6 °C Budapest
Kígyózó sorok a patikákban: volt, aki 40 percet várt a gyógyszerére

Kígyózó sorok a patikákban: volt, aki 40 percet várt a gyógyszerére

2017. november 2. 19:30

Tegnap élesedett az Elektronikus Egészségügyi Szolgáltatási Tér (EESZT), ám a munkaszüneti nap miatt csak ma jött el a rendszer főpróbája. A patikáknak, háziorvosoknak és az állami kórházaknak mostantól egy országos online rendszerhez csatlakozva kell kezelniük a recepteket, kezelőlapokat, beutalókat és a leletek dokumentumait, ám az indulás nem mindenhol volt problémamentes - írja az Index.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

November 1-től a patikáknak, háziorvosoknak és az állami kórházaknak mostantól egy országos online rendszerhez csatlakozva kell kezelniük a recepteket, kezelőlapokat, beutalókat és a leletek dokumentumait. Az Elektronikus Egészségügyi Szolgáltatási Térnek azonban a tegnapi munkanap miatt csak ma kellett szembesülnie azzal a sok millió adattal, melyet egy átlagos napon majd kezelnie kell a közel 10 ezer résztvevőt hálózatba kapcsoló rendszernek.

Úgy tűnik elég vegyesek az indulással kapcsolatos tapasztalatok. Volt olyan patika, ahol az első betegnek 40 percet kellett várnia a gyógyszer kiadására, de máshol is több percbe telt egy-egy vény beolvasása. Ők legalább tudtak csatlakozni magához a rendszerhez, ellentétben például egy észak-magyarországi kórházzal.

Vannak ugyanakkor pozitív tapasztalatok is, gyógyszertárak és orvosok is nyilatkoztak úgy, hogy problémamentesen tudták használni az EESZT-t. Esetükben maximum az okozhatott kisebb késlekedést, hogy még nem képesek rutinszerűen használni a rendszert.

Vartus Gergely, az E-health koordinációval kapcsolatos feladatok ellátásáért felelős miniszteri biztos is úgy nyilatkozott a tegnapi napon, hogy az induláskor lehetnek gyermekbetegségei a rendszernek.

NEKED AJÁNLJUK
A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
NAPTÁR
Tovább
2021. október 20. szerda
Vendel
42. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. október 19. 17:06