16 °C Budapest

Kiderült a nagy édesítőszer-titok: jól gondolod meg, mivel iszod a kávét

2017. július 23. 13:00

A cukor egészségtelen, cukorbetegséget, érrendszeri megbetegedéseket okoz, édesítőszerrel érdemes helyettesíteni - ezeket az elméleteket sokan tényként kezelik, holott egyáltalán nem biztos, hogy mindez igaz. A legújabb kutatások szerint messze nem ilyen egyértelmű, hogy valóban jó megoldás az édesítőszer.

A mesterséges édesítőszereket a cukor helyettesítésére használják, ettől édes ízt kapnak az ételek és az italok anélkül, hogy extra kalória is társulna hozzájuk. Ezzel próbálják megállítani a súlygyarapodást, és az ehhez kapcsolódó egészségügyi problémákat. A gyakorlatban azonban ez nem ennyire egyszerű, számos kutatással próbálják megismerni, valójában milyen egészségügyi hatásai vannak az édesítőszereknek.

Kétféle tudományos kutatás után a szerzők arra a következtetésre jutottak, hogy nincs egyértelmű bizonyíték arra, hogy az édesítőszerek, mint például az aszpartám segítenek az embereknek a súlyuk kontrollálásában. A megfigyelések alapján az ilyen édesítőszereket rendszeresen fogyasztó embereknél nagyobb a valószínűség, hogy a jövőben egészségügyi problémáik alakulnak ki, ugyanakkor fontos hangsúlyozni, hogy azt nem mondja ki a tanulmány, hogy ezeket a problémákat egyértelműen az édesítőszerek okozzák. Fontos tanulmányozni az édesítőszereket, mivel nagyon sok ember fogyasztja őket szerte a világon.

Érdekes, hogy azok az emberek, akik rendszeresen fogyasztják ezeket a termékeket, nem azért teszik, hogy fogyjanak, hanem mert úgy vélik, hogy egészségesebb választás, mint a cukor"

- mondta Meghan Azad, a Manitoba Egyetem vezető kutatója. Hozzátette, további kutatásokra van szükség a témában.

A rendelkezésre álló bizonyítékok azt sugallják, hogy az édesítőszerek segíthetnek a súlycsökkenésben, ha a cukor helyettesítőjeként használjuk, ugyanakkor ez nem elég a garantált sikerhez. Ugyanis erősítheti az édesség utáni vágyat, és mivel az édesítőszernél az ízhez nem párosul kalória, így megzavarhatja a testet, és megváltoztathatja, hogyan kezeli a valódi cukrot. Ezt laboratóriumi kísérletek is bizonyítják. Lassítják az anyagcserét.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 23 029 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől az MBH Bank 23 274 forintos törlesztőt (THM 14,56%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

A tudósok szerint, aki fogyni szeretne, inkább csökkentse az édes ízt, és ne édesítőszerrel helyettesítse a cukrot. Például gyümölcsös joghurtok esetében ne vásároljanak olyat, amely tartalmaz hozzáadott cukrot, vagy mesterséges édesítőszert, hanem natúr joghurtba daraboljanak valódi gyümölcsöket, így a gyümölcs természetes cukortartalma adja majd az édes ízt. Ez a legtermészetesebb és egészségesebb alternatíva.

NEKED AJÁNLJUK
Súlyos: az 1-3 éves gyerekek negyedének vannak félelmei különböző ételektől

Beszámolók szerint az 1-3 éves korosztály 25%-a - tehát minden negyedik gyermek - elutasít valamilyen ételt, és sokuknál óvodás, általános iskolás korban is fennáll még a probléma.

Megdőlt a 120 milliós közösségi finanszírozási rekord – itt az EU-s pénzek utódja? (x)

Az egyre népszerűbb finanszírozási forma itthon is gyorsan terjed, egyre többen ismerik és használják.

Balogh Petya: Önmagunkkal versenyzünk, és van hova fejlődni (x)

Bár sokat fejlődött az utóbbi években a hazai startup ökoszisztéma, még egy nagyságrenddel, szinte minden fontos mutatóban le van maradva a régiós élvonaltól.

Szemet vetett erre a szektorra Balogh Petya: 50 ezerért még te is a cégtársa lehetsz

A 120 fős tulajdonosi közösség mellé most Balogh Petya cége is beszállt a Brancs közösségi finanszírozási platformba.

NAPTÁR
Tovább
2023. június 6. kedd
Norbert, Cintia
23. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2023
A jövő vállalatai szeptember 12-én!
Portfolio Balaton Business Forum 2023
Együtt a régió szereplői
EZT OLVASTAD MÁR?