29 °C Budapest
Itt tuti, nem tudsz orvoshoz menni: 10 éve nincs háziorvos

Itt tuti, nem tudsz orvoshoz menni: 10 éve nincs háziorvos

2018. február 6. 09:01

Van olyan magyarországi falu, ahol több mint 10 éve nincs háziorvosi ellátás, ráadásul 10-ből 4 háziorvos elmúlt 60 éves, ők hamarosan nyugdíjba mennek - számolt be a Hír TV.

A Borsod megyei Felsőtelekesnek 13 éve nincs háziorvosa, itt a helyettesítő orvos hetente kétszer rendel. Szuhogyban 2016 óta nincs orvos, a helyiek a szomszédos községbe tudnak átmenni az ügyeletre vagy egyszerűen mentőt hívnak.

Nógrád megyében sem sokkal jobb a helyzet, Szirákon például 5 éve, míg a Baranya megyei Ibafa 2004 óta nem talál háziorvost, pedig szolgálati lakást is adnának a praxishoz. Az Állami Egészségügyi Ellátó Központ januári adatai szerint egyébként majdnem 300 tartósan betöltetlen, azaz legalább fél éve üres háziorvosi körzet van az országban. A helyzet Borsodban, Békésben és Jász-Nagykun-Szolnok megyében a legrosszabb.

Ott, ahol nincs háziorvos, ez kimutatott tény, a korai halálozás az jóval magasabb, mint azokban a praxisokban, ahol van háziorvos

- mondta el a csatornának Dénes Tamás, a Rezidensek és Szakorvosok Szakszervezetének elnöke. Mindezen felül 10-ből négy háziorvos elmúlt 60 éves, ők nemsokára nyugdíjba mennek.

A betöltetlen praxisban az ellátás minősége jelentősen romlik, hiszen a legtöbb esetben helyettesítéssel oldják az ellátást; és az amúgy is túlterhelt kollégák terheltségét fokozza: sérül a kapuőri funkció és a betegellátás rendje

- mondta Békássy Szabolcs, a Háziorvosok Online Szervezetének alapítója.

NEKED AJÁNLJUK
Ez lenne a megoldás a magyarok borzasztó egészségi állapotára? Kevesen ismerik ezt a trükköt

A kutatók szerint az egyik ok, amiért az adakozás javíthatja a fizikai egészséget az az, hogy segít csökkenteni a stresszt és a feszültséget.

Így győzheted le a tomboló inflációt: rengeteg magyar keresi szét magát ezzel a módszerrel

Egy vállalat sikeressége mérettől függetlenül több dolgon múlhat, azonban a sikeres marketing igazán erőssé teheti azt, válság esetén is.

Ez lenne a siker kulcsa? Sok magyar még mindig alábecsüli ezt az eszközt

Ezt mindenképp tudnod kell, mielőtt belevágsz egy start-up finanszírozásába, kezdő vállalkozóként.

Csendes gyilkos pusztítja tömegével a magyarokat: sok apróságon múlhat, megúszod-e

A magyar felnőttek mintegy 60 százaléka fél attól, hogy élete során rosszindulatú daganatot diagnosztizálnak nála.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. augusztus 10. szerda
Lőrinc
32. hét
Augusztus 10.
Lusta nap
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2022. augusztus 10. 11:21