16 °C Budapest
5 hétköznapi tünet, mellyel irány a sürgősségi: súlyos kórra utalhat

5 hétköznapi tünet, mellyel irány a sürgősségi: súlyos kórra utalhat

2017. október 9. 14:00

A mindennapi életünkben számtalanszor érezzük, hogy fáj valamink, levertek vagyunk vagy kicsit folyik az orrunk. Ha minden apró tünettel orvoshoz rohangálnánk, akkor az egész életünket a rendelőkben töltenénk. Mutatunk azonban öt olyan tünetet, melyekkel irány a sürgősségi osztály, egy hatodikat pedig, amellyel nem érdemes sokáig húzni a rendelő felkeresését. 

Sok helyen lehet arról olvasni, hogy meglehetősen egészségtelenül él a magyar, egy nemrég publikált kutatás egyenesen beválasztotta hazánkat a világ 20 legegészségtelenebb országa közé.

Ebből arra lehet következtetni, hogy nem sokat törődünk az egészségünkkel, így hazánkban még az átlagosnál is fontosabb, hogy felismerjük a betegségek első jeleit is. A következő hat tünetet gyűjtötte össze Dr Evelyn Lewin orvos az ausztrál Whimn hírportálnak, melyeket nem érdemes egy kézlegyintéssel elintézni.

Hirtelen megváltozó látás

Ha csak egyre nehezebben tudod elolvasni az utcatáblákat vagy a hirdetéseket, akkor érdemes megvizsgáltatni a szemedet, de valószínűleg nincs vészhelyzet. Amennyiben viszont hirtelen villanásokat látsz, az arra utalhat, hogy gond van a retináddal, ebben az esetben pedig azonnal orvoshoz kell fordulni. Szintén keress fel orvost, ha hirtelen minden sötétté vagy homályossá válik.

Hirtelen fellépő fejfájás

Bár a fejfájásnak rendkívül sokfajta oka lehet, ha egyszer csak előzmény nélkül, szokatlanul éles fájdalmat érzel, amely jó eséllyel életed eddigi legrosszabb fejfájása, akkor irány a kórház, lehet, hogy agyvérzésed van.

Légszomj

Ha éppen edzel, akkor normális lehet, hogy légszomjad van, de ha épp nyugalmi állapotban vagy, és hirtelen alig kapsz levegőt, akkor lehet, hogy tüdőembóliád van, amivel azonnal a sürgősségire kell menni. Nagyobb eséllyel alakul ki tüdőembólia, ha dohányzol, ha fogamzásgátlót szedsz, vagy ha sokáig ültél egyhelyben. 

A hirtelen legszomjnak más okai is lehetnek, ezek közé tartozik a pánikroham, az asztma és a tüdőgyulladás is.

Szúró, nehéz, kellemetlen érzés a mellkasban

Ez a tünet szívrohamra utalhat, mely férfiaknál 45 éves kor fölött, nőknél pedig 55 éves kor vagy menopauza után esélyesebb. Az érzés lehet nyomásszerű is, nem kell, hogy klasszikusan fájjon a mellkasod. Hirtelen és néhány perc alatt is kialakulhat.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor 2021-től így kalkulálhatsz: a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 39 550 forintos törlesztővel a Sberbank nyújtja (THM 7,11%), de nem sokkal marad el ettől az UniCredit Bank 39 604 forintos törlesztőt (THM 7,17%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

A szívrohamot kísérheti emellett egy furcsa, kisugárzó érzés a karodban, hányinger, nehézlégzés és hányinger is. Természetesen magát a mellkasi fájdalmat okozhatja más betegségek is, például a reflux.

Hirtelen fellépő vagy súlyos hasfájás

Ebben az esetben is igaz, hogy számtalan apróbb problémára is visszavezethető a hasfájás, de ha hirtelen jelentkezik vagy nagy súlyos, akkor érdemes azonnal orvoshoz menni. Lehet például vakbélgyulladásod, ami azonnal orvosi segítséget igényel.

+1: Csillapíthatatlan szomjúság

Ezzel nem a sürgősségire kell menni, de ha állandóan szomjas vagy, pedig elég folyadékot viszel be a szervezetedbe, az cukorbetegségre utalhat. Mivel a szervezeted nem tudja lebontani a cukrot, ezért a veséden keresztül próbálja üríteni, mely gyakori vizeléshez vezethet, ami miatt meg állandósan szomjas leszel.

(via Daily Mail)

NEKED AJÁNLJUK
NAPTÁR
Tovább
2021. május 14. péntek
Bonifác
19. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?