12 °C Budapest
Óriási változás a kórházakban: a műtétek harmadát is érintheti

Óriási változás a kórházakban: a műtétek harmadát is érintheti

2017. november 16. 09:30

Egynapos sebészeti központokat hoz létre a kormány 8 milliárd forint EU-s támogatásból. Az új műtéti központokban kizárólag olyan műtéteket fognak végezni, melyek nem igényelnek kórházi lábadozást - írja ma reggel a Népszava.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

Bár Magyarországon a műtétek 15-20 százalékát végzik jelenleg egynapos sebészeti ellátás keretein belül, Angliában és Dániában a műtétek nagyobb részét végzik el ilyen körülmények között. A kormány most olyan központok kialakítását tervezi uniós forrásból, ahol tömegesen kezdődhetnek meg az kilyen típusú ellátások közel 300 műtétfajta esetében. Ilyen beavatkozások közé tartozik a művi terhességmegszakítás, a szürkehályog-, visszér- és mandulaműtétek is.

 A központok kialakításához nemcsak új eszközökre van szükség, hanem új szemléletre is: az egynapos műtéteket végző orvost például nem lehet elhívni sürgősebb, azonnal beavatkozást igénylő operációkhoz. Az egynapos műtétek után a betegek egy közös kórterembe kerülnének, ahol egy nővér látná, ha valakivel gond van, továbbá távozáskor megkapnák az operáló orvos és az ügyeletes nővér mobilszámát is.

NEKED AJÁNLJUK
A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
NAPTÁR
Tovább
2021. október 19. kedd
Nándor
42. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?