12 °C Budapest
Európa szerte terjed a HIV, Magyarországon sem rózsás a helyzet

Európa szerte terjed a HIV, Magyarországon sem rózsás a helyzet

Pénzcentrum
2017. november 29. 10:02

Európa északi és keleti felében drámaian emelkedett az elmúlt évben a HIV-fertőzöttek száma. Magyarország azonban továbbra is jó helyzetben van, nálunk még mindig kevesen érintettek. Nagyobb baj, hogy - hasonlóan Európa legtöbb országához - itthon is már csak az AIDS stádiumában fedezik fel a fertőzést - írja a Magyar Idők.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

Egyre terjed a HIV-járvány Európában, ahol soha nem regisztráltak még olyan sok új megbetegedést, mint tavaly: több mint 160 ezret. Az Egészségügyi Világszervezet európai régiója az egyetlen olyan térség, ahol emelkedik az új HIV-fertőzések száma - írja a lap.

Magyarországon az adatok gyűjtésének kezdete, 1985 óta összesen 3344 HIV-esetet és 892 AIDS-beteget vettek nyilvántartásba. Szlávik János szerint itthon is jellemző, hogy a fertőzöttek mintegy 25 százalékát már későn, akár végstádiumú AIDS-esként ismerik csak fel. Épp ezért elengedhetetlen a rendszeres szűrés. A szakember azt is javasolja, hogy aki gyakran váltogatja a partnereit, évente legalább egyszer csináltasson HIV-tesztet, mert a gyermeket vállaló anyák például csak így lehetnek biztosak abban, hogy nem adják át a fertőzést gyermeküknek.

NEKED AJÁNLJUK
A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
NAPTÁR
Tovább
2021. október 28. csütörtök
Simon, Szimonetta
43. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. október 28. 12:00