5 hétköznapi tünet, mellyel irány a sürgősségi: súlyos kórra utalhat

2017. október 9. 14:00

A mindennapi életünkben számtalanszor érezzük, hogy fáj valamink, levertek vagyunk vagy kicsit folyik az orrunk. Ha minden apró tünettel orvoshoz rohangálnánk, akkor az egész életünket a rendelőkben töltenénk. Mutatunk azonban öt olyan tünetet, melyekkel irány a sürgősségi osztály, egy hatodikat pedig, amellyel nem érdemes sokáig húzni a rendelő felkeresését. 

Sok helyen lehet arról olvasni, hogy meglehetősen egészségtelenül él a magyar, egy nemrég publikált kutatás egyenesen beválasztotta hazánkat a világ 20 legegészségtelenebb országa közé.

Ebből arra lehet következtetni, hogy nem sokat törődünk az egészségünkkel, így hazánkban még az átlagosnál is fontosabb, hogy felismerjük a betegségek első jeleit is. A következő hat tünetet gyűjtötte össze Dr Evelyn Lewin orvos az ausztrál Whimn hírportálnak, melyeket nem érdemes egy kézlegyintéssel elintézni.

Hirtelen megváltozó látás

Ha csak egyre nehezebben tudod elolvasni az utcatáblákat vagy a hirdetéseket, akkor érdemes megvizsgáltatni a szemedet, de valószínűleg nincs vészhelyzet. Amennyiben viszont hirtelen villanásokat látsz, az arra utalhat, hogy gond van a retináddal, ebben az esetben pedig azonnal orvoshoz kell fordulni. Szintén keress fel orvost, ha hirtelen minden sötétté vagy homályossá válik.

Hirtelen fellépő fejfájás

Bár a fejfájásnak rendkívül sokfajta oka lehet, ha egyszer csak előzmény nélkül, szokatlanul éles fájdalmat érzel, amely jó eséllyel életed eddigi legrosszabb fejfájása, akkor irány a kórház, lehet, hogy agyvérzésed van.

Légszomj

Ha éppen edzel, akkor normális lehet, hogy légszomjad van, de ha épp nyugalmi állapotban vagy, és hirtelen alig kapsz levegőt, akkor lehet, hogy tüdőembóliád van, amivel azonnal a sürgősségire kell menni. Nagyobb eséllyel alakul ki tüdőembólia, ha dohányzol, ha fogamzásgátlót szedsz, vagy ha sokáig ültél egyhelyben. 

A hirtelen legszomjnak más okai is lehetnek, ezek közé tartozik a pánikroham, az asztma és a tüdőgyulladás is.

Szúró, nehéz, kellemetlen érzés a mellkasban

Ez a tünet szívrohamra utalhat, mely férfiaknál 45 éves kor fölött, nőknél pedig 55 éves kor vagy menopauza után esélyesebb. Az érzés lehet nyomásszerű is, nem kell, hogy klasszikusan fájjon a mellkasod. Hirtelen és néhány perc alatt is kialakulhat.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A szívrohamot kísérheti emellett egy furcsa, kisugárzó érzés a karodban, hányinger, nehézlégzés és hányinger is. Természetesen magát a mellkasi fájdalmat okozhatja más betegségek is, például a reflux.

Hirtelen fellépő vagy súlyos hasfájás

Ebben az esetben is igaz, hogy számtalan apróbb problémára is visszavezethető a hasfájás, de ha hirtelen jelentkezik vagy nagy súlyos, akkor érdemes azonnal orvoshoz menni. Lehet például vakbélgyulladásod, ami azonnal orvosi segítséget igényel.

+1: Csillapíthatatlan szomjúság

Ezzel nem a sürgősségire kell menni, de ha állandóan szomjas vagy, pedig elég folyadékot viszel be a szervezetedbe, az cukorbetegségre utalhat. Mivel a szervezeted nem tudja lebontani a cukrot, ezért a veséden keresztül próbálja üríteni, mely gyakori vizeléshez vezethet, ami miatt meg állandósan szomjas leszel.

(via Daily Mail)

NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 25. csütörtök
Márk
17. hét
Április 25.
Malária világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm