20 °C Budapest

Nem pénzkérdés: így szabadulhatsz meg könnyen a plusz kilóktól

2018. április 19. 15:02

Közeleg a nyár, sokan most kapnak észhez és próbálnak minél gyorsabban megszabadulni a télen felszedett pluszkilóktól. Nincs még ok a pánikra, ha odafigyelünk, mit eszünk és elkezdünk rendszeresen sportolni, a nyaralásra újra formába lendülhetünk. Mutatjuk, mire érdemes figyelni a hétvégi bevásárlás során: nem csak pénzt, de rengeteg kalóriát is spórolhatunk.

Szikrázó napsütés, 20-25 fok. A jó idő beköszönte viszont sokaknak nem jelent egyet a felhőtlen örömmel: előszedve a szekrényből a tavaly nyári cuccokat, sokan érezhetik úgy, hogy valami nem stimmel. Télen könnyen felszalad néhány pluszkiló, viszont kis odafigyeléssel könnyen formába lendülhetünk. Ráadásul ez nem pénzkérdés. Sokan nem kifejezetten a súlyvesztés miatt döntenek úgy, hogy egészségesebben étkeznek.

A magyarok például egyre inkább igyekeznek tudatosan vásárolni - legalábbis ez derül ki a Nielsen tavaly őszi felméréséből, amely szerint az emberek több mint fele törekszik étrendjét úgy alakítani, hogy egyrészt bio élelmiszert, illetve kevés zsírt, szénhidrátot és hasonlókat tartalmazó ennivalókat fogyasszon. Kétharmaduk pedig - 68 százalék - hajlandó ezért többet is fizetni.

Az egyik brit fitness-guru szerint már azzal sokat tehetünk azért, hogy jobban érezzük magunkat a bőrünkben, ha odafigyelünk a vásárlásnál és bizonyos termékeket más árucikkekkel helyettesítünk. Napi 1300 kalóriával kevesebbet vihetünk be ugyanis így a szervezetünkbe. Mutatjuk, mit érdemes leemelned az üzletek polcairól, ha a hétvégi bevásárlást intézed:

1. Granola helyett zabkása

Első körben tisztázzuk, mi a granola. A granola alapanyagát, a gabonaféléket vagy dióféléket felhasználás előtt megsütik. Önmagában ez is nagyon egészséges reggeli, főleg, ha mi magunk készítjük el és cukor helyett mézzel, édesítőszerekkel édesítjük és megspékeljük némi aszaltgyümölccsel. Az üzletben kapható granoláknak viszont általában magas a szénhidrát és a kalória tartalma. Ha nem akarunk otthon azzal bajlódni, hogy granolát készítsünk, jobban járunk, ha bolti zabpelyhez vásárolunk.

Ha granolát szeretnénk készíteni otthon, érdemes a hétvégén vásárolni zabpelyhet, a fél kilós kiszerelés 149 forint az Aldiban, a diszkontban aszalt gyümölcsöket is vehetünk 899 forintért, és natúr magkeveréket 1599 forintért.

2. Avokádó helyett uborka

Az avokádó természetesen egészséges, telítetlen zsírsavakban gazdag, B-, C-, E- és A-vitamint tartalmaz, emellett kitűnő kálium, foszfor, vas, kalcium és magnézium forrás is. Viszont ha épp fogyni szeretnénk, jobban járunk, ha inkább uborkát vásárolunk, mert a zöldség kalóriatartalma 200-al kevesebb mint a gyümölcsé. Ráadásul az uborka jóval olcsóbb is: a Sparban darabja mindössze 99 forint, az avokádó viszont 249 forintba kerül.

3. Rizs helyett quinoa

A rizs népszerű köret és ha a diéta szempontjából nézzük, mindenképp jobb választás, mintha burgonyát ennénk. Csakhogy van a rizsnél is egészségesebb, laktatóbb lehetőség: a quinoa. Kicsit semleges az íze, némi sóval, borssal fűszerezve jól passzol különféle húsok mellé, de salátafeltétnek is tökéletes. A legtöbb gabonaféléhez képest a quinoa sokkal több fehérjét és rostot, de kevesebb szénhidrátot tartalmaz. Ráadásul tökéletes választás, ha valaki gluténérzékeny, ugyanis teljesen gluténmentes. Ha kipróbálnád a quinoát, érdemes betérni az Aldiba, ahol a 450 grammos csomag ára 999 forint.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

4. Fehér kenyér helyett extrudált kenyér

A kenyér a magyar konyha meghatározó eleme, viszont szénhidrátban gazdag. vagyis ha csökkenteni szeretnénk a szénhidrátbevitelt, akkor érdemes valamivel helyettesíteni a kenyeret. Jó lehet a puffasztott rizs például, vagy az abonett, vagyis extrudált kenyér (ami viszonylag kevés szénhidrátot, koleszterint és cukrot viszont egyáltalán nem tartalma), de a lapkenyér is.Sőt, akár a tortilla is megoldást jelenthet.

200 grammos Bio ropogós kenyeret az Aldiban 399 forintért lehet kapni, de risztallért is vehetünk, mindössze 299 forintba kerül. Ha Sparban jársz, a Wasa kenyeret most 26 százalékkal olcsóbban lehet megvásárolni, így most 379 forintba kerül.

5. Cézár öntet helyett vinaigrette

Előbbi krémesen lágy, mustr, parmezán, tojássárgája, fokhagyma - csak néhány összetevő. Isteni finom, egészséges is, viszont ha fogyózunk, jobban járunk a vinaigrette-tel, amihez az eredeti recept szerint csak egy rész borecet és három rész olívaolajra van szükség, plusz sóra és borsra.  Ha utóbbit választjuk, nagyjából 60 kalóriával fogyasztunk kevesebbet.

Ha kedvet kaptunk a vinaigrette-hez, érdemes beugrani a Tescóba, a héten 14 százalékkal olcsóbb a Mollini, így 1499 forintba kerül, salátát pedig aLidlben szerezhetünk be kedvező áron, most 35 százalékkal olcsóbb, így darabja 129 forintba kerül.

 

NEKED AJÁNLJUK
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 29. péntek
Auguszta
13. hét
Március 29.
Nagypéntek
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm