hogy magánpraxist is vállal, de hogy pontosan hányan vannak ezzel így, azt nem tudta megmondani. Viszont az biztos, hogy ha valami nem történik, idővel még többen hagyják majd ott a körzeti praxist, és választják inkább a külföldi munkát vagy a magánpraxist.

A gatyánk is rámegy, ha magánorvoshoz megyünk

Ahogy fentebb írtuk, a körzeti fogorvosnál a fogpótlásért kell fizetni egyedül, vagyis a koronákért vagy hidakért például. Hogy ez a körzeti fogorvosnál mennyibe kerül, az változó, nincsenek fix árak. Ahogy a magánpraxisokban sincsenek fix árak, mindenki maga határozza meg, a különböző beavatkozásokért mennyi pénzt kér el.

Találtunk olyan fogorvosi praxist, ahol az állapotfelmérésért nem kértek pénzt, máshol ugyanez 5000 forint. A fogtömés ára sok mindentől függ: kisméretű vagy egyfelszínű tömés esetén van, ahol 8000, máshol 15 ezer, megint máshol 17 ezer forintba kerül. 1 csatorna kézi gyökértömése az egyik fogorvosnál 10 000, máshol 14 900 forint, de találtunk olyan fogorvosi rendelőt is, ahol 21 000 forintot kell ezért fizetni. Mindez a körzeti fogorvosnál ingyenes.

NEKED AJÁNLJUK
Ezzel robbantana bankot rengeteg magyar: sokan nem is ismerik, pedig milliók múlhatnak rajta

A startolásnál a magyarok mindössze 10-15 százaléka ismerte a közösségi finanszírozás lényegét, és sokan még mindig összekeverik ezt a fajta támogatást a jótékonykodással.

5 érv amellett, hogy vásárlóként miért válaszd a közösségi finanszírozást

Békebeli személyesség, XXI. századi technológia - a közösségi finanszírozás közel sem olyan újkeletű fogalom, mint azt gondolnánk.

Csendes gyilkostól rettegnek a magyarok: van ok a félelemre, a génjeinkben lapulhat a kór

A szorongás nem alaptalan, hiszen Magyarország évek óta rosszul szerepel a rákkal kapcsolatos halálozási listákon.

Elképesztő, mire szórják a magyarok a pénzt: úgy vesszük ezeket, mint a cukrot

Akár esküvő, akár születésnap, a magyarok imádnak ajándékozni. Ajándékot pedig egyre többen online vásárolnának.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. július 5. kedd
Emese, Sarolta
27. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2022. július 5. 09:00