Óriási változás a kórházakban: a műtétek harmadát is érintheti

Óriási változás a kórházakban: a műtétek harmadát is érintheti

2017. november 16. 09:30

Egynapos sebészeti központokat hoz létre a kormány 8 milliárd forint EU-s támogatásból. Az új műtéti központokban kizárólag olyan műtéteket fognak végezni, melyek nem igényelnek kórházi lábadozást - írja ma reggel a Népszava.

Bár Magyarországon a műtétek 15-20 százalékát végzik jelenleg egynapos sebészeti ellátás keretein belül, Angliában és Dániában a műtétek nagyobb részét végzik el ilyen körülmények között. A kormány most olyan központok kialakítását tervezi uniós forrásból, ahol tömegesen kezdődhetnek meg az kilyen típusú ellátások közel 300 műtétfajta esetében. Ilyen beavatkozások közé tartozik a művi terhességmegszakítás, a szürkehályog-, visszér- és mandulaműtétek is.

 A központok kialakításához nemcsak új eszközökre van szükség, hanem új szemléletre is: az egynapos műtéteket végző orvost például nem lehet elhívni sürgősebb, azonnal beavatkozást igénylő operációkhoz. Az egynapos műtétek után a betegek egy közös kórterembe kerülnének, ahol egy nővér látná, ha valakivel gond van, továbbá távozáskor megkapnák az operáló orvos és az ügyeletes nővér mobilszámát is.

NEKED AJÁNLJUK
Új őrület terjed Magyarországon: ez lesz 2023 slágere a magyar wellnessekben?

Nem csoda hát, hogy egyre több panzió igyekszik az egész szezon alatt különlegesebb programokat, lehetőségeket kínálni az arra utazóknak.

Valósítsd meg vállalkozói ötleted vevőid segítségével! (x)

Ha régóta motoszkál a fejedben egy világmegváltó ötlet, de eddig nem mertél belevágni, akkor most itt a tökéletes alkalom, hogy a tettek mezejére lépj.

Új zseniképző indul Magyarországon: álomszakma, luxusfizetés vár arra, aki elvégzi?

Nagyon szép gondolat, hogy teremtsük meg a biztonságot a jövő generációinak, ez egy olyan program, ami ehhez ténylegesen hozzá is tesz valamit.

Húsbavágó igazságról rántja le a leplet a magyar rendező: ilyen film is ritkán készül itthon

A független filmeknek mindig lesz létjogosultságuk, ahogy közönségük is - vallja Pető Szabolcs, filmrendező.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. december 7. szerda
Ambrus
49. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Mibe fektessünk 2023-ban?
Háború, energiaválság, infláció - Védelem a befektetéseinknek
Agrárszektor Konferencia 2022
Az év agráreseménye, 2 nap szakma Siófokon!
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2022. december 7. 18:19