13 °C Budapest

A nagy hálapénz-lista: ennyit kaszálnak a magyar orvosok

2017. augusztus 7. 11:30

A hálapénz a magyar egészségügy szerves része. Annak ellenére is így van, hogy a magyar orvosok 33 százaléka teljes mértékben elutasítja a paraszolvenciát, és nem is fogad el hálapénzt. Egy szülésért akár 130-150 ezret is fizethetünk, egy ortopédiai műtét pedig szintén több, mint százezres kiadást jelenthet a családnak.

A hálapénz a magyar egészségügy szerves része. Annak ellenére is így van, hogy a magyar orvosok 33 százaléka teljes mértékben elutasítja a paraszolvenciát, és nem is fogad el hálapénzt. Ez derült ki egy idén januárban, 907 magyar orvos bevonásával végzett reprezentatív felmérésből, amit a Rezidensek és Szakorvosok Szakszervezete és a Szinapszis Kft. készített.

A válaszokból viszont az is kiderült, hogy habár 2013 és 2017 között jelentős mértékben nőtt az orvosok átlagos nettó alapbére, még így is komoly anyagi gondokkal küzdenek a magyar doktorok. Épp ezért a válaszadók kétharmada még mindig azt mondja, a fizetés nem elég. A kérdőívet kitöltő orvosok 61 százaléka úgy nyilatkozott, hogy kénytelen elfogadni a borítékot.

Ami Magyarországon teljesen megszokott, az viszont külföldön elfogadhatatlan. Erről több, a határon túl dolgozó magyar orvos beszélt a Pénzcentrumnak.

Ausztriában egy zárt bonbont sem lehet elfogadni. ha kinyitják, és látszik, hogy nincs mellé csomagolva boríték, akkor rendben van. Ugyanis ha valaki orvosként pénzt fogad el a pácienstől, és ez kitudódik, azonnal kirúgják

- mondta egy Ausztriában dolgozó magyar orvos, Péter.

Németországban szintén elképzelhetetlen, hogy egy orvos pénzt kapjon egy általa elvégzett beavatkozásért. "Az az orvos, aki már a műtét előtt jelzi, hogy pontosan mennyi pénzt kér el a szolgáltatásaiért, nem csak erkölcsileg megkérdőjelezhető. Hiszen az egészségügyben nem tudsz minőségi eredményt garantálni. Egy folyamatosan változó biológiai rendszerrel állsz szemben ami egy adott beavatkozásra mindig másként reagàl. Épp ezért előre maga az orvos sem tudja, mivel áll majd szemben. Hiába van a legmagasabb szakmai tudásod, semmit nem tudsz garantálni orvosként. Ezért lehetnek komplikációk - vagyis nem elvárt mellékhatások" - mondta Krisztina, aki négy éve dolgozik Németországban. Azt mondta, neki a szerződésében szerepel is, hogy tilos elfogadnia pénzbeli juttatást. Ajándékot viszont elfogadhat, ha már a beteg-orvos viszony megszűnt, vagyis ha egy egykori páciens valóban meg szeretné hálálni az orvos munkáját. Viszont az ajándék értéke nem haladhatja meg a 40 eurót.

A Pénzcentrumnak egy épp Németországba készülő rezidens azt is kifejtette, hogy itthon esélye sincs tanulni, fejlődni, mert nehéz a hálapénzrendszer miatt elég műtéthez jutni, ami pedig része lenne a szakképzésnek. A "jól fizető" operációkat ugyanis rendre az idősebb kollégák végzik, így ők kapják a borítékot.

Milliárdokat adunk az orvosoknak

Hogy pontosan mennyit is tesznek zsebre az orvosok, nem lehet tudni. A KSH 2015-ben megjelentetett, borravalóval és hálapénzzel kapcsolatos kiadványa szerint

2014-ben a lakosság által hálapénzre fordított összeg 8,3 milliárd forintot tett ki.

Ez 1998-ban 3 milliárd forint volt, ami nominálértéken háromszoros, reálértéken 18 százalékos növekedés.

A legnagyobb összeget, 4,1 milliárd forintot a kórházi orvosok kapták, utána következnek a házi- és szakorvosok 2,5 milliárd, a fogorvosok 1,1 milliárd forinttal, végül az ápolók, orvosi asszisztensek, műtősök 508 millió forinttal. A házi- és szakorvosok több alkalommal kaptak hálapénzt, de kisebb összegben, mint a kórházi orvosok. A házi- és szakorvosok egy-egy alkalommal 3000 forintot kaptak átlagosan, míg a kórházban dolgozó orvosok 10 000 forint feletti összeget. A legkisebb összeg az ápolóknak, orvosi asszisztenseknek, műtősöknek jutott, alkalmanként átlagosan 2000 forint.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

KATT: Szomorú igazság: nem csak a lóvé miatt húznak el az ápolók külföldre

Százezrekbe fájhat egy szülés

"Ismerős orvosnál szültem, de így is úgy éreztem, hogy kell fizetni, ő 30 ezret kapott, a szülésznő és a csecsemős nővér fejenként 20 ezret" - írta egy magyar nő tavaly augusztusban a Fizettem.hu-n.

Egy 2015-ös bejegyzésből kiderül, hogy más orvos a szokásos vizitdíj tízszeresét kéri el a szülés levezetéséért. Szintén 2015-ben írta valaki a következő sorokat: "Gyermekem születése után a fogadott orvosnak és szülésznőnek fizettünk összesen 170 eFt-ot. (Az orvosnak ezen kívül a magánrendelésén is fizettünk.)"

A Biztosítás és Kockázat 2017. márciusi számában olvasható egy tanulmány a szülészetben előforduló hálapénzekről. Eredményeik szerint a vizsgált esetek több mint háromnegyedében fizettek hálapénzt a szülésért, átlagosan 52 ezer forintot. Sokan választottak fogadott orvost, ami minden esetben maga után vonta a hálapénzfizetést.

A cikkben említenek egy olyan esetet, amikor az orvos előre közölte a ksimamával, mennyi pénzt fog elkérni:

Azt mondta, hogy a szülésért 130 000-t kér, cserébe akár éjjel is bejön stb....; "előre meg volt beszélve, h ennyi a sima szülés is, császár is.

Az orvosválasztás és a hálapénzadás főbb motivációja a biztonságérzet és a megfelelő ellátás iránti igény volt, valamint az, hogy a fogadott orvos legyen jelen a szülésnél. Az ellátással való elégedettség és a hálapénzfizetés között nem találtak egyértelmű kapcsolatot.

Egy súlyosabb ortopédiai műtét is több mint százezer forintba kerülhet a páciensnek - írja a Blikk egy hálapénz kalkulátorra hivatkozva. A gerincsérv sem olcsó mulatság, az operáció itt is közel százezres kiadást jelenthet a családnak. Egy gyomortükrözés viszont már 10 ezerből már megúszható.

 

NEKED AJÁNLJUK
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 28. csütörtök
Gedeon, Johanna
13. hét
Március 28.
Nagycsütörtök
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem