12 °C Budapest

Közel 83 ezret bukhatsz évente: sok beteg nem ismeri a kedvezményt

2018. január 22. 14:32

Becslések szerint hazánkban a lakosság 1-2 százalékát érintheti a coeilakia, vagyis a gluténérzékenység. Ez egy olyan autoimmun betegség, amely genetikai alapon, környezeti provokációra alakulhat ki - akár felnőttkorban is. A betegség nem gyógyítható, csak életen át tartó diétával kezelhetők a tünetek. Vagyis akinél diagnosztizálják a betegséget, annak bizonyos élelmiszerekről le kell mondania, vagy gluténmentes termékeket kell beszereznie, ami viszont jóval drágább. Hiába jár a gluténérzékenység után adókedvezmény, az összeg nem sok mindenre elég, ha a gluténmentes termékek árait figyelembe vesszük. Van, aki mégis önként választja a drágább élelmiszereket, vonja meg magától a glutént, mert azt hiszi, így egészségesebben él. De vajon tényleg így van?

Akinek van gluténérzékenységben szenvedő ismerőse, az tudja, hogy az élet jóval drágább és bonyolultabb számukra, mint azoknak, akik bátran fogyaszthatják a glutént tartalmazó élelmiszereket. A gluténérzékenység, vagy más néven coeilakia a magyar lakosság 1-2 százalékát érintheti. Ez egy autoimmun betegség, ami nem gyógyítható, de a kellemetlen tünetek a diétával kezelhetőek.

A gluténérzékenység kiváltója a gabonasikér, azaz a glutén, ami az élelmiszeripar egyik legkedveltebb adalékanyaga. Pont emiatt számos élelmiszerről le is kell mondania annak, akinél diagnosztizálják a betegséget. Aki viszont továbbra is szeretne kenyérféléket vagy tésztaféléket enni, az ma már szinte bármelyik élelmiszerüzletben vásárolhat gluténmentes terméket. Igaz, ezek jóval drágábbak, mint a glutént tartalmazó élelmiszerek. Ebben az is szerepet játszik, hogy fontos, hogy az adott termék a gyártás során se szennyeződjön gluténnal.

Méregdrága és egészségtelen, ha nem vagy gluténérzékeny

Az utóbbi években egyre több híresség tért át a gluténmentes diétára, holott egészségi állapotuk ezt nem indokolta. 2016-ban Kim Kardashian állt elő azzal, hogy lemond a gluténról egy életre, Victoria Beckham azzal indokolta döntését, hogy így tud formában maradni, így kevésbé csúsznak fel a nem kívánt kilók, de Gwyneth Paltrow sem fogyaszt glutént tartalmazó élelmiszereket, és Lady Gaga sem, aki szintén azért határozott így, mert állítása szerint így több energiája marad a fellépésekkor, ráadásul az alakja miatt sem kell aggódnia.

Csakhogy több tanulmány bebizonyította már, hogy a gluténmentes étrend nem feltétlenül egészségesebb. A glutén természetesen káros a gluténérzékeny emberek számára. De a népszerű diétás szakácskönyvek miatt sokan azt hiszik, hogy a gluténszegény étrend mindenki számára előnyös.

Aki azonban lemond a teljes kiőrlésű gabonából készült ételekről, az ugyanakkor a szívbetegségektől védő hatásairól is lemond.

Nemrég a Hertfordshire-i Egyetem kutatói vizsgálták a gluténmentes termékeket arra keresve a választ, azok valóban egészségesebbek-e, mint a glutént tartalmazó áruk. Több mint 1700 készítmény átvizsgálása után azonban arra jutottak, hogy a válasz nem.

A kutatásunk alapján kijelenthetjük, hogy a gluténmentes élelmiszerek fogyasztása az egészség szempontjából semmivel nem jobb, mint a glutént tartalmazó termékeké, tehát a gluténmentes diéta nem tekinthető egy egészségesebb alternatívának azok számára, akiknél a glutén elhagyása orvosilag nem indokolt

 - idézi a Daily Mail Dr. Rosalind Fallaize-t. Sőt, az is kiderült, hogy a gluténmentes élelmiszerek zsírtartalma nagyobb, a protein és rost tartalmuk azonban a hagyományos élelmiszerekhez képest kevesebb.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

Ráadásul a gluténmentes termékek jóval drágábbak a hagyományos élelmiszereknél. Ha megnézzük az áruházláncoke heti akciós újságjait, kiderül, hogy az Aldiban például a 350 grammos zsúrvekni 105 forintba kerül, míg a 225, illetve 200 grammos gluténmentes vekniért 349 forintot kell fizetni. A 200 grammos gluténmentes répatorta 599, a 222 grammos süteményes csomag pedig 1199 forintba kerül. Az Auchanban a 300 grammos rusztikus bagett 99 forint, a Régi falusi kovászos kenyér kilójáért pedig 219 forintot kell fizetni, a 250 grammos Graham Toast kenyér ára pedig 199 forint. A gluténmentes lisztkeverék, amiből mi készíthetünk magunknak otthon valamilyen kenyérféleséget, 899 foirintba kerül. A Sparban, Lidlben és Tescóban a héten az akciós újságban egyáltalán nem is találtunk gluténmentes terméket.

Közel 83 ezret bukhatsz évente, ha erre nem figyelsz

A gluténérzékenyeknek személyi adókedvezmény jár, amennyiben a betegségük (cöliákia, “lisztérzékenység") orvosilag igazolt. nem segélyről van szó, hanem a mindenkori minimálbér 5 százalékának megfelelő adójóváírásról. Ez 2018-ban, a 138 ezres minimálbérrel számolva havonta 6900, évente 82 800 forintot jelent. Vagyis havonta 6900 forinttal nőhet az érintetettek fizetése.

Ha valaki igényelni szeretné ezt az adókedvezményt, akkor először is szüksége lesz egy igazolásra, amelyen egy szakorvos, vagy az adózó háziorvosa igazolja, hogy valóban szenved az adókedvezményre jogosító betegségben. Ha a gluténérzékenységet korábban diagnosztizálták, és eddig még valaki nem igényelte az adókedvezményt, az maximum 5 évre visszamenőleg is érvényesítheti azt és megkaphatja egy összegben.

 

NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 23. kedd
Béla
17. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm