9 °C Budapest
Már nem csak az orvosok, a betegek is menekülnek a magyar kórházakból

Már nem csak az orvosok, a betegek is menekülnek a magyar kórházakból

2017. május 17. 11:32

A hosszú várakozási idő miatt a magyar munkavállalóknak a 75 százaléka úgy érzi, hogy csak akkor tud elmenni orvosi vizsgálatokra, ha szabadságot vesz ki. A hazai munkavállalók felismerték, hogy egyre nagyobb szükség van az egészségügyi öngondoskodára, ami a befizetéseiken is meglátszik.

Az idén 15 éves OTP Egészségpénztár több mint 20 perces késéssel kezdte évfordulós sajtótájékoztatóját, ezzel a kis viccel, azt szerették volna érzékeltetni, hogy mennyire dühítő a várakozás, utalva ezzel a jelenlegi állami egészségügyi helyzetre, ahol nem 20 percet, hanem órákat kell a rendelőben tölteni egy-egy vizsgálat alkalmával.

Az évforduló apropóján kutatás is készült, amiből kiderült, hogyan látja is a mai egészségügyi helyzetet a lakosság. A megkérdezettek 83 százaléka fontosnak tartja az orvosi szűrővizsgálatokat, és 77 százalék a táplálkozására is odafigyel, ha az öngondoskodásra gondol. Egy év alatt közel 50 százalékkal nőtt azok aránya, akiknek van, vagy tervezik az egészségpénztári tagságot.

48 százalék úgy érzi, hogy nem megfelelő számára az állami egészségügyi szolgáltatás.

Több mint 20 százalék a magánegészségügy felé fordul inkább. Ennek legfőbb oka (41 százalék), a várólisták nagyon hosszúak az állami egészségügyben.

Már nem a munkáltatónak fontos

A 15 év alatt több mint 300 ezer tagjuk volt, ebből 241 ezren még ma is tagok, tehát a lakosság 5 százalékával kapcsolatban voltak. Ez idő alatt több mint 100 milliárd forint ment át a pénztáron, ebből 67 milliárdot a munkáltatók adták, 27 milliárd egyéni befizetés volt. Az egyéni befizetések, pont azért, mert a munkáltatók erősen támogatták, az egyéni befizetések éveken keresztül stagnáltak. Az elmúlt 3 évben viszont megugrottak az egyéni befizetések. Ennek az áll a hátterében, hogy a törvényi változások állnak, hogy magasabb adókulcsot kell fizetni ez a juttatás után, egyre kevesebb munkáltatónak "érte meg" így támogatni a munkavállalóját, ezért a magánszemélyek maguk kezdték fizetni a pénztári tagágukat.

Ebben a negyedévben a trend megfordult, több az egyéni befizetés, mint a munkáltatói. Erre korábban még nem volt példa

- mondta Studniczky Ferenc az OTP Egészségpénztár ügyvezetőigazgatója.

A pénztár tagjai a tavalyi évben mintegy 2 miliárd forintot költöttek magánegyészségügyi kezelésekre, ami közel 12 százalékkal haladja meg az egy évvel korábbi értéket. Főként gyógyszerre, gyógyászati segédeszközökre költenek leggyakrabban a tagok. Ugyanakkor a magánegészségügyi szolgáltatások is egyre népszerűbbek.

MOST ÉRHETI MEG IGAZÁN LAKÁST, HÁZAT VENNI!

Ha tervezed, hogy ingatlant vásárolsz, akkor most jött el a Te időd! Egyrészt azért, mert a lakáspiaci mutatók szerint egyértelműen megtört az elmúlt évek brutális áremelkedése. Jelenleg leginkább stagnálnak az árak, de van, ahol már árcsökkenést is tapasztalhatunk. Mindeközben a finanszírozási költségek még rekord alacsony szinten vannak. Nem hiszed? Nos, a Pénzcentrum megújult lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 2,74 százalékos THM-el, és havi 81 188 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 3,03% a THM; a Budapest Banknál 3,10%; az MKB Banknál 3,12%; míg az OTP Banknál 3,23%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a K&H Bank, az ERSTE Bank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Kétéve még csak a lakosság 40 százaléka vett igénybe magánegészségügyi szolgáltatást, míg a tavalyi felmérés szerint már közel 60 százalékuk. Az alacsonyabb jövedelmű és iskolázottságúak körében a lakosság harmada is igénybe vett magánorvosi ellátást.

A kutatásból az is kiderült, hogy a magyar munkavállalóknak meggyőződése, hogy a munka és az állami egészségügyi rendszer nem összeegyeztethető, a válaszadók háromnegyede szerint még az egyszerűbb vizsgálatok miatt is szabadságra kellene mennie. A felmérésből az is kiderült, hogy egy munkavállaló évente átlagosan 1,5 napot.

Mennyit teszünk félre?

A tavalyi évben a pénztárból kilépő tagok száma nem érte el a hatezer főt, ők jellemzően a nyugdíj miatt tették, mivel már nem lehet adókedvezményt igénybe venni a befizetéseik után, így nem éri meg.

Átlagosan havi 10-15 ezer forintot fizetnek be a tagok, a szórás viszont elég nagy, van, aki 2 ezret, van aki 20-30 ezret is befizet havonta. Nagyjából 100 ezer fő az alvó tag, aki nem kap már befizetést a munkavállalójától, de még él a tagsága.

NEKED AJÁNLJUK
NAPTÁR
Tovább
2021. május 6. csütörtök
Ivett, Frida
18. hét
Május 6.
Jelszó világnap
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. május 5. 20:40