12 °C Budapest
Vagyonokba kerülnek az oltások, az állam nem segít

Vagyonokba kerülnek az oltások, az állam nem segít

2017. október 10. 10:03

Több új elemmel bővülhet a kötelező és támogatott oltások köre - írja a Népszava. A lap úgy tudja, a kormány előtt lévő javaslatban a járványügyi szakemberek többek között a bárányhimlő-, a hepatitisz A-, valamint a meningococcus B vírusa, a 65 év felettieknek pedig a pneumococcus elleni vakcinát ajánlják kötelezővé vagy támogatottá tenni.

Bizonyos oltásokhoz olcsóbbvan vagy akár ingyen juthatnak majd a magyar családok - írja a Népszava. Ugyanakkor a lap birtokában lévő szakmai javaslat szerint a rotavírus elleni védőoltás kötelezővé tételét nem ajánlják a kormánynak. Vagyis ha a szülők szeretnék beoltatni a gyereküket, a jövőben is mélyen a zsebükbe kell nyúlni: mivel nincs hozzá állami támogatás, a patikák belátásuk szerinti áron adják, van, ahol akár 39 ezer forintot is elkérnek érte.

A bárányhimlő elleni oltásra sem jár majd kedvezmény, legalábbis a javaslat szerint. Ez azt jelenti, hogy az oltást a jövőben is nagy valószínűséggel csak a szülők kérésére adják majd be, viszont a szükséges két ampulla ára közel húsz ezer forint.

A65 év felettiek pneumococcus elleni oltásával kapcsolatban viszont ha minden jól megy, lesz változás. Arról viszont hogy ingyen vagy önrésszel juthatnak majd hozzá az emberek, még nincs döntés.

NEKED AJÁNLJUK
NAPTÁR
Tovább
2021. május 14. péntek
Bonifác
19. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?