13 °C Budapest

Így jöhet össze az álomotthon és az álomautó: mutatjuk a trükköket

2018. január 2. 14:35

Szilveszter éjjelén sokan tűznek ki maguk elé új célokat, sokan megfogadják, hogy megváltoznak, életmódot váltanak, az új évben megszabadulnak néhány rossz szokásuktól. Csakhogy könnyű abba a csapdába esni, hogy január első napjaiban még odafigyelünk és szem előtt tartjuk a vágyott célt, majd ahogy visszatérünk a régi kerékvágásba, úgy egyre nehezebb betartani fogadalmunkat. Tippeket adunk, hogy könnyítheted meg a saját dolgod, eláruljuk, mi az újévi fogadalmak betartásának titka.

Újévkor sokan sok mindent fogadnak meg: egészségesebben fognak élni, életmódot váltanak, jobban odafigyelnek a pénzügyeikre. Csakhogy a legtöbben nem érik el az áhított célt, mert nehezen változtatnak berögzött szokásaikon. Azonban ha néhány dologra odafigyelünk, nagyobb eséllyel tarthatjuk be fogadalmainkat.

Pontos célokat fogalmazz meg

Érdemes a konkrétumok megfogalmazására törekedni. Ha például valaki azt a célt tűzi ki maga elé, hogy többet fog sportolni 2018-ban, nem biztos, hogy ezt tartani is fogja. Mert mégis mi számít több sportnak? Ha viszont azt mondjuk, hogy hetente kétszer, ébredés után, munka előtt elmegyek futni, az már egy határozott elképzelés, amit könnyű kivitelezni.

Az sem jó, ha olyan fogadalmat teszünk, amit nagy valószínűség szerint az életvitelünkből/munkánkból kifolyólag úgysem tudunk tartani. Fontos, hogy reálisan lássuk magunkat, az élethelyzetünket és ahhoz képest tűnnünk ki elérendő célokat. Ha például azt fogadtuk meg, hogy mostantól minden hónapban félre teszünk valamennyi pénzt, alaposan gondoljuk át, milyen kiadásaink vannak, milyen költségeinkből tudunk lefaragni, érdemes megtakarítási számlát nyitni és beállítani egy rendszeres utalást. De fontos, hogy jól gondoljuk át, mennyi pénzt utaljunk a számlára a havi fizetésünkből.

Erősítsd a belső motivációt

Fontos, hogy tudd, miért is tűztél ki magad elé bizonyos célokat. Miért vágysz arra, hogy ezeket betartsd? Ezt fontos tisztázni és fontos emlékeztetni is magunkat erre időről időre. Ha például szeretnénk jobban odafigyelni a kiadásainkra, és azt fogadjuk meg, hogy nem szórjuk a pénzt 2018-ban, érdemes tudatosítani magunkban miért is szeretnénk visszafogni a kiadásainkat.

Új lakásra/autóra gyűjtünk? Esetleg egy nyaralás a cél? Ha nap mint nap emlékeztetjük magunkat, hogy mindezt egy konkrét dolog miatt tesszük, nem fogunk elcsábulni, könnyebben mondunk le a vásárlás öröméről, és a motivációnk is megmarad.

Kerüld a kísértést

Könnyűnek és egyszerűenk hangzik, de nem az. Ha valaki például azt a célt tűzte ki maga elé, hogy lead néhány kilót 2018 első felében, akkor ezt próbálja szem előtt tartani a vásárlásnál is. Az üzletekben állandóan különböző akciókkal várják a vásárlókat: egyet fizet, kettőt kap, a nagyobb kiszerelésű chips vagy csokoládé annyiba kerül, mint a jóval kisebb. Könnyű elcsábulni, hiszen úgy tűnhet, a pénzünkért több mindent kapunk.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A dolgon segíthet egy szigorú bevásárló lista, ami a pénztárcánkat is kíméli, hiszen nem költekezünk feleslegesen, és közben ellenállunk az impulzusvásárlásnak is.

Keress olyan közösséget, amely segít elérni a célodat

Könnyebb elérni a vágyott célt, ha vannak, akik támogatnak abban, akik bátorítanak, ha elkeserednél, vagy úgy érzed, képtelen vagy arra, amit megfogadtál. Érdemes szétnézni a baráti körben, a munkahelyeden, esetleg beszélgetni a rokonokkal, hátha van valaki, akinek szintén hasonló vágyai vannak, mint neked - javasolja a Fox News.

Ne légy túl szigorú magadhoz

Ne a tökéletesség legyen a cél. Előfordulhat, hogy annak ellenére, hogy megfogadtad, minden hónapban félre teszel 20 ezer forintot, jön egy váratlan kiadás és egyszerűen nem tudsz mit tenni, nem marad annyi pénz, amit megtakaríthatnál, így is nehezen jössz ki a hónap végére. Ne kereseredj el, a következő hónapban ugyanúgy tedd félre azt a pénzmennyiséget, amit korábban tettél. Az, hogy egy hónap kimaradt, nem fontos, az a lényeg, hogy elkezdtél gondolni a jövőre.

Ha azt fogadtad meg, hogy hetente többször sportolsz, de a sok munka vagy valamilyen családi gond miatt kimarad egy hét edzés, ne add fel, és a következő héten menj el ismét a kedvenc csoportos órádra / futni / bringázni. Van, hogy közbe jön valami, van, hogy valaki az önhibáján kívül nem tudja betartani azt, amit megfogadott. Az összképet nézd, hogy legalább elkezdtél változtatni valamin, magadon, és gondolj arra, mindig vannak hullámvölgyek.

NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 25. csütörtök
Márk
17. hét
Április 25.
Malária világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem